Δήθεν ευρωπαϊστής τώρα ο Αλ. Τσίπρας

Δήθεν ευρωπαϊστής τώρα ο Αλ. Τσίπρας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι φανερό πια ότι, τουλάχιστον στην Ελλάδα, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη. Ο Αλ. Τσίπρας δεν τις διαχωρίζει καθόλου από τις εθνικές εκλογές στην προεκλογική εκστρατεία του, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη δική του πλευρά τούς αποδίδει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Γεγονός που ενισχύει την ακραία πόλωση, εξ ου και το περίεργο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, το ΚΙΝΑΛ να ισοψηφεί με τη φασιστική Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές και να την περνάει οριακά στις εθνικές εκλογές. Εστω και αν αποτυπώνει τη στιγμή, έστω και αν υπάρχουν τα όρια του στατιστικού λάθους στην απεικόνιση των συγκεκριμένων ποσοστών. Επομένως, εύλογα η Φώφη Γεννηματά καταγγέλλει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία προσπαθώντας να βρει έναν χώρο ανάσας για το δικό της κόμμα.

Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, θα ήταν ίσως ουτοπική η απαίτηση να επικεντρωθεί η αντιπαράθεση και ο δημόσιος διάλογος σε αυστηρά ευρωπαϊκά θέματα. Κάτι ψέλλισε ο Αλ. Τσίπρας στην αρχή περί ανάγκης αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που επελαύνουν στην Ευρώπη, αλλά το έκανε με στόχο να εντάξει στις αντίστοιχες δυνάμεις τη Νέα Δημοκρατία. Το ξέχασε γρήγορα όταν διαπίστωσε ότι «δεν πιάνει» και, άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των προσώπων με τα οποία κατάρτισε την ευρωλίστα του, κάθε άλλο παρά φαίνονται ικανά να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις προάλλες ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να «πουλήσει» φιλοευρωπαϊκό προφίλ στους ξένους μέσω συνέντευξής του στους Financial Times. Πρόκειται για τη δοκιμασμένη τακτική «να λες αυτά που θέλει να ακούσει το ακροατήριό σου και ανάλογα με το μέσο επικοινωνίας που χρησιμοποιείς», η οποία του είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Γι’ αυτό και στο ΣΕΦ, απευθυνόμενος στους δικούς του, δόξασε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν με την πολιτική του μάζευε μαύρα σύννεφα πάνω από τη χώρα. Αν λοιπόν κάνει κάποιος μια προσπάθεια να αποσυνδέσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές από τις εθνικές εκλογές, έχει λόγους να μην ψηφίσει τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου. Γιατί:

• Επέλασε και έφτασε στην εξουσία ως αντιευρωπαίος, καταγγέλλοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του ως «Τσολάκογλου» και «γερμανοτσολιάδες», μεταξύ άλλων. Αναγκάστηκε να κάνει «κωλοτούμπα», αλλά παραμένει αντιευρωπαϊστής στη δομή του, κυρίως γιατί με τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση συναντά εμπόδια στην εγκαθίδρυση αυταρχικού καθεστώτος.

• Ρίσκαρε ένα Grexit με τρόπο τυχοδιωκτικό για την υπόσταση της χώρας και των πολιτών της ως Ευρωπαίων.

• Αυτός και οι δικοί του έκαναν και κάνουν τα πάντα για να μην συγκλίνει ουσιαστικά η Ελλάδα με την Ευρώπη. Οχι μόνον στην οικονομία, αλλά και σε άλλους κρίσιμους  τομείς για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η παιδεία, η υγεία και η λειτουργία του κοινωνικού κράτους.

• Η κυβέρνηση Συρανέλ έκανε και συνεχίζει να κάνει, μετά τη μετάλλαξή της, τα πάντα ώστε να υπονομεύσει και να «μπλοκάρει» κάθε προσπάθεια ή προτροπή των Ευρωπαίων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των μηχανισμών του.

• Αδιαφόρησε και διατήρησε στη θέση του τον Π. Πολάκη, όταν εκείνος προκάλεσε τις επικρίσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για τη δημόσια υγεία επειδή κάπνιζε σε νοσοκομειακό χώρο, και στη συνέχεια αντέδρασε κατά τρόπο Πολακο – Σφακιανό…

• Είναι εντελώς υποκριτική τώρα η έγνοια του Αλ. Τσίπρα για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, όταν συγκυβέρνησε επί σχεδόν τέσσερα συναπτά έτη με τον Π. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνές του. Συνεχίζει μάλιστα να συμπορεύεται με πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ και να προσφέρει προστασία στον πρώην αρχηγό τους, παρά τις προκλήσεις του τελευταίου. Ταυτόχρονα συνεχίζει να ασκεί νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας στην οικονομία, περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες, μαζεύοντας υπερπλεονάσματα και τσακίζοντας τη μεσαία τάξη, που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της Ευρώπης.

Με λίγα λόγια, η σύγκλιση Ελλάδας – Ευρώπης με Τσίπρα είναι ουτοπία, γιατί ο ίδιος ούτε θέλει ούτε μπορεί. Η πορεία του και η συμπεριφορά του το αποδεικνύουν και μόνον αφελείς θέλουν να τον χρίσουν σοσιαλδημοκράτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή