80 χρoνια πριν… 2-5-1939

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΗΤΗΜΑ ΝΤΑΝΤΣΙΓΚ: Ο Φύρερ […] εχρησιμοποίησεν ως πρόσχημα της υπ’ αυτού καταγγελίας της [γερμανοπολωνικής] συνθήκης [μη επιθέσεως], την ύπαρξιν των αγγλο-πολωνικών αμυντικών διαβεβαιώσεων, αι οποίαι εχαρακτηρίσθησαν ότι αποτελούν παραβίασιν της συνθήκης από μέρους της Πολωνίας. Aλλ’ αι διαβεβαιώσεις αύται εδόθησαν αφού είχεν ήδη καθορισθή η στάσις της Πολωνίας. Εν Λονδίνω αναγνωρίζεται ότι η Πολωνία φαίνεται διατεθειμένη να διακανονίση το ζήτημα του Ντάντσιγκ [φωτ. Πολωνικά αντιαρματικά στο Ντάντσιγκ].

ΛΟΓΟΙ ΧΙΤΛΕΡ: Διά τους λόγους τους οποίους εκφωνεί εις το Ράιχσταγκ ο Γερμανός καγκελλάριος χρησιμοποιεί εν νέον μηχάνημα, το «δικτάφωνον». Πρόκειται περί μηχανήματος εις το οποίο δύναται να υπαγορεύει κανείς ό,τι θέλει.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Ουδέποτε μέχρι σήμερον η πόλις του Πειραιώς παρουσίασε τόσον χαρμόσυνον όψιν και τόσον ογκώδη λαϊκήν συγκέντρωσιν, παλλομένην από ειλικρινή ενθουσιασμόν όσον χθες κατά τον επιβλητικόν πανηγυρισμόν της εθνικής ημέρας της εργασίας. Από πρωίας ολόκληρος η πόλις παρουσιάσθη με εορτάσιμον όψιν και πλέουσα εις τα εθνικά χρώματα, ενώ και εις τον λιμένα άπαντα τα ατμόπλοια ήσαν πανηγυρικώς σημαιοστολισμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή