Το Κονκλάβιο (03/05/19)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ντιβάνι ο Κατρούγκαλος

Κάτι συμβαίνει αυτές τις μέρες. Υποψιάζομαι ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν μπορεί, κάποιους πλανήτες θα έχει ευθυγραμμισμένους υπέρ του. Δεν είναι μόνο ότι το τουίτ του ΥΠΕΞ με το οποίο ξεκαθάριζε την ελληνική θέση για τη Βενεζουέλα (ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, τις οποίες συνδιαμόρφωσε), αναπαρήχθη λίγο αργότερα από τον Τζέφρεϊ Πάιατ. Είναι κυρίως, όπως ακούω, ότι το Κατάρ έκανε κομμάτια το πρωτόκολλο προκειμένου ο Κατρούγκαλος να γίνει δεκτός, χθες, από τον εμίρη. Αυτά την Πέμπτη το πρωί στο Ντιβάνι –όχι του ψυχαναλυτή– τη βασιλική αυλή του Κατάρ, όπου ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι είχε μια θερμή συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ.

Οι διακοπές του εμίρη

Δεν μίλησαν βέβαια για τη Βενεζουέλα, αλλά για τους δεσμούς των δύο χωρών και τις επενδύσεις. Μου λένε, μάλιστα, ότι ο εμίρης άρχισε να του λέει και ιστορίες για διακοπές που έχει κάνει στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Μία από αυτές ήταν και μια σπαρταριστή ιστορία με κάποια λεκτική παρανόηση στην Κέρκυρα. Κατά τα λοιπά, στο Ντιβάνι, ο ΥΠΕΞ συνάντησε και τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Πετρελαίων. Αυτονόητο…

Πρόταση Χάρις

Την τιμητική τους είχαν η Ελλάδα και η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ με καταλύτη την ενέργεια σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Economist. Σε ένα από τα βασικά πάνελ, μάλιστα, ακούστηκαν ρηξικέλευθες ιδέες. Αναφέρομαι στο τραπέζι όπου συνυπήρξαν ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε, ο Ντέιβιντ Χάρις της American Jewish Committee και ο Γιώργος Κουμουτσάκος (μοναδική συμμετοχή από την Ελλάδα).

Αφού, λοιπόν, στη συζήτηση κυριάρχησαν η τριμερής Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και η πιθανή μετεξέλιξή της και σε αμυντική συνεργασία, ο Χάρις μαθαίνω ότι έριξε στο τραπέζι μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα πρόταση. Είπε ότι η τριμερής θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόπλασμα ενός οργάνου περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε στο μέλλον να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή μετριοπαθών δυνάμεων της περιοχής. Και τόνισε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε τη στήριξη των ΗΠΑ. Στοιχειώδες, αγαπητέ Γουότσον…

«Μηδέν γείτονες»

Και η Τουρκία, κύριε; Ο Κουμουτσάκος τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση κανενός να αποκλείσει την Τουρκία, καθώς το έχει μια χαρά κάνει από μόνη της. Ορμώμενος μάλιστα από την περίφημη ρήση Νταβούτογλου περί… zero problems, είπε ότι η Τουρκία έχει μετασχηματιστεί από μια χώρα με μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες σε μια χώρα «με μηδέν γείτονες χωρίς προβλήματα». Η ατάκα άρεσε στο αμερικανικό κοινό. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι πρέπει να μείνει ανοικτή, αλλά στο μεταξύ πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο: όπως, ας πούμε, μια ενισχυμένη τελωνειακή ένωση, στην οποία θα ενσωματωθούν κριτήρια αιρεσιμότητας, όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάτι σαν πετσοκομμένο Ελσίνκι δηλαδή.

Διακτινισμός υποψηφίων

Σας έλεγα χθες για την Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. που θα συνεδριάσει το Σάββατο και στην οποία θα δώσουν το «παρών» υποψήφιοι ευρωβουλευτές και βουλευτές. Ε, κάποιοι θα διακτινιστούν από το Μοσχάτο στο Ηράκλειο. Αναφέρομαι στον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος θα πάρει από το χέρι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να μιλήσει ως «γκεστ σταρ» σε εκδήλωση στο Ηράκλειο το βράδυ του Σαββάτου με θέμα –τι άλλο;– τις ευρωεκλογές. Μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών που θα μιλήσουν είναι οι Ελένη Παναγιωταρέα, Βασιλική Λαζαράκου και Γιάννης Ανδρουλάκης.

Ποδηλατάδα με στόχο

Μια διαφορετική ποδηλατάδα –για άτομα με οπτική αναπηρία– διοργανώνεται την Κυριακή στην Αθήνα. Για την ακρίβεια, το σημείο εκκίνησης είναι το κτίριο του Φάρου Τυφλών Ελλάδας στην Καλλιθέα (στις 10 το πρωί), ενδιάμεσος προορισμός είναι το Παλαιό Φάληρο και η κατάληξη θα είναι η πλατεία Συντάγματος για ενημέρωση των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία. Τη δράση συνδιοργανώνει σειρά σωματείων, μεταξύ των οποίων η Εθνική Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Ελλάδος. Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος. Τον συντονισμό της όλης δράσης έχει ο Γιώργος Αμυράς, που είναι δεινός ποδηλάτης, ενώ το χεράκι του πληροφορούμαι ότι έχει βάλει, μεταξύ άλλων, και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Θυμίζω ότι οι δυο τους ξαναβρίσκονται πλέον από το Ποτάμι στη Ν.Δ., ο μεν Τσιόδρας ως υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, ο δε Αμυράς στην Ευρωβουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή