Ερντογάν εναντίον όλων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επικίνδυνο σκηνικό που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο από τη νευρική συμπεριφορά μιας Τουρκίας που αισθάνεται απομονωμένη, Ελλάδα και Κύπρος απαντούν με νηφαλιότητα αλλά και εγρήγορση. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν περιφερειακές συνεργασίες και διεθνείς συμμαχίες που έχουν διακομματική και διαχρονική διάσταση· άρα σταθερή προοπτική. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αυτονόητη συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας, ενώ στο εσωτερικό της Ελλάδας υπάρχει συνεργασία και αλληλοενημέρωση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη διεθνή σκηνή, η Λευκωσία προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, σχετικά με τις γεωτρήσεις της Αγκυρας δυτικά της Μεγαλονήσου. Ως μέλος της Ε.Ε., η Κύπρος έλαβε την άμεση υποστήριξη, με ηχηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, από την επίτροπο Εξωτερικών και Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Δύο ισχυροί παίκτες στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής, Αίγυπτος και Ισραήλ, πήραν σαφή θέση, με σκληρές ανακοινώσεις χωρίς περιθώρια παρερμηνειών.

Η Αμερική ζύγισε τα δεδομένα λόγω και της αυξημένης έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δίστασε λίγο, αλλά τελικά έκανε ξεκάθαρη επιλογή που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς το επόμενο διάστημα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για «τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την αποκλειστική οικονομική ζώνη της», χαρακτήρισε τις ενέργειες της Αγκυρας «προκλητικές» και κάλεσε την Αγκυρα «να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες». Η Ρωσία κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να την τοποθετήσει στους «ένθερμους» υποστηρικτές των κινήσεων της Τουρκίας.

Ενόψει μιας δύσκολης και επικίνδυνης περιόδου, η Ελλάδα και η Κύπρος, κάνουν σωστά βήματα –έχει υπάρξει η αναγκαία προεργασία, παρότι σημειώθηκαν επιμέρους καθυστερήσεις– για την άμεση και πολυεπίπεδη θωράκιση της Κύπρου και τη διαχείριση της «επόμενης μέρας» που δεν θα περιοριστεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Η εξίσωση περιλαμβάνει, πέραν της υπολογίσιμης αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος της Ελλάδας, ένα πλέγμα διεθνών συνεργασιών και συμμαχιών. Αν ο Ερντογάν επιμείνει στην παραβατική συμπεριφορά και στην πολιτική μετωπικής σύγκρουσης, πιο πιθανό είναι να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την άσχημη θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή