ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοκρατία και πορνογραφία

Στη Νότιο Κορέα ενεργοποιήθηκε το σύστημα 5G και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη της πορνογραφίας. Αυτή η εξέλιξη δεν είχε προβλεφθεί. Εκείνο που είχε προβλεφθεί ήταν ότι το 5G, που πρόκειται να διαδεχθεί το 4G, θα αυξήσει κατά 100 φορές την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, με αποτέλεσμα να μπορεί να πραγματοποιηθεί η λειτουργία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάρη στο 5G τα αυτοκίνητα θα μπορούν να κινούνται αυτόνομα, χωρίς οδηγό, και θα επικοινωνούν μεταξύ τους ως μέρη ενός γιγαντιαίου δικτύου. Ομως οι νέες δυνατότητες της τεχνολογίας άλλαξαν τα δεδομένα (και) στη βιομηχανία της πορνογραφίας. Εδώ και λίγο καιρό, μικρές κάμερες, μικρότερες από το πάχος ενός νυχιού προσαρμόζονται κρυφά σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια καταστημάτων της Σεούλ και οι σκηνές που καταγράφουν, κυρίως γυναικών σε ιδιωτικές στιγμές, ανεβαίνουν απευθείας χάρη στο 5G σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου. Οι Αρχές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα που θα επεκταθεί και στις ευρωπαϊκές χώρες όταν θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο 5G.

Δεν είναι μόνον η πορνογραφία, αλλά και οι εκβιασμοί κάθε είδους –από πρώην συντρόφους, ως παρακολουθήσεις εμπιστευτικών συνδιαλέξεων– αφού οι πολύ μικρές κάμερες, σε συνδυασμό με την επαναστατική ευκολία στη μετάδοση των δεδομένων, ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση της ιδιωτικότητας.

Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ένα μέλλον όπου θα έχει καταργηθεί η διάκριση του ιδιωτικού και του δημοσίου χώρου, όχι μόνο ως επικίνδυνη πιθανότητα, αλλά ως επιβεβλημένη πραγματικότητα από κάποιο αυταρχικό καθεστώς. Η σημερινή διολίσθηση της δημοκρατίας στον λαϊκισμό, στον αυταρχισμό και σε μορφές ήπιου φασισμού μπορεί να είναι αρνητικό προμήνυμα.

Οι συστηματικές επιθέσεις πολιτικών ηγετών κατά του Τύπου, της δικαιοσύνης, των μειονοτήτων και της επιστήμης που εκδηλώνονται σε ορισμένες προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά χώρες είναι σύμπτωμα φασισμού που σαφώς θυμίζει τη δεκαετία του 1930. Τι θα συμβεί λοιπόν αν η σκλήρυνση της πολιτικής εξουσίας σε διάφορες δυτικές χώρες συνδυαστεί με δυνατότητες παρακολούθησης πολιτών που μοιάζουν σαν να βγαίνουν απευθείας από το «1984» του Οργουελ; Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυστηρή σε θέματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας, οφείλει να προνοήσει. Προτού γίνει «της Κορέας».