Το κίνημα «Εγώ ψηφίζω»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O oδηγός στο ταξί ήταν ο χρυσός μέσος όρος. Ομιλητικός αλλά όχι υπερβολικά, καθαρός, ευγενικός με τις απαραίτητες, βεβαίως, προσωπικές ερωτήσεις. Σκέφτηκα ότι κάνει ένα είδος γκάλοπ και του απάντησα για να μην τον δυσαρεστήσω. «Θα σας πω κάτι», μου λέει. «Η κρίση έχει τελειώσει». Ξαφνιάστηκα. «Πώς το εννοείτε;» τον ρωτάω. «Εχει τελειώσει, σας λέω. Το βλέπω στον κόσμο που μπαίνει στο ταξί. Ολο και περισσότεροι ανυπομονούν να ψηφίσουν. Θέλουν τα πράγματα να προχωρήσουν. Κουράστηκαν».

Συμπτωματικά, ακριβώς την προηγουμένη, ένας φίλος μου έλεγε: «Αν και θέλω να είμαι επιφυλακτικός, δεν σου κρύβω ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Υπάρχει κόσμος που δεν αντέχει να βλέπει άλλο αυτήν την κατάντια της Ελλάδας». Και πάλι, σκέφτηκα ότι ενδέχεται όλα αυτά να είναι ανακύκλωση προσδοκιών ή υποκειμενικών εκτιμήσεων. Ενας άλλος φίλος είχε πει πρόσφατα: «Ζούμε στον μικρόκοσμό μας. Για βγείτε παραέξω…». Ολα αυτά μπορεί να ισχύουν παράλληλα. Αλλά αυτό που μοιάζει να είναι αντικειμενικά αληθές είναι ότι μειώνεται το ποσοστό των αδιάφορων, των απολιτίκ, των απολύτως θυμωμένων και των τυφλών ανταρτών κατά της πολιτικής.

Η απαξίωση των παλαιών πολιτικών ισχύει ακόμη, αλλά αρχίζουν πλέον να είναι σαφείς οι αποχρώσεις απέναντι στην άρνηση της πολιτικής. «Θα ψηφίσεις;» ρώτησα μια φίλη που ήξερα ότι τα τελευταία χρόνια απείχε. «Το σκέφτομαι σοβαρά», μου λέει και από το βλέμμα της κατάλαβα ότι το έχει αποφασίσει. Η επανάκαμψη των ψηφοφόρων στη διαδικασία της δημοκρατικής διαδικασίας των εκλογών είναι ένα θετικό σημάδι. Ισως να μην καταγράφεται αυτή η τάση απολύτως στις δημοσκοπήσεις, αλλά αρχίζει να υπάρχει στον αέρα.

Ο κόσμος αλλάζει. Το 2012 είναι τόσο μακρινό και, πλέον, η συζήτηση για τη δεκαετία του 2020 απασχολεί τους πάντες. Και αν σε απασχολεί το μέλλον, δεν γίνεται να θέλεις να μείνεις αμέτοχος. Ηδη, για όσους είναι 25 ετών και κάτω, τα χρόνια πριν από την κρίση ανήκουν στις παιδικές τους αναμνήσεις. Κάτω από τη φαινομενική αταραξία, η κοινωνία μεταλλάσσεται και μαζί μοιάζει να επιστρέφει το ενδιαφέρον για την πολιτική. Ολο και περισσότερο λένε, «ναι, θα ψηφίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή