Περί ψευδών και εκλογών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο κ. Νίκος Παππάς και ο ακόλουθός του κ. Λευτέρης Κρέτσος ψάχνουν για fake news, ας ξεκινήσουν από την ΕΡΤ και τα ψεύδη που καθημερινώς αραδιάζει. Δεν αναφερόμαστε στα χοντρά, ότι π.χ. «η ελληνική οικονομία βγήκε από την κρίση», ή ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μετενσάρκωση ενός Ιταλού θεωρητικού του φασισμού. Μιλάμε για τα άλλα, τα πιο ψιλά, σαν αυτά που μεταδόθηκαν στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» (3.5.2019) με θέμα τα «ellinikaHoaxes, πώς μια ιστοσελίδα αποκτά υπερεξουσίες στο Διαδίκτυο», όπως ήταν ο τίτλος στο δελτίο ειδήσεων του κυβερνητικού καναλιού.

Στον αγώνα, λοιπόν, «καταπολέμησης των fake news», η εκπομπή εμφάνισε κάποιον, τον οποίο παρουσίασε ως «πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Χρηστών Internet». Αυτό τουλάχιστον έγραφε κάτω από το όνομά του. Βαρύς ο τίτλος του προέδρου, μόνο που η «Ενωση Ελλήνων Χρηστών Internet» είναι σαν τη «Δημοκρατική Αριστερά», μια σφραγίδα που ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος μεταφέρει από καρέκλα σε καρέκλα. Και τι συμβούλευσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος, την ύπαρξη του οποίου αγνοούν τα 7,5 εκατομμύρια Ελλήνων χρηστών Internet; Κάν’ το όπως ο Ερντογάν: «Εγώ θέλω να δω πολιτική βούληση τώρα, δεν θέλω λόγια (…) Η κυβέρνηση μπορεί να φωνάξει το Facebook και να πει “έλα εδώ. Εχω προεκλογική περίοδο και ταράζεις τα νερά; Από εδώ δεν περνάει… Από ποιες γραμμές περνάει (σ.σ.: το Facebook);” Εγώ θα κατέβαζα τους διακόπτες, όπως έκανε ο Ερντογάν…». Την ίδια αγωνία για τις επερχόμενες εκλογές εξέφρασε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι «είκοσι μέρες πριν τις εκλογές, το Facebook έκανε “τροχονόμο” μια εταιρεία χωρίς εχέγγυα» (ΕΡΤ 6.5.2019).

Είναι πάντως εντυπωσιακός ο πανικός της λαοσωτηρίου για τις ερχόμενες εκλογές, που κάνει φασαρία για τη σύμπραξη μιας ιδιωτικής εταιρείας, έστω κι αν αυτή είναι η Facebook Inc., με έναν μη κερδοσκοπικό φορέα όπως είναι τα ellinikaHoaxes.gr. Σύμφωνα με την άποψή των κυβερνώντων, τίποτε δεν πρέπει να κινείται πριν από τις εκλογές.

Μόνο ο χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να αλλάζει κατά πως βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο υπουργός Εσωτερικών έκανε σαράντα ημέρες πριν από τις εκλογές. Μπορεί επίσης να αλλάζει και ο εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές για να αρθούν τα ασυμβίβαστα που είχαν τα νέα πουλέν του κυβερνώντος κόμματος Ελενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης.

Πέρα όμως από τη μικροπολιτική φασαρία του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα με τον έλεγχο της πληροφορίας στις μεγάλες πλατφόρμες όπως είναι το Facebook και το Twitter. Αλλά γι’ αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε αύριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή