Μαθήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης

Μαθήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Τailor Made» ήταν το σύμβολο της αναγέννησης της πλατείας Αγίας Ειρήνης. Από τα πρώτα που εγκαινίασαν μια νέα εποχή για τα καφέ της Αθήνας, εμμένοντας στην εξειδίκευση.

Εδώ και λίγες εβδομάδες είναι «κλειστό για ανακαίνιση». Οι φήμες θέλουν το κατάστημα να έχει πωληθεί. Και δεν είναι το μόνο. Γνώστες της κτηματομεσιτικής αγοράς της πρωτεύουσας κάνουν λόγο για σημαντικό αριθμό αγοραπωλησιών τόσο στην ίδια την πλατεία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Τώρα η «πίεση» μεταφέρεται δυτικότερα, εκεί όπου ένα πρόγραμμα αστικής ανάπλασης του Δήμου Αθηναίων δημιουργεί νέους πεζόδρομους και στήνει το «σκηνικό» για τις επόμενες «πλατείες Αγίας Ειρήνης». Ετσι γίνεσαι άθελά σου μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι πόλεις: ένα μικρό καφέ εδώ, ένα μπουτίκ ξενοδοχείο εκεί, κάποιο μικροσκοπικό κατάστημα με street food πιο πέρα. Μπορείς να μαντέψεις με ασφάλεια την εικόνα σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα. Ή μήπως όχι;

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προχώρησε παράλληλα με μια ενδιαφέρουσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία «πάγωνε» όλες τις άδειες για τραπεζοκαθίσματα στους νέους πεζόδρομους. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: η άτυπη απαγόρευση λήγει τον προσεχή Ιούλιο. Και πολύ δύσκολα η νέα δημοτική αρχή θα την ανανεώσει, καθώς υπάρχει ο λογικός κίνδυνος προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες που θα καταγγείλουν άνιση μεταχείριση.

Η μοίρα του κέντρου της Αθήνας είναι να απευθύνεται ολοένα σε μεγαλύτερη έκταση σε όσους την επισκέπτονται, Ελληνες και ξένους. Αυτό συμβαίνει με όλες τις μεγάλες πόλεις που αυξάνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Είναι καλό που ανεβαίνουν οι αξίες σε παραμελημένες γειτονιές, που ομορφαίνουν και γίνονται πιο φιλικές στους πεζούς. Αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα σε όλο το κέντρο. Αλλά αυτή τη φορά πρέπει να γίνει με όρους στοιχειώδους σχεδιασμού και νομιμότητας. Να δείξουμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε πραγματικά μεικτές χρήσεις και όχι σε ένα βράδυ να σαρωθούν τα πάντα με ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα, μπράβους και μικρομαφίες. Μόνο έτσι η άνοδος στις αξίες δεν θα είναι προσωρινή. Μόνο έτσι θα δείξουμε ότι πήραμε το μάθημά μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή