Στις διορίες, μάτια κλειστά

Στις διορίες, μάτια κλειστά

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασθενική είναι η ανταπόκριση των υποψήφιων ευρωβουλευτών στα δραματικά SOS για το κλίμα. Μετανάστευση, Brexit, λαϊκισμός και ευρωσκεπτικισμός,παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο εξαντλούν τον διάλογο για το τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει άμεσα η Ευρώπη.

Ετσι, προ ημερών, διασημότητες και ακτιβιστές ζήτησαν από τους υποψηφίους των ευρωεκλογών να δεσμευθούν, μεταξύ άλλων, για τον τερματισμό της επιδότησης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον περιορισμό της τσιμεντοποίησης, την απαγόρευση προϊόντων που βλάπτουν τα οικοσυστήματα όπως η γλυφοσάτη, την επιβολή φόρων στα καύσιμα των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών κ.ά. Διότι τα πράγματα δεν πάνε διόλου καλά. Μπρος στην επικείμενη κλιματική κατάρρευση οι χώρες αδρανούν επιδεικτικά. «Θα δούμε τον κόσμο μας να καταστρέφεται», υπενθύμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, «αν μέσα σε 11 χρόνια δεν έχει συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας της γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου». Και για να επιτευχθεί αυτό, που προϋποθέτει μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% έως το 2030 και μηδενισμό τους το 2040, επιβάλλονται συθέμελες αλλαγές στην ενέργεια, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη γεωργία, την οικιστική ανάπτυξη. Η WWF Ελλάς κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να δηλώσουν τι προτίθενται να κάνουν σχετικά με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης και την προτροπή του ΟΗΕ για 100% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Μολονότι η Ε.Ε. ηγείται παγκοσμίως των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής, οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν υπερβολικά πολλά τρόφιμα, άνθρακα, ξυλεία, καταλαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο χώρο δόμησης. Σύμφωνα με έκθεση της WWF, εάν όλοι στον κόσμο είχαν το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τον μέσο Ευρωπαίο, ετησίως θα χρειαζόμασταν 2,8 πλανήτες. Στη χώρα μας, παρά τις προειδοποιήσεις (έκθεση ΔιαΝΕΟσις) για αύξηση της θερμοκρασίας έως και κατά 3,8 βαθμούς και για άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και κατά 50 εκ., που θα επηρεάσουν τη ζωή 5,5 εκατ. Ελλήνων στις 25 μεγαλύτερες πόλεις, δεν υπήρξε αλλαγή πορείας στην ενεργειακή πολιτική.

Το προεκλογικό πνεύμα αγαπά τις πλάνες. Ενταφιάζει απειλές κάτω από καθησυχαστικές κοινοτοπίες. Προτιμά τη σιωπή των αντανακλαστικών από τα βήματα ενάντια στην καταχρηστική πεπατημένη. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμη στις δυνατότητες του ανθρώπου το να μην αφανίσει τα ζωτικά του ταμεία – και να μην αφανιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή