Οι ευρωεκλογές του Game of Thrones

Οι ευρωεκλογές του Game of Thrones

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι ο μόνος στον οποίο η προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών θυμίζει το Game of Thrones. Αρθρογράφος του Bloomberg παρομοίασε την επιστροφή του Νάιτζελ Φάρατζ στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία με τον στρατό των White Walkers, που επιστρέφουν από τον θάνατο. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, και τονίζει ότι η απειλή επιστρέφει, διότι θρέφεται από το κενό εξουσίας. Ο κ. Φάρατζ, που τόσο συνέβαλε στο αδιέξοδο, δεν κάνει προσπάθεια να κρύψει ότι θα προτιμούσε ένα τέτοιο σενάριο, και φαίνεται ότι θα επιβραβευθεί στην κάλπη!

Ακόμη και χωρίς αναφορές στη σειρά-φαινόμενο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ψήφος του 2019 θα είναι η πιο σημαντική ευρωπαϊκή αναμέτρηση που έχει υπάρξει ποτέ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μπέντζαμιν Χαντάτ του Atlantic Council, διότι «όχι μόνο λαμβάνει χώρα σε μια εποχή βαθιάς αβεβαιότητας για το ευρωπαϊκό σχέδιο, αλλά περισσότερο διότι για πρώτη φορά αφορά διαφορετικά οράματα για το τι πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση». Οπως τονίζει, στο παρελθόν, τα ερωτήματα για την Ευρώπη παραβλέπονταν στον βωμό των εσωτερικών ζητημάτων κάθε χώρας. Αυτή τη φορά, όμως, «οι εκλογές φέρνουν αντιμέτωπες ιδεολογικές συμμαχίες που υπερβαίνουν τα εθνικά συμφέροντα, ως αποτέλεσμα μιας σειράς από προκλήσεις που επηρεάζουν συνολικά την Ευρώπη».

Αυτή ήταν για δεκαετίες η ελπίδα των ευρωπαϊστών: η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πολιτικού χώρου. Μόνο που, για την ώρα, αυτός φαίνεται ότι ευνοεί τους ευρωσκεπτικιστές. Στη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία, και βέβαια στην Ουγγαρία, εθνικιστές ή ακροδεξιοί κερδίζουν έδαφος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες στη λειτουργία της Ε.Ε.

Κάποιοι στην Ουάσιγκτον επιχαίρουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την επιφυλακτικότητά του για τον υπερεθνικό χαρακτήρα της Ε.Ε. και εκφράζει τη συμπάθειά του για όσους την αψηφούν. Τη Δευτέρα υποδέχθηκε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι «τον σέβονται σε όλη την Ευρώπη, έστω και αν είναι λίγο αμφιλεγόμενος όπως εγώ».

Στην Ελλάδα, η παρομοίωση με το Game of Thrones έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα του δημόσιου λόγου. Σχολιάζοντας την πρωτοφανή προσωπική κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ο κ. Θεοδωράκης έγραψε ότι «η πολιτική δεν μπορεί να είναι Game of Thrones. Ο θάνατός σου η ζωή μου. Ολα για τον σιδερένιο θρόνο. Την εξουσία των κομματικών στρατών». Ενόψει εθνικών εκλογών, είναι αναμενόμενο η προεκλογική εκστρατεία να εστιάζει στα εσωτερικά θέματα. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά ερωτήματα τα απαντήσαμε το 2015, όταν η κυβέρνηση επέλεξε την Ευρώπη και οι ψηφοφόροι την επιβράβευσαν γι’ αυτό. Σε σχέση με τις εκλογές του 2014, μάλιστα, τα αντιευρωπαϊκά κόμματα είναι πιθανό να μειώσουν την επιρροή τους. Μετά τις περιπέτειες των τελευταίων ετών, ίσως να είμαστε τελικά ένα βήμα μπροστά από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που όμως ακολουθούν το επικίνδυνο παιχνίδι μας με τη φωτιά.

Μία εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones. Το τέλος της σειράς είναι επτασφράγιστο μυστικό, αλλά κάποιοι από τους πρωταγωνιστές έχουν αποκαλύψει ότι έκλαψαν, ακόμη και ότι τριγυρνούσαν στους δρόμους για ώρες προσπαθώντας να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της ψήφου της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή