Το Κονκλάβιο (15/05/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχονται τα 12 ναυτικά μίλια

Δεν ξέρω αν στην προκειμένη ταιριάζει περισσότερο το «βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντ’ έξι» (όπου «παπάς» ο πρωθυπουργός – μετά και τον ισχυρισμό του ότι περίπου κηρύττει τον λόγο του Ιησού και «θάψιμο» μερικά όχι τόσο ασήμαντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής). Ή αν λόγω προεκλογικής περιόδου πρέπει να καταλήξω στο «αλλού παπάς, αλλού τα ράσα του»….

Η αρχή της «πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής» έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα έχει, όμως, συνέχεια. Κι αυτό διότι πληροφορούμαι ότι μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για την προαναγγελθείσα – κατά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ– επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Για την ακρίβεια, το νομοσχέδιο (αντί Προεδρικού Διατάγματος) είναι έτοιμο.

«Τζούφια» επιχειρήματα

Θυμίζω ότι σχολιάζοντας στη συνέντευξή του στον Alpha τα του τουρκικού γεωτρυπάνου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τσίπρας μίλησε για «σκάψιμο» που θα είναι «τζούφιο»… Εξίσου «τζούφιο» φαντάζομαι ότι θα ακούγεται στα αυτιά των Τούρκων το επιχείρημα της Ελλάδας ότι έχει το ίδιο δικαίωμα και στο Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι επιμένουν στα περί «ειδικών συνθηκών». Αλλά, προς τι η βιασύνη; Δεν έχει άλλα νομοσχέδια να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση; Ή θεωρεί ότι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική κίνηση είναι λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία της;

Εχω την εντύπωση ότι το βεβαρημένο μητρώο του Τσίπρα στον χειρισμό της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση. Φταίω εγώ που πιστεύω ότι το κάνει σκοπίμως για να προκαλέσει προβληματισμό και ρήγματα στην αντιπολίτευση (και κυρίως στη Ν.Δ.) και να ισχυριστεί και πάλι ότι μόνο ο ίδιος κάνει… μακρόπνοη εθνική στρατηγική; Να προσθέσω εδώ ότι το αποτέλεσμα του πρώτου εγχειρήματος δεν εγγυάται την επιτυχία του δεύτερου. Το αντίθετο.

Zorba the Greek

Εντυπωσιακή υποδοχή επιφύλαξαν οι Κινέζοι στον Προκόπη Παυλόπουλο, χθες, στο Πεκίνο. Δεν ήταν μόνο το φωταγωγημένο Μέγαρο του Λαού και ο εντυπωσιακός σημαιοστολισμός με σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας. Ηταν ακόμα η εμφάνιση του Σι Τζινπίγνκ μετά της συζύγου του –σοπράνο και καθηγήτριας Μουσικής– Πενγκ Λιγουάν, καθώς έκαναν εντυπωσιακή είσοδο κατεβαίνοντας τα σκαλιά χέρι χέρι. Κυρίως, όμως, ήταν τα πολλά παιδάκια που κρατούσαν τις σημαίες. Αυτά μαθαίνω ότι άρχισαν να χορεύουν και να παθαίνουν ντελίριο όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε ο «Ζορμπάς».

Ούτε στην Καλαμάτα

Κάτι παρόμοιο –ντελίριο– σημειώθηκε όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Ναό του Ουρανού (αυτοκρατορικό συγκρότημα θρησκευτικών κτιρίων). Εκεί πληροφορούμαι ότι όταν οι παρόντες αντελήφθησαν ότι κάποιος επίσημος κατέφθανε, άρχισαν να τον χειροκροτούν και να τον χαιρετούν διά χειραψίας. Τέτοια υποδοχή ούτε στην Καλαμάτα…

Οίκτος των λέξεων

Επειδή βαρέθηκα να ακούω τα περί «13ης σύνταξης», έμπειρος κοινοβουλευτικός (και περί τα συνταγματικά) μου εξήγησε γιατί τα περί «13ης σύνταξης» δεν ισχύουν ούτε συνταγματικά. Βάσει του Συντάγματος, κανένα συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο δεν κατατίθεται χωρίς έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θυμίζω ότι το «δώρο» στους συνταξιούχους εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, όπου έχουν προστεθεί δύο συνταξιοδοτικές διατάξεις και η τροπολογία για το επίδομα. Λέω «επίδομα», γιατί οι δύο άσχετες διατάξεις συνοδεύονται από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οχι, όμως, και η τροπολογία, καθώς αν απευθυνόταν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτό θα την επέστρεφε στην κυβέρνηση. Με απλά λόγια, είναι προνοιακό επίδομα και με τη βούλα. Οπως είπε και στη Βουλή ο έμπειρος κοινοβουλευτικός απευθυνόμενος στους συριζαίους, «ζητάτε τον οίκτο των λέξεων».

Του γύρισε την πλάτη

Δεν νομίζω ότι τέτοια στιγμιότυπα συμβαίνουν συχνά. Αλλά συνέβη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου σημειώνω ότι το παλαιό κτίριο συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Justus Lipsius) συνδέεται εσωτερικά με το νέο κτίριο (Europa). Το απόγευμα της Δευτέρας έφθασε εκεί ο Μάικ Πομπέο για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους. Αναγκαστικά έπρεπε να μπει από το πρώτο κτίριο για να φθάσει εσωτερικά στο δεύτερο. Πληροφορούμαι ότι ήταν η ώρα που ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε δηλώσεις μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και δεν είδε καν τον Πομπέο. Τεχνικά, του γύρισε την πλάτη. Φαντάζομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή