Προεκλογική περίοδος

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι σε μόλις ένδεκα ημέρες ψηφίζουμε, ότι δηλαδή είμαστε τώρα σε αυτό που λέγεται στη Δημοσιογραφική Κοινή «καρδιά της προεκλογικής περιόδου». Δεν ένιωσα ποτέ τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ έχουμε χορτάσει συγκινήσεις και έχουμε συνηθίσει τη μόνιμη ένταση στην πολιτική σκηνή. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η «κανονικότητα», τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Η προεκλογική περίοδος απλώς αύξησε την πυκνότητα των επεισοδίων· ποιοτικά, όμως, δεν άλλαξε τίποτε. Παλιότερα, λ.χ., ο Πολάκης μας απασχολούσε αυτοπροσώπως μια φορά κάθε δύο εβδομάδες, τώρα το πνεύμα του είναι στο προσκήνιο κάθε στιγμή και ορίζει το ήθος και το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είχα συνειδητοποιήσει, λοιπόν, πόσο κοντά φθάσαμε στην κάλπη, ώσπου είχα την ευκαιρία να κοιτάξω τις προεκλογικές παροχές που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, και μάλιστα το δασμολόγιο, που για λόγους τυπικούς (επί τη βάσει αυτού ορίζεται το ποσοστό του φόρου) συνοδεύει υποχρεωτικά τις προτάσεις μείωσης του ΦΠΑ. Επιασα, λοιπόν, από περιέργεια να διαβάζω τους καταλόγους των 47 διαφορετικών κλάσεων προϊόντων που περιλαμβάνονται στο δασμολόγιο. Στην πρώτη κλάση, συναντάμε άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια, κάθε βοοειδή, αιγοειδή και προβατοειδή. Στη δεύτερη, βρίσκουμε πετεινούς, κότες, πάπιες, χήνες, γάλους, γαλοπούλες και φραγκόκοτες. Στην τρίτη, κουνέλια, ορτύκια, πέρδικες, φασιανοί, λαγοί. Και πάει λέγοντας μέχρι τη 47η κλάση, στην οποία βρίσκουμε λουλούδια και μπουμπούκια. Με άλλα λόγια, έχουμε όλες τις κατηγορίες ψηφοφόρων. Ετσι, συνειδητοποίησα ότι φθάσαμε πια στις εκλογές…

Γιατί ανεβαίνει;

Εμεινα στον τίτλο της είδησης και δεν προχώρησα παρακάτω: «Γιατί ανεβαίνει η ερωτική διάθεση των Ελλήνων την προεκλογική περίοδο». Πρώτη φορά το άκουσα και ξαφνιάστηκα. Είχα την εντύπωση, ειλικρινά, ότι μάλλον το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Γιατί, αλήθεια, να ανεβαίνει; Υποθέτω λόγω της στέρησης που υφίστανται όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Οι Ελληνες μόνον προεκλογικά έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Ολο το άλλο διάστημα, μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές, κατά κανόνα τους το κάνουν. 

Το κοστολόγησε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι μετά τις εκλογές θα στείλει τον κουρασμένο Αλέξη Τσίπρα σε μόνιμες διακοπές. Πολύ μου αρέσει, αλλά επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και όσο να ’ναι υφέρπει η καχυποψία, να ρωτήσω: το έχει κοστολογήσει; Γιατί δεν είναι καθόλου απλό πράγμα οι διακοπές του Τσίπρα. Εχει συνηθίσει πια σε θαλαμηγούς, πούρα, χαβιάρια, αστακομακαρονάδες (στην αριστερίζουσα εκδοχή της, έστω, ως γαριδομακαρονάδα) και ιδιωτικά αεροσκάφη.

Μόλις τις προάλλες ήταν που ρωτούσε η Ν.Δ., με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, πώς και ξαφνικά ο Τσίπρας προτίμησε το αεροπλάνο της γραμμής για τα Γιάννενα, ενώ μέχρι τότε είχε κάνει ταξί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Διότι, όπως μάθαμε χθες, μία φορά πήγε με τους hoi polloi και ξέχασε τα κινητά του (και τα δύο) μέσα στο αεροπλάνο της γραμμής, στην τσέπη του μπροστινού καθίσματος. Πανικόβλητοι τα έψαχναν οι αστυνομικοί της φρουράς του όταν το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα και τους καταλαβαίνω, διότι θα είχαν μέσα φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές του. Επομένως, μην περιμένετε να τη βγάλουμε φθηνά, εάν η υπόσχεση πραγματοποιηθεί.

No problem

Οχι, ο Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα εάν υπουργοί του «έχουν ταξιδέψει με σκάφη». Ως θαυμαστής του Λένιν, πηγαίνει κρουαζιέρα με σκάφος που του παραχωρεί εφοπλιστής, επειδή ακριβώς ο σκοπός του είναι μια μέρα ο καθένας να μπορεί να πηγαίνει κρουαζιέρα με σκάφος εφοπλιστή. Αυτός δεν είναι ο σκοπός του σοσιαλισμού; Μέχρι να φτάσει, όμως, η ώρα του κοινού θνητού, ας αρχίσουμε με τις υπουργάρες.

Ωστόσο, για έναν άνθρωπο της δικής του αγραμματοσύνης, είναι αξιοπρόσεκτο πώς ο Τσίπρας, που συνεχώς εκστομίζει τέρατα (ο ρηματικός τύπος «να επιτεύξουμε» και η μετοχή «υποκλαπηθείσες» είναι νέας εσοδείας, φρεσκότατα, το μάτι τους γυαλίζει ακόμη…), καταφέρνει μερικές φορές να κρύβεται τόσο επιδέξια πίσω από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Μα ο οποιοσδήποτε έχει ταξιδέψει με σκάφος. Και την «παντόφλα» όταν παίρνεις για να περάσεις στη Σαλαμίνα, ταξιδεύεις με σκάφος. Αλλο όμως το ταξίδι με σκάφος και άλλο η κρουαζιέρα αναψυχής με σκάφος. Οπως είναι άλλο πράγμα το δώρο (πάρε το σκάφος μου και πήγαινε με όποιους θέλεις, όπου θέλεις, για μια βδομάδα και μην ξεχάσεις να το επιστρέψεις, σε παρακαλώ – γιατί με τους συριζαίους ποτέ δεν ξέρεις…) και άλλο η φιλοξενία (έλα στο σκάφος μου να κάνεις διακοπές μαζί μου, αν θέλεις). Οπως, επίσης, είναι άλλο η επταήμερη εργασία και άλλο η επταήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης. Οπως, τέλος, είναι άλλο πράγμα η υπεραπόδοση της οικονομίας και άλλο η υπερφορολόγηση.

Λεμονόκουπες

Μία από τις διαπιστώσεις της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου είναι πόσο ξεπερασμένος είναι πια από τις εξελίξεις ο Πάνος Καμμένος. Δεν έχει τίποτε άλλο να πει, παρά να θυμίζει μόνο πως δεν μπορεί ακόμη να ξεπεράσει τη διάλυση του κόμματός του. Αυτή είναι η μοίρα κάθε στυμμένης λεμονόκουπας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή