Το Κονκλάβιο (16/05/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτισμός για έναν

Συνέβη και αυτό. Και προς στιγμήν προκάλεσε σοκ και δέος, το οποίο στην πορεία μετατράπηκε σε αμήχανα χαμόγελα των παρισταμένων. Κατά το χθεσινό του πέρασμα από τα Τρίκαλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτυχε να περάσει από σημείο της πόλης όπου βρισκόταν εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δίστασε, λοιπόν, και σταμάτησε για να πει ένα «γεια». Δεν μπορώ να πω ότι οι του εκλογικού περιπτέρου δεν χάρηκαν, αν και ήταν προφανές ότι αιφνιδιάστηκαν. Ο Κυριάκος τους ευχήθηκε καλή δύναμη. Πρόσθεσε, όμως, κάτι του τύπου «δυστυχώς δεν μπορώ να σας ευχηθώ και καλή επιτυχία». Αυτό έλειπε…

Με την ευκαιρία, σημειώνω ότι στα Γιάννενα δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην πόλη λίγες ώρες αφότου βανδαλίστηκε το εκλογικό περίπτερο της Ν.Δ. με χυδαία μηνύματα εναντίον του Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη (με αναφορές στη 17Ν), δεν έκρινε σκόπιμο να περάσει από κει, ούτε να πει κάτι. Πολιτικός πολιτισμός για έναν.

Προσκύνημα

Ασφυκτικά γεμάτο χθες το βράδυ το «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης για την κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω. Οπως σας είχα πει, τον Μεϊμαράκη τίμησε με την παρουσία του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και όλοι οι βουλευτές Ν.Δ. Θεσσαλονίκης. Παρών και ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ταχιάος, καθώς και υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Πριν από τον Μεϊμαράκη μίλησε η Μαρία Σπυράκη, που έκανε και σχετική κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, όπως πληροφορούμαι και με sms. Λέγοντας το δικό του «απεταξάμην» στη χαλαρή ψήφο, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. είπε ότι οι πολίτες έχουν ευθύνη και πρέπει να την αναλάβουν στην κάλπη. Και αυτό αφορά την υποχρέωσή τους να προσέλθουν στις κάλπες, και βέβαια την απόφασή τους για το τι θα ψηφίσουν.

40σέλιδο «ξεστράβωμα»

Σας έλεγα τις προάλλες για τη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ ενόψει των ευρωεκλογών, προκειμένου να παρουσιαστούν τα θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που διακυβεύονται στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησαν, χθες, γι’ αυτά, εννοώντας ευσχήμως ότι οι εκλογές είναι σημαντικές, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να στείλουν στην Ευρωβουλή σοβαρά πρόσωπα. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι παρουσίασαν 40σέλιδο εγχειρίδιο με αναλυτικές λεπτομέρειες για τα θέματα επιχειρηματικότητας για τα οποία αποφασίζει η Ε.Ε. Ακούω ότι θα μοιραστεί σε κόμματα και κυρίως σε υποψηφίους. Προφανώς για «ξεστράβωμα».

Βατερλώ

Από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και μετά δεν έχω ακούσει με ιδιαίτερη ζέση από τα χείλη των συριζαίων να ακούγονται τα περί της τυραννίας των αριθμών. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν τώρα, μετά την ψυχρολουσία που τους επιφύλαξαν διάφοροι δήμαρχοι που δεν θέλουν με τίποτα το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προφανώς το θεωρούν δυσφήμηση. Οι αριθμοί παραπέμπουν σε Βατερλώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ν.Δ. και του γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη, μεταξύ 332 δήμων της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε ούτε έναν υποψήφιο στους 72, ενώ σε 52 δήμους οι ενδιαφερόμενοι αρνήθηκαν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Δεν ξέρω αν είναι όντως «δύο γκολ από τα αποδυτήρια», όπως σχολίασε ο Αυγενάκης. Το γεγονός, όμως, ότι οι αριθμοί είναι πάνω από το 1/3 του συνόλου, μου θυμίζει κάτι για τους πατεράδες της ήττας.

Παρουσίες με νόημα

Σημαντικές παρουσίες κατέγραψε κατάσκοπός μου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη «Το πρωτείο της δημοκρατίας: η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Αλεξάνδρεια), για το οποίο μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο Μέγαρο Μουσικής. Το «παρών» έδωσε ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, αλλά και η σύζυγος του Νίκου Θέμελη, Μαριάννα Θέμελη. Παρόντες ακόμα οι Παρασκευάς Αυγερινός, Κώστας Σκανδαλίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Πρωτόπαππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Στέφανος Ξεκαλάκης, Αννα Καραμάνου και άλλοι. Είχε, όμως και πολλούς καθηγητές, όπως οι Πάνος Τσακλόγλου, Δημήτρης Χαραλάμπης, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Βασιλική Γεωργιάδου και όχι μόνο. Παρών και ο Δημήτρης Τσιόδρας, υποψήφιος πλέον με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή