Περφόρμανς α λα Τσίπρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Θέλουμε ο πολιτισμός να αφορά τον ψυκτικό από το Περιστέρι, την κομμώτρια από την Αγία Βαρβάρα, τον τεχνικό από το Κερατσίνι, θέλουμε ο πολιτισμός να είναι για τους πολλούς και όχι προνόμιο της ελίτ», είπε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε σε διανοούμενους και καλλιτέχνες, σε ειδική εκδήλωση του τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκάζι.

Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθεί να συσπειρώσει το ακροατήριό του, φτιάχνοντας ένα συμπαγές και επιθετικό αντιδεξιό μέτωπο που, για να αποδώσει τα αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα, πρέπει να έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά.

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η στρατηγική του κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρη. Δεν αφήνει καμία ευκαιρία, κανένα φάλτσο του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει χαμένο. Εργαλειοποιεί ό,τι μπορεί για να προσδώσει στην εκλογική αναμέτρηση ταξικές παραμέτρους ακόμη και σε πεδία όπως ο πολιτισμός, όπου οι αντιπαραθέσεις και οι διαφορές είναι πάντοτε δημιουργικές, οδηγούν σε διάλογο, παράγουν σκέψη και έργο, μειώνουν τις αποστάσεις. Αλλά ο κ. Τσίπρας επιδιώκει το αντίθετο, την όξυνση των διαφορών, δεν επιθυμεί συγκλίσεις σε αυτή τη φάση, γιατί δεν του είναι χρήσιμες.

Με συνθηματολογία εντυπώσεων, με επιφανειακές προσεγγίσεις, με τσιτάτα «πυροτεχνήματα», θα πάει ο ψυκτικός από το Περιστέρι στη Λυρική Σκηνή ή μήπως η κομμώτρια από την Αγία Βαρβάρα στο Μέγαρο Μουσικής; Ο συντηρητής ανελκυστήρων θα παρακολουθήσει Πίνα Μπάους στο Ηρώδειο αν τον ονοματίσει ο πρωθυπουργός της χώρας;

Δεν έχει αυτόν τον καημό ο κ. Τσίπρας. Ο στόχος του είναι η δημιουργία σαφών διαχωριστικών γραμμών, το «εμείς ή οι άλλοι» με περιτύλιγμα την τέχνη. Το «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» με μουσική υπόκρουση Μάλερ. Πάντως, με την ευκαιρία της περφόρμανς του πρωθυπουργού στην κομματική εκδήλωση στο Γκάζι, ας δούμε τι έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ποια μεγάλα θέματα στον χώρο του πολιτισμού προχώρησαν, ποια προβλήματα λύθηκαν, ποιες τομές έγιναν. Το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζει να είναι κλειστό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τεθεί σε κανονική λειτουργία. Η Εθνική Πινακοθήκη παραμένει εδώ και χρόνια εργοτάξιο και προχωράει με ρυθμούς χελώνας, όπως και η επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Η «χρυσή όρνιθα» του πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καιγόταν να το εξυγιάνει και να θωρακίσει τα έσοδα, παρά τις εξαγγελίες, παραμένει χωρίς νέο οργανισμό. Πολλά πωλητήρια μουσείων περιμένουν τον… εκσυγχρονισμό, ενώ τα περισσότερα αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια παραμένουν κλειστά. Και σε κάποια από τα λίγα που λειτουργούν, ο ψυκτικός από το Περιστέρι θα συνεχίσει να αγοράζει τη γρανίτα φράουλα έναντι τεσσάρων ευρώ, επειδή το… κατάστημα δεν πουλάει εμφιαλωμένο νερό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή