Βαλκανικό μαγειρείο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πείθουν οι φίλοι μας οι Αλβανοί όταν φωνάζουν ότι τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» είναι δάκτυλος της σερβικής και ρωσικής προπαγάνδας για να καλλιεργούν αλβανοφοβία. Τα πράγματα φωνάζουν από μόνα τους. Μια ανάρτηση στο Facebook του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι προκάλεσε αντιδράσεις. Αποκάλυψε ο Κοσοβάρος ηγέτης ότι στη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον Εντι Ράμα «εκφράστηκε η αναγκαιότητα πλήρους κατάργησης των συνόρων και η δημιουργία ενιαίου αλβανικού χώρου χωρίς σύνορα, υπό την ευρωατλαντική ομπρέλα» και πως σε αυτόν πρέπει να συμπεριληφθούν περιοχές της νότιας Σερβίας όπου ο αλβανικός πληθυσμός πλειοψηφεί.

Οι Αλβανοί, εδώ και χρόνια, εργάζονται μεθοδικά για την «εθνική ενοποίηση» και τη δημιουργία της «Φυσικής Αλβανίας», όπως έχουν βαφτίσει την οραματική «Μεγάλη Αλβανία» για να μην προκαλούν τους πέριξ αλλοεθνείς λαούς και τους «τραβούν το αυτί» οι ισχυροί γεωπολιτικοί παίκτες. Αλβανία και Κόσοβο έχουν ήδη κοινά σχολικά εγχειρίδια, κοινές διπλωματικές αποστολές σε χώρες του εξωτερικού, από το 2014 τα Τίρανα έχουν καταργήσει τις άδειες εργασίας για τους Κοσοβάρους και τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας και πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι τις καταργούν και για τους Αλβανούς της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και του Μαυροβουνίου.

Ράμα και Θάτσι επιδιώκουν σε πρώτη φάση ένα αλβανικό «Σένγκεν» με την κατάργηση των μεταξύ τους συνόρων, ενόψει εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και το προωθούν βήμα βήμα ρισκάροντας αντισυσπειρώσεις στους μη αλβανικούς πληθυσμούς. Η αμερικανική πρόταση για διευθέτηση της αλβανοσερβικής διένεξης στο Κόσοβο μέσω ανταλλαγής εδαφών διευκολύνει τα σχέδιά τους για «ενιαίο αλβανικό χώρο», καθώς προβλέπει την προσάρτηση τμημάτων της νότιας Σερβίας με συμπαγείς αλβανικούς πληθυσμούς στο Κόσοβο, που πλέον μαζί με την Αλβανία θα έχουν κάνει το μεγάλο άλμα προς την ένωση των ανά τη βαλκανική ομοεθνών. Η σερβική ηγεσία μπορεί να αντέδρασε στις δηλώσεις Θάτσι, δεν διαφωνεί όμως με τις ανταλλαγές εδαφών, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου Βούτσιτς και του ΥΠΕΞ Ντάτσιτς. Και αυτό, γιατί οι αλλαγές συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο διευκολύνουν τους Σέρβους της Βοσνίας να ενωθούν με το Βελιγράδι, που θα έχει πάρει και το βόρειο Κόσοβο, και έτσι μαζί με τη «Μεγάλη Αλβανία» θα προκύψει και η «Μεγάλη Σερβία». Οι δύο ιστορικές εκκρεμότητες της Βαλκανικής, το αλβανικό και το σερβικό ζήτημα θα έχουν λυθεί (;), αλλά η πρόκληση γενικευμένου συνοριακού ντόμινο θα απειλήσει με νέες περιπέτειες τους λαούς. Αυτό φοβάται η Γερμανία και αντιδρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή