Το Κονκλάβιο (17/05/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σφάξιμο» με χαμόγελο

Μια φωτογραφία στην οποία ο Νίκος Ταχιάος κάνει… κεφαλοκλείδωμα στον Χρήστο Σπίρτζη ανήρτησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος –με τη στήριξη της Ν.Δ.– δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Το ενσταντανέ μου λένε ότι προέκυψε από τη συνύπαρξή τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», απ’ όπου πήραν την ίδια πτήση με προορισμό την Αθήνα χθες το απόγευμα. Θυμίζω ότι είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις με τις οποίες ο Σπίρτζης κάλεσε κάθε ταξί να γίνει εκλογικό κέντρο της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Ο Ταχιάος δεν το άφησε να πέσει κάτω. Σχολίασε, μάλιστα, σκωπτικά ότι είπε στον Σπίρτζη ότι παίζει «ανφέρ». Κι αυτό διότι έχει ήδη φροντίσει κάθε λεωφορείο του ΟΑΣΘ να υπενθυμίζει «τι χρωστούν οι Θεσσαλονικείς σε κάθε υποψηφιότητα με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ». Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται σφάξιμο με το βαμβάκι ή κεφαλοκλείδωμα που παράγει αποτέλεσμα splatter. Υποθέτω ότι ο Σπίρτζης δεν φαντάστηκε το σχόλιο όταν φωτογραφιζόταν περιχαρής. Εκτός αν το χαμόγελο «πάγωσε» όταν φωτογραφήθηκε στο ακίνητο βαγόνι του μετρό που εγκαινίασε νωρίτερα…

Υποχθόνιες συμπτώσεις 

Μέσα στην πολλή χαρά από την παρουσία του ράπερ Υποχθόνιου στο προεκλογικό πάρτι του ΣΥΡΙΖΑ στο Γκάζι, όπου έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διέφυγε μια σημαντική λεπτομέρεια. Δεν μένω τόσο στο ότι ο ράπερ διαφημίζει ψητοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Αλλά στο ότι το τραγούδι του με έτερο καλλιτέχνη που ονομάζεται Sin Boy και «σπάει» ταμεία στο YouTube έχει κάποιους ενδιαφέροντες στίχους, μεταξύ των οποίων κάτι του τύπου «έκοψα το νερό από τη βρύση, τώρα σολομό και μόνο Fiji». Η ιστορία της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε μισή γραμμή.

Η αρπαγή του Σταύρου

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ποτάμι δικαίως αξίζει το Οσκαρ σκηνοθεσίας (από όλες τις απόψεις). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι, όπως μαθαίνω, τη σκηνοθεσία των προεκλογικών σποτ του έχει αναλάβει ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης: ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, ο οποίος θυμίζω ότι, μεταξύ άλλων, έχει σκηνοθετήσει το «Νησί». Βέβαια, ο Σταύρος σκηνοθετείται μόνος του. Το λέω γιατί πληροφορήθηκα ότι κατά το… road trip του στην Κρήτη, τον αντελήφθησαν ακόμη και οι τουρίστες. Εξηγούμαι: Εβγαζε φωτογραφίες μπροστά στο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, όταν έπεσε πάνω σε ένα γκρουπ τουριστών από τη Γαλλία. Αυτοί ρώτησαν ποιος είναι ο κύριος. Οταν τους απάντησαν κάτι για το Ποτάμι που είναι με τον Μακρόν έπαθαν ντελίριο και άρχισαν να βγάζουν σέλφις με τον Σταύρο και να φωτογραφίζουν και το βανάκι του Ποταμιού. Τελικά στην Κρήτη πρέπει να έχει περισσότερους μακρονικούς απ’ ό,τι στο Παρίσι.

Κατάλαβαν…

Την τιμητική του είχε χθες στο Politico o Γιώργος Κατρούγκαλος (πρώτο θέμα με μεγάλη φωτογραφία), ο οποίος μίλησε κυρίως για τη στήριξη της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας και όχι μόνο. Ας πούμε, ρωτήθηκε και για την κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα και απάντησε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας είναι λίγες σε σχέση με το ευρωπαϊκό σύνολο. Είπε ακόμα ότι αυτές έχουν τις αμερικανικές ευλογίες. Οπως το έθεσε, «με ρώτησαν γιατί κάνουμε δουλειές με τους Κινέζους. Είπα στους Αμερικανούς φίλους μας ότι στη διάρκεια της κρίσης είχαμε αποεπένδυση ύψους 100 δισ. δολαρίων και ότι αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να το καλύψουν, δεν θα μιλήσουμε με κανέναν άλλον». Ισχυρίστηκε ότι κατάλαβαν…

Ερχεται ο Γερμανός

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ και την αναβάθμισή του στη θέση του πολιτικού διευθυντή του γερμανικού ΥΠΕΞ, όπως και έγινε, αν και ακόμα ασκεί περίπου διπλά καθήκοντα, αφού δεν έχει έρθει ο διάδοχός του. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτός «κλείδωσε» και καταφθάνει τον Ιούλιο: Πρόκειται για τον Ερνστ Ράιχελ, πρέσβη της Γερμανίας στην Ουκρανία από το 2016. Σημειώνω ότι ο Γερμανός διπλωμάτης νωρίτερα ήταν διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Τουρκίας στο γερμανικό ΥΠΕΞ, ενώ έχει θητεύσει στο Κόσοβο, ως αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ (2003-200&) και όχι μόνο. Με την ευκαιρία, θυμίζω ότι και ο Τζέφρεϊ Πάιατ είχε έρθει στην Αθήνα από το Κίεβο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή