Το Κονκλάβιο (23/05/19)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι εκεί

Ηταν όλοι εκεί. 6.000 σίγουρα –τόσους χωράει το «Ανδρέας Παπανδρέου»– και κάποιους παραπάνω, αφού στη χθεσινοβραδινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Περιστέρι είχε και ορθίους. Το «παρών» έδωσαν βέβαια ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώτος μίλησε. Ο δεύτερος επιφυλάχθηκε ότι «θα τα πει όλα» σήμερα στην προγραμματισμένη ομιλία του στην Τρίπολη. Παρών και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Μεϊμαράκης μάλιστα καθόταν δίπλα στη μικρή κόρη του Μητσοτάκη, Δάφνη. Ο δε Καραμανλής –τυχαίο;– καθόταν δίπλα στον Αδωνι Γεωργιάδη. Παρών και ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο Γιώργος Πατούλης που προλόγισε τον Μητσοτάκη εμφανίστηκε με καθυστέρηση. Αλίμονο…

Δάσκαλε που δίδασκες

Μένω σε κλίμα συγκεντρώσεων, για να σας ενημερώσω ότι η κεντρική και τελευταία προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα θα γίνει στο Σύνταγμα. Διακαναλική συνέντευξη, πάντως, δεν θα δώσει ο πρωθυπουργός. Είναι που διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για το ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τα λοιπά, ζήτησε από τα ιδιωτικά κανάλια να αντικαταστήσουν την εκ νόμου υποχρέωση της μετάδοσης της διακαναλικής με τη μετάδοση της χθεσινής του ομιλίας στη Θεσσαλονίκη. Η Ν.Δ. αντέδρασε ήδη με επιστολή στο ΕΣΡ μιλώντας για παραβίαση των όρων της προεκλογικής περιόδου που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε. Από την Πειραιώς έψεγαν τον Τσίπρα ότι επιδιώκει ελεγχόμενες εμφανίσεις και ότι αποφεύγει να βρεθεί ενώπιον δημοσιογράφων και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Μυστικές συμφωνίες

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν στο ιερό νησί της Τήνου. Πληροφορούμαι, ας πούμε, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο φερόμενος ως στηριζόμενος από τη Ν.Δ., νυν αλλά και υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Σιώτος και οι πέριξ αυτού αντιδήμαρχοι και δημοτικοί (και υποψήφιοι δημοτικοί) σύμβουλοι έχουν κάνει μυστικές συμφωνίες για να έχουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Περί αυτού βοά, άλλωστε, όλο το νησί. Θυμίζω ότι ο Σιώτος, ο οποίος ουδέποτε εξελέγη δήμαρχος –ανέλαβε πριν από δύο χρόνια με αρχαιρεσίες του δημοτικού συμβουλίου μετά τον θάνατο του δημάρχου Σίμου Ορφανού– είχε μια μάλλον παραγωγική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο περίπου μετατράπηκε σε δημοτικό μαγαζάκι, προκειμένου ο έλεγχος των προσλήψεων και των οικονομικών να περάσει από την Εκκλησία στον δήμο.

Πόλεμος

Η όλη υπόθεση, εξάλλου, ήταν «κανονικός πόλεμος» εναντίον του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου, ο οποίος θυμίζω ότι ήταν ο επίσημος ομιλητής της Εκκλησίας στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Μακεδονικό πέρυσι. Επανέρχομαι, όμως, στα σημερινά για να σας ενημερώσω ότι ο αντιδήμαρχος Μανώλης Σόχος (δεξί χέρι του Σιώτου) είπε επισήμως –μέσω ανακοίνωσης– ότι για θέματα που αφορούν το Πανελλήνιο Ιδρυμα Τήνου χρειάζεται άμεση πολιτική λύση. Και πρόσθεσε ότι ο νυν δήμαρχος τυχαίνει να έχει πολύ καλή σχέση με την κυβέρνηση που τον θεωρεί αξιόπιστο συνομιλητή. Δεν είναι ο μόνος, καθώς πληροφορούμαι ότι το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους υποψήφιους βουλευτές της Ν.Δ. στις Κυκλάδες. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση.

Παρεξηγήσεις

Αναταραχή και παρεξηγήσεις προκάλεσε η χθεσινή μου λεζάντα στη φωτογραφία που απαθανάτιζε τον Παύλο Χρηστίδη με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη στο κεντρικό περίπτερο του ΚΙΝΑΛ και η οποία ήταν αντιγραφή της λεζάντας του ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ ήταν «παρευρισκόμενος» που φωτογραφιζόταν με τον Χρηστίδη. Από το φωτογραφικό τμήμα του ΑΠΕ μού εξήγησαν ότι χάριν ταχύτητας και προκειμένου να φτάσουν γρήγορα οι φωτογραφίες, θυσιάζεται η ακρίβεια της πληροφορίας στη λεζάντα (που διορθώθηκε μετά). Δεκτό.

Ο φόβος και τα έρμα

Δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημος μηχανισμός κατασκοπείας, αλλά προφανώς οι μεν παρακολουθούν και μαθαίνουν τις κινήσεις των δε (εδώ η κυβέρνηση έχει προβάδισμα για ευνόητους λόγους). Εξάλλου, η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο χωριό. Το λέω διότι πληροφορούμαι ότι η Ν.Δ. και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συμπαρέσυραν και τον Αλέξη Τσίπρα. Εξηγούμαι: επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα –Μακεδονία ξακουστή γαρ– η αρχική σκέψη του Μαξίμου ήταν η χθεσινή ομιλία της Θεσσαλονίκης να γίνει σε κλειστό χώρο (με επικρατέστερο το Βελλίδειο). Η απόφαση, όμως, του Μητσοτάκη να κάνει αύριο ανοικτή συγκέντρωση και ομιλία στη Θεσσαλονίκη, άλλαξε τα σχέδια του Τσίπρα που αποφάσισε επίσης να πάει στο λιμάνι για να μην οδηγήσει σε σχόλια περί αποδοχής ήττας από τ’ αποδυτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή