Η Ελλάδα επιστρέφει

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από αρκετά χρόνια, με αφορμή αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού διπλωματικής ύλης Politique Internationale στον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχα την τύχη να συνομιλήσω επί μακρόν με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Στο περιθώριο τον ρώτησα: «Τι νομίζετε ότι μπορούν να κάνουν οι Ελληνες πολιτικοί ώστε να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη;».

Η απάντησή του ήταν απρόσμενη σε μένα και σίγουρα αφοπλιστική. «Πρέπει οι πολιτικοί σας, οι ευρωβουλευτές σας, οι διανοούμενοί σας να συμμετέχουν στους προβληματισμούς για την πορεία της Ευρώπης, να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα που συναντά, να παλεύουν δίπλα σε άλλους Ευρωπαίους κόντρα στους δαίμονες όσων υπηρετούν τον αυταρχισμό και τον λαϊκισμό. Να μην ορίζουν τη στάση τους αποκλειστικώς και μόνον με κριτήρια της εσωτερικής πολιτικής».

Εξεπλάγην αρχικώς, αλλά όταν το σκέφτηκα καλύτερα και το συζήτησα με φίλους, κατανόησα πόσο σωστή «οδηγία» μού έδωσε. Το επιβεβαίωσα, άλλωστε, πολλές φορές στη μακρά διαδρομή της μεγάλης κρίσης που ζήσαμε.

Τώρα που θα ψηφίσουμε για τους ευρωβουλευτές μας, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο και κύριο είναι να επιλέξουμε εκείνο το ψηφοδέλτιο που, περισσότερο από άλλα, συμμετέχει ενεργά και με ενδιαφέρον στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τέτοια είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι. Τα άλλα ψηφοδέλτια χρησιμοποιούν το Ευρωκοινοβούλιο αποκλειστικά για την προώθηση ιδεολογικών και κομματικών προτεραιοτήτων σχεδόν πάντοτε άσχετων με την πρόοδο της Ενωμένης Ευρώπης. Η χειρότερη και αντεθνική επιλογή είναι οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι δεν έκαναν και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι για τη χώρα, τους έχουν –απολύτως δικαιολογημένα– αποκλεισμένους ως μιάσματα (που πράγματι είναι…) της τόσο δύσκολα κεκτημένης Ευρώπης των Ελευθεριών. Μόνο στην Ελλάδα επιτρέπονται παρόμοιες άνομες ομάδες.

Ακολουθεί η σταυροδοσία. Πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές μας ήταν καλύτεροι και συμμετείχαν ουσιαστικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όταν τους επέλεγε ο αρχηγός εκάστου κόμματος. Η παρουσία της Ελλάδας ήταν σημαντικότερη τότε. Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να το κάνει σε αυτή την εκλογή, αλλά όπως με κάθε πραγματικά προοδευτική και ουσιαστική ιδέα, την εγκατέλειψε. Δεν πειράζει, οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι ώστε να βοηθήσουμε όλοι στο πιο σημαντικό καθήκον αυτής της εκλογικής Κυριακής: να φανεί ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Στην Ενωμένη Ευρώπη και στον καλό της εαυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή