Κι εσύ, δυστυχής Αυστρία…

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χρόνια της Αυτοκρατορίας, εδάφη προσετίθεντο στον Οίκο των Αψβούργων όχι διά των όπλων, αλλά με συνοικέσια και στεφανώματα. Εξ ου και η παροιμιώδης ρήση «οι άλλοι ας διεξάγουν πολέμους, εσύ ευτυχής Αυστρία νυμφεύου». Τότε συνέβαιναν αυτά.

Σήμερα, όμως, άλλα –ως φαίνεται– ισχύουν, καθώς το «σύμφωνο συμβιώσεως» της Ακροδεξιάς και της συστημικής Δεξιάς στην Αυστρία βιαίως ακυρώθηκε. Μετά τη δημοσιοποίηση μικρού αποσπάσματος από βίντεο «ιδιωτικής» συναντήσεως του ακροδεξιού Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με μια μάλλον ελκυστική Ρωσίδα επιχειρηματία στην Ιμπιζα της Ισπανίας, κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ. Σεμπάστιαν Κουρτς. Στην όλη υπόθεση υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες συμπτώσεις. Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2017, πριν καν σχηματισθεί η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο «παραγωγός» του βίντεο δεν ήταν ένας κοινός εκβιαστής, διότι εάν το κίνητρό του ήταν το χρήμα θα είχε «εξαργυρώσει» το προϊόν υποκλοπής έναντι αστρονομικής αμοιβής.

Η δημοσιοποίηση κάποιων λεπτών της «ιδιωτικής» εκείνης συναντήσεως έγινε δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Οσο χρειαζόταν για να καταρριφθεί το «ηθικό πλεονέκτημα» της άκρας Δεξιάς. «Ηθικό πλεονέκτημα», βεβαίως, δεν διαθέτουν σε καμία περίπτωση τα ακραία κόμματα, της Δεξιάς ή της Αριστεράς, τα αναδυθέντα συνεπεία της κρίσεως που πλήττει την Ευρώπη.

Οι ηγεσίες αυτών των νέων μορφωμάτων δεν έχουν «τσίπα» στην κυριολεξία, κατά το κοινώς λεγόμενον. «Μαύρο» χρήμα συρρέει στα ταμεία τους και καθώς η αδρεναλίνη εκτινάσσεται στα ύψη, μια εύκολη διέξοδος είναι η σεξουαλική. Ο έρωτας είναι προνόμιο των διανοουμένων και του υποκόσμου, έλεγε Γάλλος φιλόσοφος –ενδεχομένως ο Φουκό– διότι αυτοί έχουν χρόνο στη διάθεσή τους. Οι άλλοι όλοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν.

Η άνοδος της άκρας Δεξιάς έχει αναδειχθεί σε εφιάλτη της συστημικής Ευρώπης. Στις χώρες του Βίσεγκραντ –Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τσεχία και Σλοβακία– η παρουσία της άκρας Δεξιάς είναι ιδιαιτέρως αισθητή. Στην Αυστρία, ωστόσο, και μόνον υπάρχει σαφής διασύνδεση του Κόμματος Ελευθερίας με τη Μόσχα. Τον Αύγουστο του 2018, στον γάμο της πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χόρεψε με τη νύφη. Και η σαγηνευτική επιχειρηματίας ήταν Ρωσίδα επίσης. Συμπτώσεις όλα αυτά, πιστεύει η παρούσα στήλη. Κατόπιν όμως τούτων, «εσύ δυστυχής Αυστρία…». Η ολοκλήρωση της προτάσεως κατά την έμπνευση του αναγνώστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή