Ολα αλλάζουν από αύριο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα δει διαφορετικά τον ίδιο της τον εαυτό καθώς θα ξημερώνει η Δευτέρα. Η κάλπη, στις δημοκρατίες μας, έχει τον δικό της αυτόνομο ρόλο. Δεν διαμορφώνει, απλώς, πλειοψηφίες και μειοψηφίες, απαραίτητες για να λειτουργήσει το πολίτευμα.

Μας πληροφορεί για την εικόνα που εμείς οι ίδιοι έχουμε για τον τόπο μας. Συγκρίνουμε τη δική μας επιλογή με αυτές που έκανε ο «κυρίαρχος λαός». Ανησυχούμε ή παίρνουμε κουράγιο για την επόμενη μέρα. Ξανακουρδίζουμε την πολιτική μας ανάλυση και αφού προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα.

Με δύο λόγια, οι βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι μια νέα υπόθεση και όχι μια επανάληψη των σημερινών αναμετρήσεων. Εξάλλου, είναι η Βουλή στην οποία συμπυκνώνεται η ουσία της αντιπροσωπευτικής λειτουργίας του πολιτεύματος, κάτι που έδειξε να μην κατανοεί ο πρωθυπουργός όταν, τις προάλλες, εμφανίστηκε πρόθυμος να «επιβάλει στους λίγους τη θέληση των πολλών». Διατύπωση που τρόμαξε τους σοβαρούς ανθρώπους επειδή θυμίζει εκείνες που όλοι οι επίδοξοι δικτάτορες έχουν χρησιμοποιήσει στην εποχή τους.

Το νέο πολιτικό σκηνικό θα διαμορφώσει νέες συνθήκες, θα χρωματίσει διαφορετικά και θα προσδώσει νέα ένταση στην πολιτική σύγκρουση. Το βράδυ της Κυριακής η σημασία των σφυγμομετρήσεων θα έχει εκπνεύσει. Μόνον οι χειριστές τους θα μελετούν το εργαλείο τους ώστε να το καλιμπράρουν για την επόμενη αναμέτρηση, την πιο σημαντική, εκείνη που θα δώσει τον συσχετισμό των δυνάμεων για τη διακυβέρνηση στην επόμενη πίστα. Το πρώτο που θα δούμε είναι η διαφορά με την οποία θα έχει κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυρίως επειδή ο κ. Τσίπρας είχε, το 2014, χρησιμοποιήσει τη νίκη του για να διαλύσει το σύνολο, σχεδόν, των κατακτήσεων που με τόσες θυσίες είχαμε επιτύχει μέχρι εκείνη την κρίσιμη καμπή της οικονομικής ανόρθωσης.

Είναι προφανές, από την ψυχραιμία με την οποία συμπεριφέρθηκε όλες αυτές τις μέρες, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προσφύγει σε μεγαλοστομίες, απειλές και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη. Πρέπει, απλώς, να επισημάνει κοφτά στον κ. Τσίπρα πόσο καλό θα κάνει στον τόπο, αν φροντίσει να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Μόνον όφελος θα έχει η Ελλάδα αν ο καλοκαιρινός χρόνος, κατά τον οποίο αγορές και κυβερνήσεις είναι πιο χαλαρές, χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη του Ιουνίου. Για να βοηθηθεί ο κ. Τσίπρας σε αυτή την πνευματική και εθνικής σημασίας άσκηση, ας βάλει τον εαυτό του στη θέση του νικητή!

Το χειρότερο για την οικονομία αλλά και για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ειδικότερα εκείνων που ασχολούνται με την ασφάλεια των πολιτών και του κράτους, είναι η αναμονή της πολιτικής αλλαγής. Ενα ρεύμα απραξίας και αναβλητικότητας, ένα έκδηλο κλίμα αδιαφορίας και ωχαδελφισμού, όλα αναμενόμενα στη διοίκηση, μαζί με τον εγκατεστημένο κομματικό νεποτισμό και την επίσπευση των σκανδάλων θα επιφέρουν σοβαρές ζημιές στο σύστημα. Ο κ. Τσίπρας έχει σοβαρή ευθύνη να κάνει όσα πρέπει για να αποφύγουμε αυτό τον σύνθετο κίνδυνο. Δεν το έκανε το 2014, έκανε το αντίθετο το 2015, αμφιταλαντευόταν ακόμη το 2016 και το 2017 και μόνον το 2018 άρχισε να «παίζει το παιχνίδι» σύμφωνα με τους κανόνες. Πρέπει να είναι το ίδιο εύκολο σε εκείνον, όσο είναι σε εμάς τους υπόλοιπους, να καταλάβει πόσο καλύτερα πήγαν έκτοτε τα πράγματα. Στις διεθνείς αγορές, στις μεγάλες πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες, ανησυχούν μήπως η Ελλάδα επιστρέψει στις πολύ κακές συνήθειες του κομματικού ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, πέντε μήνες, σχεδόν μισός χρόνος, είναι ένα μακρύ και πολλαπλώς επικίνδυνο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης θα το ευχαριστηθεί. Θα έχει όλο τον καιρό να καρφώνει πόντους στο πολιτικό καλάθι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί τεράστιο απόθεμα πολιτικής αναισθησίας, προσπαθώντας να πείσει τους εκλογείς ότι έκαναν λάθος. Κινδυνεύουμε να γίνουμε μια ανόητη ατμόσφαιρα. Οταν μας χρειάζεται να τρέξουμε με τα χίλια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή