Το Κονκλάβιο (27/05/19)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μπάλα χαμηλά

Η αλήθεια είναι ότι από νωρίς στο Μοσχάτο επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία. Πολύ συγκρατημένη, όμως. Στην Πειραιώς είχαν ήδη από το μεσημέρι εικόνα για την καθαρή νίκη. Για την ακρίβεια, υπήρχε εικόνα ότι η διαφορά δεν θα έπεφτε κάτω από τις 6 μονάδες και ότι η τάση ήταν ανοδική. Ωστόσο, ουδείς σχολίαζε τίποτα, πλην του «είμαστε αισιόδοξοι». Υποθέτω ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Εχουν πάρει από φόβο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε ήδη πριν από τις εκλογές διαμηνύσει, ότι εφόσον κερδίσει η Ν.Δ., θα κρατήσει την μπάλα χαμηλά. Εξάλλου, το είπε ξεκάθαρα στη δήλωσή του, ζητώντας από τα στελέχη σεμνότητα.

Οικογενειακή ατμόσφαιρα

Μένω στο Μοσχάτο, όπου ο Μητσοτάκης αφίχθη με τη σύζυγό του Μαρέβα λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα. Παρών από νωρίς στα γραφεία της Ν.Δ. ήταν ο γιος του Κωνσταντίνος, ενώ λίγο αργότερα κατέφθασαν και οι δυο τους κόρες, Δάφνη και Σοφία. Η τελευταία πληροφορούμαι ότι αποφοίτησε μόλις την Πέμπτη από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, παρουσία μόνο της μητέρας της, αφού ο πατέρας της έκανε… εκλογές. Η ατμόσφαιρα στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ήταν αυστηρά οικογενειακή. Πληροφορούμαι, εξάλλου, ότι παρόντες ήταν και οι παλιοί συμμαθητές του Μητσοτάκη.

Ανθρώπινες στιγμές

Επιστρέφω στην είσοδο Μητσοτάκη στα γραφεία της Ν.Δ., καθώς εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους η αγκαλιά που έκανε στον Μητσοτάκη άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ο εν λόγω κάτι είπε στον Κυριάκο και μετά ξέσπασε σε κλάματα. Εψαξα και έμαθα ότι ο άνδρας δεν είναι κομματικό στέλεχος. Πρόκειται για τον Παύλο Λαμπρινάκο, ο οποίος ήταν αξιωματικός στην Αεροπορία στην Τρίπολη όταν υπηρετούσε ο Κυριάκος. Κατάσκοπός μου μού μετέφερε ότι ο άνδρας συμπαθούσε πολύ τον Κυριάκο και ότι τον ξανάδε χθες έπειτα από 25 χρόνια. Εχει και η πολιτική τις ανθρώπινες στιγμές της. 

Στις Βρυξέλλες

Η μπάλα χαμηλά, λοιπόν, και η ζωή συνεχίζεται. Και κάπως έτσι ο Μητσοτάκης ταξιδεύει αύριο για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, όπου θα γίνει και η επίσημη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Περιττό να προσθέσω ότι η Ν.Δ. είναι από τα λίγα κόμματα εντός του ΕΛΚ που τα έχουν πάει τόσο καλά.

Επεσε πείνα

Πάντως, στο Μοσχάτο οι πίτσες έφτασαν πριν από τα αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, πριν από τα exit polls. Η πείνα έπεσε νωρίς, καθώς καμιά ντουζίνα και βάλε πίτσες έκαναν εμφάνιση περί τις 6.20 το απόγευμα και άρχισαν να τις μεταφέρουν οι υπάλληλοι μέσω ασανσέρ. Σε κάποιους θύμισε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ., επί των ημερών της προεδρίας του Γιάννη Πλακιωτάκη: όταν είχε παραγγείλει πίτσες και ουίσκι και για τους διαπιστευμένους συντάκτες. Χθες, πάντως, οι δημοσιογράφοι την έβγαλαν με καφέ και βουτήματα. Βέβαια, όποιος περνούσε από τον τρίτο όροφο, είχε κέρασμα με τσικουδιά από τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Τι 2, τι 5, τι 7…

Στο κυβερνητικό μέτωπο πληροφορούμαι ότι κυβερνητικό στέλεχος έλεγε, χθες, το απόγευμα στο Ζάππειο σε κυβερνητικούς συντάκτες ότι η διαφορά ανέβαινε… Για την ακρίβεια, ότι άλλο 2, άλλο 4 και άλλο 7. Προφανώς… Υποψιάζομαι ότι αυτός είναι ο λόγος που όσο περνούσε η ώρα τόσο τα στόματα έκλειναν. Μαζί με αυτά και τα τηλέφωνα.

Νωρίτερα, ωτακουστής μου υπήρξε αυτόπτης μάρτυς στην κλασική κυριακάτικη σύναξη που κάνει κάθε εβδομάδα ο Αλέκος Φλαμπουράρης με πρώην συναδέλφους του. Εκεί εξέφραζε την εκτίμηση ότι η διαφορά θα ήταν 5-6 μονάδες. Πάλι μέσα έπεσε.

Βραχνάδα…

Δεν ξέρω αν προσέξατε τη βραχνάδα στη φωνή του προέδρου της Ν.Δ. στη χθεσινοβραδινή του δήλωση. Θυμίζω ότι την τελευταία προεκλογική του ομιλία την εκφώνησε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Και, όπως μου λένε, δεν ήταν βραχνιασμένος στο γεύμα που είχε το Σάββατο με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Εχω την εντύπωση ότι η βραχνάδα προέκυψε κατά την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, ή, μάλλον, λίγο μετά, αφού μαθαίνω ότι πέρασε από διάφορα γραφεία και ορόφους του κτιρίου για να ευχαριστήσει γραμματείες και ανθρώπους για τη δουλειά που έκαναν. Και το έκανε ενθουσιωδώς. Εξίσου ενθουσιωδώς υποψιάζομαι ότι έγραψε ο ίδιος και τη δήλωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή