Νέο τοπίο στην ομίχλη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις χώρες της Ε.Ε. και ιδίως στη Γαλλία επιβεβαιώνουν την εικόνα που είχε προκύψει από τις δημοσκοπήσεις: ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς κυβερνώσα πλειοψηφία, στο οποίο η οικοδόμηση συμμαχιών θα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και όπου η διαπραγμάτευση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα της επόμενης περιόδου θα είναι πολύ δύσκολη.

Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός (RN), το νέο όχημα της Μαρίν Λεπέν –που μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι αποτελούν το ηγετικό δίδυμο μιας νέας συμμαχίας των εθνικιστών της Ευρώπης– κέρδισε τις ευρωεκλογές, με μια ευρωλίστα επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ζορντάν Μπαρντελά, το νέο αστέρι της παράταξης, μόλις 23 ετών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν περιόρισε την εκλογική ζημία, γεγονός αξιοσημείωτο δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό τους τελευταίους μήνες με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Η πλήρης κατάρρευση του παραδοσιακού κόμματος της Κεντροδεξιάς, που συγκέντρωσε μόλις το 8% των ψήφων των Γάλλων, επιβεβαιώνει ότι το κόμμα του Μακρόν έχει πλέον ηγεμονική θέση στη γαλλική Κεντροδεξιά. Η πραγματική έκπληξη είναι το θετικό αποτέλεσμα των Γάλλων Πρασίνων. Παρότι παραδοσιακά αδύναμοι και διχασμένοι, και παρά μια εκστρατεία που ήταν ανοργάνωτη και δεν ενέπνευσε τους ψηφοφόρους, κατάφεραν να καβαλήσουν το πανευρωπαϊκό πράσινο κύμα και να προσεγγίσουν το 13%.

Αλλά το πράγματικό ερώτημα είναι τι σημαίνουν αυτές οι επιδόσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τις συμμαχίες που θα προκύψουν και για τη μάχη για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, που ξεκίνησε ήδη από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων και θα συνεχιστεί αύριο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η απώλεια εδρών του ΕΛΚ θα δυσκολέψει την προώθηση του Μάνφρεντ Βέμπερ ως νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός όμως ότι οι Πράσινοι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές αθροιστικά θα έχουν μάλλον την πλειοψηφία σημαίνει ότι ο Μακρόν δεν θα μπορέσει τόσο εύκολα να θάψει τη διαδικασία spitzenkandidaten. Η σχετική αποδυνάμωση του ΕΛΚ και η αβεβαιότητα που προκύπτει σημαίνει επίσης ότι ο Βίκτορ Ορμπαν θα παραμείνει στις τάξεις της συντηρητικής ευρωομάδας, τουλάχιστον έως ότου η αβεβαιότητα υποχωρήσει.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εκτός Γαλλίας και Γερμανίας είχαν καλά αποτελέσματα, γεγονός που ίσως επιτρέψει στον Φρανς Τίμερμανς να παραμείνει στην κούρσα για ένα από τα κορυφαία αξιώματα. Βραχυπρόθεσμα, η πιο σημαντική μάχη θα λάβει χώρα εντός των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων και ειδικά εντός του ALDE. Δεν είναι σαφές σε τι βαθμό οι νέοι και άπειροι ευρωβουλευτές της ομάδας αυτής θα μπορέσουν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση του νέου συσχετισμού δυνάμεων εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Εως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη – αλλά ακόμη και τότε μπορεί να μην έχουν όλα καθοριστεί.

* Ο κ. Σαχίν Βαλέ είναι ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE και πρώην σύμβουλος του Χέρμαν βαν Ρομπέι και του Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή