Αντιφασιστικό πλεονέκτημα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος να δώσει «όλες τις μάχες που πρέπει για να κερδίσουμε μια πόλη αντιφασιστική, μια πόλη ανοικτή, μια πόλη χωρίς την Ακρα Δεξιά» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της Αθήνας, ο καθ’ όλα συμπαθής, καθ’ όλα προσηνής Νάσος Ηλιόπουλος. Κάτι αντίστοιχο δήλωνε πάνω κάτω την ίδια ώρα και η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου: μας καλεί και εκείνη την επόμενη Κυριακή να βάλουμε –λέει– ανάχωμα στην Ακροδεξιά. Ενδιαφέρον.

Θα ήταν ευχής έργον το ακροατήριό τους να ζητούσε διευκρινίσεις ως προς το τι εννοούν με την έννοια «Ακροδεξιά», καθώς έχουμε μείνει με την απορία μετά την τόσο στενή και μακρά συνεργασία του κόμματος στο οποίο ανήκουν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Θα ήταν εύλογη η απορία επίσης «τι εννοείτε “ανάχωμα”», τουλάχιστον όσων δεν έχουν ξεχάσει τις κοινές εμφανίσεις βουλευτών της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής, όπως εκείνη στο Καστελλόριζο μετά πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου.

Αλλά ας πούμε ότι έχουμε συνεννοηθεί. Τι κάνει μια πόλη «αντιφασιστική»; Θα έλεγε κανείς ότι ένα «αντιφασιστικό» μέτρο ήταν αυτό που έλαβε πριν από λίγες εβδομάδες ο Δήμος Αθηναίων, που στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τα τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χ.Α. εξέδωσε το εν λόγω ψήφισμα (11/4): «Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πόλη αντιφασιστική. Οσο διαρκεί η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν παρέχουμε διευκολύνσεις όσον αφορά πλατείες και χώρους για εκλογικά περίπτερα. Είναι ανεπιθύμητοι». Σαφές, ευθύβολο μήνυμα, με χειροπιαστά αποτελέσματα. Η ψηφοφορία μάλιστα ήταν ονομαστική, με τον Ηλία Κασιδιάρη παρόντα να σημειώνει τα ονόματα των «ναι», ώστε να υποβάλει μήνυση. Είναι «θέμα τιμής του πολιτικού συστήματος», είπε στην ομιλία του ο τέως δήμαρχος Γ. Καμίνης. «Θέμα προάσπισης της συνταγματικής τάξης το να μη νομιμοποιήσεις με οποιοδήποτε κριτήριο τη συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα ανθρώπων οι οποίοι κηρύσσουν το μίσος κατά των συνανθρώπων τους. (…) Αυτού του είδους ο λόγος είναι εξοβελιστέος».

Η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων, παρότι εξ ορισμού αντιφασιστική, όχι μόνο δεν χαιρετίστηκε από τους αντιφασίστες υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής του υπουργείου Εσωτερικών. Το αντιφασιστικό πλεονέκτημα δεν μπορεί να συντηρείται στα λόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή