Εμβρυουλκοί και αναδιανεμητές

Εμβρυουλκοί και αναδιανεμητές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μνημόνια, ως συνώνυμα της κρίσης, συνεχίζουν να μετακινούν τις «πλάκες» της κοινωνικής σφαίρας και να αναδιατάσσουν τον κομματικό χάρτη. Την Κυριακή ξανάγινε φανερό πως οι κοινωνικές μετατοπίσεις και οι κομματικές αναδιατάξεις συντελούνται πια σχεδόν σιωπηρά. Με τρόπο δηλαδή που υπερβαίνει τις «φωτογραφικές» δυνατότητες των δημοσκοπήσεων και τις ερμηνευτικές-προγνωστικές ικανότητες των κομματικών επιτελείων, για να μην προσθέσουμε τους επιστρατευθέντες από μερίδα των Μέσων αστρολόγους, που και αυτοί έπεσαν πανηγυρικά έξω.

Εγινε επίσης φανερό ότι το «success story» δεν πείθει, όποιος κι αν είναι ο αφηγητής του (ο κ. Αντώνης Σαμαράς και η Ν.Δ. το 2015, ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019) όσους ευημερούντες αριθμούς κι αν έχει να παρουσιάσει, όποιων κοινωνικών ομάδων και αν εμφανιστεί ως υπέρμαχος. Το κόστος της βίαιης προσαρμογής στις απαιτήσεις των δανειστών (ακόμα και των λανθασμένων, όπως με κυνική ειλικρίνεια παραδέχονται πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ) παραμένει τεράστιο, και τεράστιες επίσης οι ευθύνες όσων βρέθηκαν στη θέση του επιτηρούμενου κυβερνητικού διαχειριστή στα χρόνια της περιπέτειας. Ωσπου να αποπληρωθεί το βαρύτατο κόστος, ώσπου λ.χ. τα υπερπλεονάσματα να γειτονέψουν με τη λογική, δηλαδή με τις πραγματικές αντοχές και επιδόσεις της οικονομίας, τα μνημόνια, έστω και «σκισμένα» ή άρρητα, θα λειτουργούν σαν πολιτικός εμβρυουλκός.

Στις προχθεσινές εκλογές λειτούργησε ένας επιπλέον αναδιανεμητής ψήφων: το Μακεδονικό. Το πιστοποιούν η μεγάλη υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τέμπη και πάνω, η άνετη επικράτηση του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία από τον πρώτο γύρο, κυρίως δε η είσοδος στην Ευρωβουλή της «Ελληνικής Λύσης». Το 2012, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος από το ΛΑΟΣ βρέθηκε στη Ν.Δ. Αποχώρησε το 2015 για να ιδρύσει ένα απολύτως προσωποπαγές κόμμα, όπως κάθε άνθρωπος που ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι τυγχάνει προνομιακός συνομιλητής της Ιστορίας και μοναδικός ακοίμητος εθνοφύλακας.

Ο κ. Βελόπουλος, ένας πρωταθλητής των fake news (μέχρι και χειρόγραφα του «Ελληνα» Χριστού ανακάλυψε), εμπορεύεται από τηλεοράσεως κηραλοιφές και συνωμοσιολογικές ανοησίες, αγιορείτικα βοτάνια και ισλαμοφαγία, Μακεδονία και αντισημιτισμό. Η μακεδονοκαπηλία ήταν ο ένας χορηγός του, οι φυγάδες της Χρυσής Αυγής ο δεύτερος. Απολύτως θετική η ήττα του νεοναζιστικού μορφώματος, ωστόσο το μεγάλο ποσοστό του στη νέα γενιά δεν επιτρέπει την πολλή χαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή