ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Κονκλάβιο (29/05/19)

Ακόμα μετρούν…

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση βρήκε αυτό τον τρόπο για να εκδικηθεί τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για την ψήφο της. Αλλά η καταμέτρηση των ψήφων πρέπει να γίνεται με κάποιον πρωτόγονο τρόπο, μέσα σε κάποια σπηλιά, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς μέχρι χθες δεν ήταν και απολύτως επισήμως σαφές αν στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών περνά τελικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ή ο Γιώργος Ορφανός. Βέβαια, θεσσαλονικιώτικη πηγή μού μετέφερε ότι ο πρώτος άρχισε τις εμφανίσεις, οπότε εικάζουν ότι το αποτέλεσμα είναι τελικό. Ισως, πάλι, όχι. Το λέω διότι έτερη πηγή μου λέει ότι η πόλη βοά ότι ο Ορφανός ενδέχεται να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Τι να πω. Ελπίζω αυτή να έχει γίνει πριν από τον β΄ γύρο, διαφορετικά βλέπω τον Νίκο Ταχιάο να κατεβαίνει μόνος του.

Συμπόνια στο δράμα

Μιλώντας για τον Ταχιάο, μαθαίνω ότι έχει ήδη επικοινωνήσει τόσο με τον Ζέρβα όσο και με τον Ορφανό για να τους εκφράσει την κατανόησή του για το δράμα και την αγωνία που περνούν και να υπογραμμίσει το απαράδεκτο στην καθυστέρηση καταμέτρησης. Ο πρώτος απάντησε. Ο δεύτερος όχι. Πάντως, ο Ταχιάος τηλεφώνησε και στον Σπύρο Βούγια για να τον συγχαρεί για τον ωραίο αγώνα που έδωσε. Αυτά είναι.

Και πίνω μπίρες…

Μένω στη Θεσσαλονίκη και στα δράματα, καθώς αυτόπτης μάρτυρας μου μετέφερε την ψυχρολουσία της καταμέτρησης για την Κατερίνα Νοτοπούλου που για κάποια στιγμή φαινόταν να μπαίνει στον β΄γύρο. Ηταν η ώρα που στο επιτελείο της άνοιγαν σαμπάνιες. Εντέλει κατέληξαν σε συνοικιακό μπαρ να πίνουν μπίρες για να καταπιούν το φαρμάκι.

Οποιος προλάβει

Η αλήθεια είναι ότι επικράτησε ένα μικρό πανδαιμόνιο κατά τη χθεσινή είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Για την ακρίβεια, οι κάμεραμεν σπρώχνονταν και πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που ζήτησαν συνέντευξη του Μητσοτάκη. Λογικό, αφού είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση εκτός Ελλάδος μετά τη νίκη της Κυριακής. Το ίδιο, εξάλλου, συμβαίνει στην Πειραιώς, όπου από το πρωί της Δευτέρας έχουν δεχθεί βροχή αιτημάτων από διεθνή μέσα ενημέρωσης που ζητούν συνέντευξη, ανάδειξη των κυβερνητικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. και σκιαγράφηση του προφίλ του Μητσοτάκη. Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά στην παρούσα φάση, προφανώς ισχύει το όποιος προλάβει…

Στηρίζουν Βέμπερ

Επί του διακυβεύματος, που είναι οι τοποθετήσεις στις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις και κυρίως στην προεδρία της Κομισιόν που συζητήθηκε χθες στη σύνοδο του ΕΛΚ, οι παριστάμενοι κατάλαβαν ότι το όλον ΕΛΚ είναι στοιχισμένο πίσω από τον Μάνφρεντ Βέμπερ και συνεχίζει να στηρίζει τον ίδιο και τον θεσμό του Spitzenkandindat φανατικά. Αυτό ισχύει τόσο για την Αγκελα Μέρκελ όσο και για τους υπόλοιπους αρχηγούς του ΕΛΚ. Το ζήτημα είναι, όπως σας έλεγα χθες, ότι πρέπει να δώσουν δύο ανταλλάγματα στον Εμανουέλ Μακρόν, ένα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (επειδή είναι Φιλελεύθερος) και ένα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ερώτημα παραμένει, πάντως, για πολλούς μυημένους αν η Μέρκελ όντως ενδιαφέρεται για την ΕΚΤ –για την τοποθέτηση Γερμανού δηλαδή– ή αν απλώς τους «δουλεύει» όλους. Η λεπτομέρεια είναι κρίσιμη για τη μοιρασιά των υπόλοιπων θέσεων.

Στη γιορτή του Κυριάκου

Η αγωνία έλαβε τέλος. Η 7η Ιουλίου είναι τελικά η ημερομηνία που επιλέγει η κυβέρνηση για τη διενέργεια εκλογών. Eπειδή δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση μεταθέτει τις κάλπες μία εβδομάδα αργότερα από γνήσια ευαισθησία απέναντι στη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχω να σας ενημερώσω ότι αυτό σημαίνει και μεταγενέστερη διάλυση της Βουλής. Eγκυρη συνταγματική πηγή μου με ενημερώνει ότι το νωρίτερο που μπορεί να διαλυθεί η Βουλή είναι στις 7 Ιουνίου και το αργότερο –με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία– είναι 14 Ιουνίου. Εξάλλου, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης οι ημερομηνίες, εφόσον προτείνει κρίσιμο εθνικό θέμα, πάγια επίκληση όλων των κυβερνήσεων σε πρόωρη διάλυση της Βουλής. Τέλος, οφείλω να σας ενημερώσω ότι στις 7 Ιουλίου δεν θα είναι μόνο γιορτή της Δημοκρατίας. Είναι και η γιορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Δηλαδή γιορτάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Eχω την εντύπωση ότι αυτό δεν το ήξεραν στην κυβέρνηση.