Νίκησε με τη ματιά στην επόμενη μέρα

Νίκησε με τη ματιά στην επόμενη μέρα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Γιατί κέρδισε ο Μητσοτάκης; Κάποιοι, και εντός της Νέας Δημοκρατίας, οπαδοί της «ανατολίτικης» και πολιτικώς τεμπέλικης θεωρίας του «ώριμου φρούτου» θα σας πουν: «Επειδή έχασε ο Τσίπρας!» Ανοησίες. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε την προτίμηση 1,8 εκατομμυρίου πολιτών ή 33,14%, που είναι περισσότεροι κατά 523.000 (μια αύξηση κατά 40%, εντυπωσιακή) από τον αριθμό του 1,3 εκατομμυρίου πολιτών ή 22,72%, που έλαβε πριν από πέντε χρόνια για την ίδια εκλογική αναμέτρηση.

Το ένα από τα δύο «παλαιά» κόμματα ξεπέρασε την κρίση του. Πλήρωσε ακριβά τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση της ανέκδοτης ιστορικά δεκαετούς οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής κρίσης του 2009-2018. Εφτασε να έχει δει το ποσοστό προτίμησης των ψηφοφόρων του να πέφτει στο 19% τον Μάιο 2012 και από εκεί, μια επταετία αργότερα, επανέρχεται στο προσκήνιο και διεκδικεί με απαιτήσεις τον σχηματισμό πλειοψηφίας στη Βουλή. Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά πλήρωσε για τα λάθη της πριν ξεσπάσει η κρίση και όσα άλλα προστέθηκαν κατά την εξέλιξη της κρίσης. Η κριτική των πολιτών ήταν αυστηρότατη και συχνά άδικη. Είναι δίκαιο, πολιτικά και ηθικά, να θεωρεί εαυτήν απαλλαγμένη από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε με μυρμηγκίσια υπομονή αυτή τη δύσκολη δουλειά του comeback μιας σπουδαίας πολιτικής οικογένειας. Απέναντι μάλιστα σε αντίπαλο πανούργο και χωρίς ηθικούς φραγμούς. Που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη δύναμη (φυσικά και τις υπηρεσίες) του κράτους εις βάρος των πολιτικών ανταγωνιστών του. Γεγονός που ξεπερνά τα όρια οιασδήποτε νομιμοποίησης σκοτεινών παρακυβερνητικών μεθόδων. Θα το διαπιστώσετε συντόμως και πάλι, γιατί είμαι σίγουρος ότι κάτι έχουν κρατήσει οι συνωμότες της Novartis και άλλων προσωπικών-οικογενειακών υποθέσεων, για αυτήν ακριβώς την περίπτωση ήττας τους.

Πολλοί αναλυτές εξηγούν την αποτυχία του κ. Τσίπρα αναφερόμενοι στην αθλιότητα Πολάκη, στην εκστρατεία διαστρέβλωσης όσων έλεγε ο Μητσοτάκης και, τελικά, στην ανεδαφική προσδοκία ότι οι παροχές θα αρκούσαν για να κρατήσουν μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων μακριά από την κοινή λογική. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι ποσοστό 24% σε κόμμα που έκανε τέτοια ζημιά στον τόπο πρέπει να μας προβληματίζει.

Ο κ. Μητσοτάκης νίκησε με το μάτι στην επόμενη μέρα της χώρας. Επειδή ζήτησε συμπαράταξη για να κερδηθεί η μάχη των επενδύσεων και της οικονομίας και επειδή έχει βάλει στην ατζέντα του το δίπτυχο «λιγότεροι φόροι – περισσότερες δουλειές». Τη δέσμευσή του αυτή θα εξηγήσει στους πολίτες που θα επιλέξουν τους νέους βουλευτές.