Επιλέγοντας όρο συγκρίσεως

Επιλέγοντας όρο συγκρίσεως

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις οι αδιαμφισβήτητοι νικητές των ευρωεκλογών: οι δύο Κυριάκοι –ο κ. Μητσοτάκης της Ν.Δ. και ο κ. Βελόπουλος της «Ελληνικής Λύσης», πρώην Ν.Δ., πρώην ΛΑΟΣ, πρώην ΠΑΣΟΚ– και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25. Οι αναμφισβήτητα ηττημένοι είναι περισσότεροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα πρώτα, που με τη ρητορική τού «ντέρμπι» και της πιθανότατης πρωτιάς που επέλεξε τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες, κατάφερε να μετατρέψει τη θλίψη των ψηφοφόρων του σε κατάθλιψη.

Βαριά νικημένη η «Χρυσή Αυγή», που με την ήττα της πρόσφερε τη μοναδική ώς τώρα υπηρεσία της στην πατρίδα. Οι ΑΝΕΛ του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος στο εκλογοαπολογιστικό μήνυμά του ζήτησε από τον Θεό «να προστατέψει την Ελλάδα» του λοιπού, όσο ο ίδιος θα ασκηθεί στην ορθογράφηση των τριτοκλίτων, ώστε να μη γράφει «γνώμωνα» τον «γνώμονα». Το «Ποτάμι» του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη (προς τιμήν τους, και οι δύο παραδέχτηκαν και την ήττα και την προσωπική τους ευθύνη), και η Ενωση Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος, παρότι «προφήτης», δεν είχε μαντέψει το αποτέλεσμα και, χολωμένος, εξαπέλυσε μύδρους κατά του «αχάριστου» λαού, που δεν τον επιβράβευσε σαν μακεδονομάχο.

Το ΚΙΝΑΛ άραγε και το ΚΚΕ πού συγκαταλέγονται; Στους νικητές, τους ηττημένους ή σε όσους είδαν τις προσδοκίες τους να έρχονται ισοπαλία με τα αποτελέσματα της κάλπης; Αν πιστέψουμε τα ίδια, νίκησαν. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ανικανοποίητος προφανώς από το παραδοσιακό κλισέ «αντέξαμε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες», άνοιξε νέους δρόμους στη σοφιστική, διατεινόμενος ότι το κόμμα του απέσπασε «ένα σταθερό ποσοστό με ανοδικές τάσεις». Με τι συνέκρινε άραγε το προχθεσινό 5,43%; Με το 5,55% του Σεπτεμβρίου του 2015 ή με το 6,11% των ευρωεκλογών του 2014; Υστερεί και από τα δύο, πλην ιδού, «σταθερότητα με ανοδικές τάσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται κυβερνώντας, η φθορά του όμως δεν μεταφράζεται σε «αριστερότερη» ψήφο. Αλλά αυτήν την πτυχή ανέλαβε να τη διερευνήσει η πάντα ψύχραιμη κ. Λιάνα Κανέλλη.

Βολικό δεύτερο όρο συγκρίσεως επέλεξε και το ΚΙΝΑΛ, ώστε να υποστυλώσει την αυτοαναγόρευσή του σε νικητή και σε «εγγυητή των προοδευτικών εξελίξεων στη χώρα». Το τωρινό 7,5% είναι καλύτερο από το 6,3% της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το 2015, όχι όμως και από το 8% της «Ελιάς» του 2014. «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ», σίγουρα, έστω με ψευδώνυμο. Αλλά τα χαμόγελα θριάμβου μάλλον δεν δικαιολογούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή