Ο Μπακογιάννης και οι τρωγλοδύτες

Ο Μπακογιάννης και οι τρωγλοδύτες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια, βλέπαμε εικόνες πολιτικών να φυγαδεύονται επειδή κάποιοι δεν τους γούσταραν. Πριν από μερικά χρόνια, όχι και τόσο πολλά για να μην τα θυμόμαστε, το οιονεί «πλήθος», ακόμη κι αν δεν τους τρόμαζε, μπορεί να τους ρεζίλευε γιαουρτώνοντάς τους. Οι αριθμοί δεν έχουν σημασία, εξάλλου. Σημασία έχει ο άνθρωπος, και ακόμη και ένας τρελός να σου τύχει που ουρλιάζει πως δεν σε γουστάρει, φτάνει για να θέλεις να κρυφτείς. Πριν από μερικά χρόνια, μας φαινόταν αδιανόητο οι περίοικοι να ζητούσαν από τους φωνασκούντες να σταματήσουν να ενοχλούν. Ως γνωστόν, όταν έχεις να κάνεις με σαλεμένους, είναι φρόνιμο να κάνεις την πάπια ώσπου να περάσει η κρίση. Ειδικά όταν ξέρεις ότι καμιά αστυνομία δεν πρόκειται να σε προστατεύσει. Δεν ήταν η περίπτωση προχθές με τον Κώστα Μπακογιάννη. Είναι θέμα ψυχραιμίας, αυτοπεποίθησης, χαρακτήρα; Είναι. Οταν έχει δολοφονηθεί ο πατέρας σου, τι έχεις να φοβηθείς από μερικούς αργόσχολους που υπερασπίζονται τον δολοφόνο του; Ναι, είναι θέμα χαρακτήρα. Είναι όμως και θέμα κλίματος. Οι πάσης φύσεως τυχάρπαστοι που τρομοκρατούν την καθημερινή μας ζωή τόσα χρόνια τώρα βρίσκουν τη σωστή τους θέση. Η ήττα των πολιτικών τους υποστηρικτών τούς καταδικάζουν σε οχληρή γραφικότητα, κάτι σαν τον καβαλάρη με το μηχανάκι στο πεζοδρόμιο. Απέναντί τους δεν έχουν μόνον τα ΜΑΤ και τις κρότου λάμψης. Εχουν και το αίσθημα ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε. Οι δυνάμεις της αδράνειας είναι ισχυρές. Χάρη στο επεισόδιο με τον Κ. Μπακογιάννη, μάθαμε ότι υπάρχει «κατάληψη» στα Πετράλωνα. Οσο υπάρχουν καταλήψεις, όσο το Πολυτεχνείο στεγάζει βιοτεχνίες παραγωγής μολότοφ και αλητείας, όσο ισχύει το άσυλο, οι τρωγλοδύτες θα συνεχίσουν τις ευγενείς τους δραστηριότητες στα Εξάρχεια ή αλλού. Δεν πρόκειται να εκλείψουν. Αλίμονο, τέτοια μεγάλη παράδοση δεν σβήνει σε μία νύχτα. Ομως είναι άλλο να θεωρούν την ύπαρξή τους φυσιολογική, να θεωρούν πως είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να τρομοκρατούν, να απειλούν και να προπηλακίζουν, κι άλλο να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που τους αντιμετωπίζει ως ανωμαλία. Αλλο να φοβίζουν και άλλο να φοβούνται. Και αρχίζουν να φοβούνται όταν αντιληφθούν ότι δεν φοβίζουν πια. Βασική αρχή της λειτουργίας του υποκόσμου.

Σε λίγες ημέρες δήμαρχος Αθηναίων θα εκλεγεί ο Κώστας Μπακογιάννης. Σε έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την ισχύ της εξουσίας και αργά ή γρήγορα θα δυσκολεύεται να πουλάει πολιτική προστασία στους τρωγλοδύτες του. Το άσυλο, το καρκίνωμα της δημοκρατίας, θα καταργηθεί. Πώς θα γίνουν όλ’ αυτά; Μα θα γίνουν εκλογές. Και το αποτέλεσμά τους θα δηλώνει, εκτός των άλλων, ότι δεν αντέχει άλλο την κυριαρχία του τρωγλοδυτισμού στην καθημερινότητά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή