Τα εν δήμω στο παζάρι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που θα εκλεγεί την Κυριακή θα είναι ένας εκ των κ. Νίκου Ταχιάου και Κωνσταντίνου Ζέρβα. Αυτό είναι βέβαιο. Το ερώτημα είναι αν, όποιος από τους δύο κι αν εκλεγεί, θα μπορεί να διοικήσει τον δήμο. Η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» κινδυνεύει να παραλύσει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής με δυσάρεστα για την πόλη αποτελέσματα. Και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της η πόλη θα έχει έναν αδύναμο, μειοψηφικό δήμαρχο. Ο Γιάννης Μπουτάρης διοίκησε με 29 δικούς του συμβούλους επί συνόλου 49 και τώρα ο Ταχιάος, που ήρθε πρώτος στον α΄ γύρο, εξέλεξε 11 και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μόλις 7. Με αυτήν την ομάδα ο δήμαρχος και η παράταξή του δεν θα μπορούν να λάβουν καμία απόφαση. Αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον δεύτερο πιο ισχυρό πόλο μετά τον δημαρχιακό, τα παζάρια θα αρχίσουν με το «καλημέρα». Με ποιον όμως να (πρωτο)παζαρέψει ο δήμαρχος; Με τον δεύτερο σε συμβούλους και επικεφαλής της αντιπολίτευσης; Δεν φθάνουν τα «κουκιά» και πρέπει να απευθυνθεί στον τρίτο και ίσως και στους άλλους ηγέτες των συνδυασμών, που ανέρχονται –ευρωπαϊκή πρωτιά– σε 16! Αν όχι όλοι αυτοί, οι πιο πολλοί, θα ζητήσουν ανταλλάγματα για να «βοηθήσουν», και βεβαίως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα τελεί συνεχώς υπό αίρεσιν. Ας πούμε ότι ο δήμαρχος «ξεμπλέκει» με τον πρόεδρο και επιλέγει, όπως δικαιούται, τους οκτώ αντιδημάρχους.

Οι εκλεγμένοι της παράταξης Ζέρβα, εάν αυτός είναι ο δήμαρχος, δεν θα φθάνουν να καλύψουν τον αριθμό των αντιδημάρχων, και ο Ταχιάος, αν δώσει σε οκτώ συμβούλους του αντιδημαρχία, συν την προεδρία του Δ.Σ., δεν θα του μείνουν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για να τους χρησιμοποιήσει σε άλλους τομείς. Αλλο παζάρι εδώ, στο οποίο επίσης θα πρέπει ο δήμαρχος «κάτι να δώσει» αν θέλει να βρει πρόθυμους από τις άλλες παρατάξεις. Και αφού μέσα από «διαπραγματεύσεις», ή αλλιώς συναλλαγές, συγκροτηθεί η διοικητική ιεραρχία, θα κληθεί ο δήμαρχος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, για το οποίο τον εξέλεξαν οι δημότες. Πιστεύει, στ’ αλήθεια, κανείς ότι μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις, κρίσιμες πολλές φορές και στην ώρα τους, ο οποίες να υλοποιούνται, όταν θα πρέπει σε κάθε συνεδρίαση να «συντίθενται» θέσεις και απόψεις του παραταξιακού παζλ και προσώπων με ιδιοτελή συμφέροντα; Και μόνον αν οι αρχηγοί των 16 παρατάξεων-μονοπρόσωπων ΕΠΕ κάνουν χρήση του χρόνου ομιλίας που προβλέπει ο κανονισμός, καμία συνεδρίαση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή