Το Κονκλάβιο (31/05/19)

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν «τσίμπησε» 

Οι «υποψιασμένοι» θεωρούν ότι όταν κάποιος σου λέει καλημέρα, συνήθως εννοεί κάτι άλλο. Στην περίπτωση της κυβέρνησης, ισχύει απολύτως. Οι φήμες λένε ότι αν δώσεις το χέρι σου στον Αλέξη Τσίπρα, θα σου κατασπαράξει και το άλλο. Δεν το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλώ δε μάλλον στον Μιχάλη Καλογήρου, λέγοντας «όχι» στην έκλαμψη της κυβέρνησης να ζητήσει τη συναίνεση της Ν.Δ. για τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Δεν είναι μόνο ότι η Πειραιώς θεωρεί μια τέτοια πράξη παράνομη και αντισυνταγματική.

Αν ο Μητσοτάκης «τσιμπούσε» το δόλωμα, θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι μια κυβέρνηση που προκηρύσσει εκλογές μπορεί να προβαίνει και σε κάτι περισσότερο από απλές πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει εκλογών. Τότε τι θα έλεγε, ας πούμε, αν σε λίγες μέρες η κυβέρνηση κατέθετε στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο με όλες της τις εκκρεμότητες και τα τελευταία «ρουσφέτια» ενόψει εκλογών; Προφανώς η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε το όνομα του Μητσοτάκη. Ομως, δεν «τσίμπησε».

Wow(!)

Μια ωραία ατμόσφαιρα στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό τον Μάνφρεντ Βέμπερ, όπου σημειώνω ότι έκανε και την επίσημη πρώτη του ως επικεφαλής της νέας ευρωομάδας της Ν.Δ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Νικήσαμε!» ήταν το μήνυμα και πληροφορούμαι ότι το γενικότερο κλίμα για τη νίκη της Ν.Δ. ήταν «ουάου», όπως θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η Ν.Δ. και άρα ο Μεϊμαράκης παίζει δυνατά για κάποια αντιπροεδρία στην ομάδα του ΕΛΚ, καθώς μόνη αυτή και το συγγενές κόμμα από τη Ρουμανία έφεραν τόσο καλό αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι ότι στη Ρουμανία δεν έχουν εκλογές σε ένα μήνα, αλλά σε οκτώ. Παρούσα στη συνεδρίαση και η Μαρία Σπυράκη, η οποία «πούλησε» το αφήγημα του Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. κατήγαγε πλήγμα στον λαϊκισμό χωρίς να δίνει υποσχέσεις, αφήγημα που «πουλάει» πολύ και έξω, αν κρίνω από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που επιμένουν ότι η Ελλάδα δίνει μαθήματα που καλό θα ήταν να πάρει η Ιταλία.

Στα Νότια

Συμπληρώνει σιγά σιγά η Πειραιώς τα ψηφοδέλτιά της για τις εθνικές κάλπες. Και ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια νέα ονόματα που θα κατέλθουν με τη Ν.Δ., κυρίως στην Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτούς ο «δικός» μας Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος πληροφορούμαι ότι θα είναι υποψήφιος στον Νότιο τομέα της Β΄Αθήνας. Σημειώνω ότι ο «κύριος Μπάμπης» δεν είναι ξένος στα νότια προάστια: έμενε στη Γλυφάδα μέχρι το 1989. Τον βλέπω να μετακομίζει και πάλι στα νότια.

MIT και χταποδάκι

To μέλλον της τεχνολογίας, o υπολογιστής των 100 δολαρίων, o ρόλος των startups και στο βάθος χταποδάκι και ελληνικό κρασί, με τα οποία ενθουσιάστηκαν οι παρευρισκόμενοι. Αναφέρομαι στη συζήτηση που είχαν τις προάλλες στη Βοστώνη ο διευθυντής πληροφορικής του Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας με τον παγκοσμίου φήμης ιδρυτή του Media Lab, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Νίκολας Νεγκροπόντε. Την εκδήλωση στο ΜΙΤ Media Lab που διοργάνωσαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου και το νεοσύστατο Hellenic Innovation Network τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 200 επενδυτές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και ομογενείς, ενώ μου λένε ότι έγιναν και παρουσιάσεις πολλά υποσχόμενων ελληνικών startups. Εξω πάμε καλά.

Ποτέ δεν ξέρεις…

Εχω την εντύπωση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ομολογουμένως συγκινητική ιδέα του να έρθει και να βάλει «πλάτη» για να συνδράμει τον αγώνα του ΚΙΝΑΛ στον δρόμο προς τις εθνικές κάλπες, ακόμη και κατεβαίνοντας σε μη εκλόγιμη θέση, ίσως να χάλασε την «πιάτσα». Εννοώ ότι μπορεί να έβαλε ιδέες στο ΚΙΝΑΛ να επιστρατευθούν και άλλα στελέχη που έδωσαν ήδη αγώνα να κατέβουν σε κάποια από τις λίστες στις εθνικές εκλογές.Οπως, ας πούμε, ο Παύλος Γερουλάνος, το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε. Πληροφορούμαι ότι δεν του έχει γίνει σχετική νύξη. Δεν αποκλείω, όμως, να του γίνει. Δεν ξέρω τι θα απαντήσει, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν έχει και μεγάλη διάθεση να κατέβει στην Α΄ Αθήνας για να βρει μπροστά του –όπως όλοι όσοι τόλμησαν– τον Κώστα Σκανδαλίδη. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή