Μόνον 35 ημέρες, ευτυχώς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις πιο σύντομες προεκλογικές περιόδους θα είναι η προκείμενη. Ωστόσο, με πραγματικό χρόνο εκκίνησης τον περασμένο Αύγουστο, όταν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δεσμεύθηκε για αύξηση του κατώτατου μισθού και αναστολή της περικοπής συντάξεων, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου υποσχέθηκε 13η σύνταξη και ο (τότε) υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. ΔΕΘ και πρωθυπουργικές υποσχέσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ, φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, για βοηθήματα σε ευπαθείς ομάδες και αύξηση μισθών. Στους πανηγυρισμούς για την έξοδο από τα μνημόνια, άνοιξε και πάλι το κουτί των παροχών, από το οποίο σταδιακά ξεχύθηκαν 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών χωρίς διαγωνισμό μέχρι το 2021, 10.000 διορισμοί στην Υγεία σε βάθος τετραετίας (οι 2.500 εντός 2019), μικρότερα φορολογικά βάρη, κατάργηση επιτηδευμάτων, όπως και τα πρόσφατα μέτρα της μείωσης του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα, ενέργεια, της 13ης σύνταξης, και οι πέραν του 2019 ελαφρύνσεις.

Εις μάτην. Τώρα, σε αυτές τις 35 ημέρες η μάχη θα δοθεί σε άλλα πεδία –προσπάθεια ανασυγκόλλησης της σπασμένης εικόνας εκείνου που διέβλεπε την ατρωσία– ενώ δεν θα λείψουν τα μυθολογήματα, οι μελοδραματισμοί, οι δελεασμοί… «Τώρα είναι η ώρα να ζητήσεις χάρη από όλους. Μην παραλείψεις να τους υπενθυμίσεις να σου ξεπληρώσουν το χρέος τους ψηφίζοντάς σε. Οσους πάλι δεν σου οφείλουν τίποτα, ενημέρωσέ τους ότι η τωρινή βοήθειά τους θα σε κάνει χρεώστη τους…Τρία πράγματα εγγυώνται ψήφους σε μια εκλογή: εκδουλεύσεις, ελπίδα και προσωπική συμπάθεια… Πρέπει επειγόντως να μάθεις την τέχνη της κολακείας, πράγμα απαράδεκτο στην κανονική ζωή, αλλά απαραίτητο για όποιον διεξάγει προεκλογικό αγώνα», έγραφε πριν από 2.083 χρόνια στον Κικέρωνα, υποψήφιο ύπατο, ο αδελφός του Κόιντος, στρατιωτικός, πολιτικός και συγγραφέας (Commentariolum Petitionis, «Μικρό εγχειρίδιο για ψηφοθηρία», Foreign Affairs, The Hellenic Edition).

Μαζί με τα ανωτέρω, και όλα τα σύγχρονα μέσα επηρεασμού, οι ενδελεχώς επεξεργασμένοι ρόλοι, ο μανιχαϊσμός του αρχηγού –«εμείς οι καλοί, οι ηθικά πλεονεκτούντες, εναντίον των αντίπερα κακών»–, ο ακράτητος πολωτικός του λόγος, οι λεκτικές επιθέσεις, οι διάτορες κραυγές. Μπας και…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή