Μπερδεμένη «γαλαντομία»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαντάζει γαλαντόμα η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Καλογήρου προς τον νικητή των ευρωεκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφασίσουν συναινετικώς για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν πάνε οι πολίτες στην κάλπη. Είναι τόσο γαλαντόμα, που προσομοιάζει με τη μοιρασιά του Καραγκιόζη: «Ενα δικό μου, ένα δικό σου, ένα δικό μου· εντάξει; Ενα δικό μου, ένα δικό σου, ένα δικό μου εντάξει; κ.ο.κ.».

Βεβαίως, από την πρόταση προκύπτουν ανυπέρβλητα νομικά και συνταγματικά εμπόδια που έχουν επισημάνει όλοι οι γνωστοί συνταγματολόγοι. Εμπεριέχει όμως και μια βαθιά περιφρόνηση, κατ’ αρχήν στη λαϊκή βούληση και κατά δεύτερον στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Η βιασύνη να κλείσει τσάτρα πάτρα το θέμα, πριν ο λαός εκλέξει τη νέα σύνθεση της Βουλής, αποτελεί προσβολή στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία. Θα ήταν προσβολή ακόμη κι αν συναινούσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι –στο κάτω κάτω της γραφής– πού ξέρει ο κ. Κολογήρου ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα στις 7 Ιουλίου; Μπορεί να είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνοι! Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συντριπτική νίκη της Ν.Δ., αλλά δεν ρυθμίζονται θεσμικά θέματα με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αν ήταν έτσι, δεν θα κάναμε εκλογές. Θα καλούσαμε ανά μήνα τον κ. Ηλία Νικολακόπουλο να μετράει και θα γλιτώναμε τα 80 εκατομμύρια που κοστίζουν οι εκλογές. Θα είχαμε τη Δημοκρατία των Δημοσκοπήσεων, την οποία –παρεμπιπτόντως– καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πλην του θεσμικού, προκύπτει και ένα πολιτικό ζήτημα από τη γαλαντόμα πρόταση της κυβέρνησης.

Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και καλεί όλη την Κεντροαριστερά να συμπράξει για να μην έρθει η «νεοφιλελεύθερη Ακροδεξιά» στην εξουσία. Ομως με την πρότασή του ουσιαστικώς λέει στο ΚΙΝΑΛ: Αδέλφια, στους αγώνες μαζί και στην τοποθέτηση της δικαστικής ηγεσίας χώρια· ή έστω μαζί την «επάρατο» πολεμούμε.

Ολα αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου τα έχουν χαμένα. Εξ ου και οι παλινωδίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ενώ ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, την επόμενη ημέρα «θυμήθηκαν» τις Πανελλαδικές και μετέθεσαν την επίσκεψη κατά μία εβδομάδα. Ενώ έλεγε ότι πάει σε εκλογές διότι έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής (που σημαίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση), τη Δευτέρα ανακάλυψαν «σοβαρό εθνικό θέμα», που είναι η κατάσταση της οικονομίας. Αλήθεια, δεν είναι όλα ανθηρά στην οικονομία, όπως έλεγε όλους τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση; Κι αν όλα είναι τόσο καλά, ποιο είναι το εθνικό θέμα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή