Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπαρακτικό το παραμύθι του Aντερσεν. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αφόρητη παγωνιά, και το κοριτσάκι δεν τολμάει να γυρίσει σπίτι του. Δεν έχει πουλήσει ούτε ένα κουτί σπίρτα όλη μέρα και φοβάται μην τη δείρει ο πατέρας της. Περπατάει ξυπόλυτη ώσπου βρίσκει μια γωνιά για να περάσει τη νύχτα. Ανάβει ένα σπίρτο για να ζεσταθεί και η λάμψη του μεταμορφώνει το τοπίο γύρω της. Βρίσκεται μπροστά σε μια σόμπα, απλώνει τα ποδαράκια της για να τα ζεστάνει, το θαύμα όμως χάνεται μόλις το σπίρτο σβήσει. Ανάβει κι άλλο, κι αυτή τη φορά βλέπει το εσωτερικό του σπιτιού με το τραπέζι στρωμένο. Στο τέλος μαζεύει όσα σπίρτα τής έχουν απομείνει, τα ανάβει όλα μαζί και στη λάμψη τους εμφανίζεται το πλάσμα που το κοριτσάκι αγαπάει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο, η πεθαμένη γιαγιά του. Το πρωί το βρίσκουν ξυλιασμένο. Δεν ξέρουν όμως ότι με τον τρόπο του το κοριτσάκι πέρασε την πιο ευτυχισμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς της ζωής της και ότι τώρα βρίσκεται στο πλάι της αγαπημένης της γιαγιάς.

Η κ. Γεννηματά ούτε ξυπόλυτη είναι ούτε κινδυνεύει να πεθάνει από το κρύο. Το εύκρατο κλίμα της χώρας μας σε προστατεύει από τέτοιου είδους ακρότητες. Πουλάει όμως σπίρτα – ας το εκλάβουμε ως μεταφορά της πολιτικής πρότασης για τη χώρα που υποτίθεται ότι είναι έτοιμη να καταθέσει. Ετσι τουλάχιστον πληροφορηθήκαμε προσφάτως, όταν μας αποκάλυψε ότι έχει «πολιτικό σχέδιο» στο οποίο δεν χωράει ο κ. Βενιζέλος. Ανάβοντας δε τα σπίρτα της περνάει ωραία. Η λάμψη τους φωτίζει τα όνειρά της. Είδε τον εαυτό της ντυμένο πολιτικό ηγέτη όταν την εξέλεξαν πρόεδρο. Με την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, μαγεμένη από τη λάμψη, μάζεψε όσα σπίρτα τής είχαν απομείνει, κοινώς αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα. Απέπεμψε τον Ευ. Βενιζέλο. Ποιος απέπεμψε ποιον και από πού είναι άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι η λάμψη ήταν μεγάλη και έφερε μπροστά της το πρόσωπο που αγάπησε περισσότερο στον κόσμο, τον μακαρίτη πατέρα της. Το έμβλημα του πρωτο-ΠΑΣΟΚ, το προσωπείο από την εποχή του χαλκού, τότε που η λέξη «Δεξιά» έφτανε για να σε μεταμορφώσει σε γουρούνι αν σε άγγιζε. Κι η λέξη «Αριστερά» σε έστελνε στη γειτονιά των αγγέλων.

Το μόνο πολιτικό συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω είναι πως η κ. Γεννηματά γλίτωσε πολλούς ψηφοφόρους από το δίλημμα. Είναι όσοι θέλουν από τη μια αυτοδύναμη τη Ν.Δ., εμπιστεύονται τον Μητσοτάκη, όμως δεν μπορούν να συλλάβουν μια Βουλή χωρίς τον Βενιζέλο. Εδώ που τα λέμε, είναι από τους λίγους που την κράτησαν ζωντανή στα χρόνια της αναξιοπρέπειας. Κι αν μετά τις εκλογές το βρείτε ξυλιασμένο το κοριτσάκι με τα σπίρτα, μην ξεχνάτε ότι πέρασε την πιο ευτυχισμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς της ζωής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή