Δύο δευτερόλεπτα «δημοκρατίας»

Δύο δευτερόλεπτα «δημοκρατίας»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά, οι συνεδριάσεις των Συγκλήτων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να είναι ανοιχτές. Δεν χαράσσουν δα την αμυντική πολιτική της χώρας και το σύνθημα κάποιων για «ανοιχτές διαδικασίες» έχει βάση. Το θέμα, όμως, είναι πώς εννοούν το «ανοιχτές». Ανοιχτές να παρακολουθήσει κάποιος ή ανοιχτές για να τραμπουκίζουν διάφοροι;

Στο παρελθόν, όλοι μπορούσαν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων. Μέχρι που διάφοροι χουλιγκάνοι –αυτοί που σήμερα ζητούν «ανοιχτές διαδικασίες»– άρχισαν να τις διαλύουν διά της βίας. Οι εν λόγω τραμπούκοι δεν εκπροσωπούν κανέναν, πέρα από τις ιδεοληψίες τους, ασχέτως αν φορούν τη λεοντή των εκπροσώπων του φοιτητικού κινήματος και ανεμίζουν χαρτιά δήθεν αποφάσεων συλλόγων. Ξέρουμε πώς και από πόσους παράγονται αυτές οι αποφάσεις. Αλλά, ακόμη κι αν εκπροσωπούσαν κάποιον, ουδένα συλλογικό όργανο, που σέβεται τον εαυτό του, θα ανεχόταν να διαλύονται οι συνεδριάσεις διά της βίας.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ παλεύει πάνω από ένα μήνα να συνεδριάσει. Κάθε λίγο και λιγάκι διαβάζουμε (στα ψιλά πλέον της ειδησεογραφίας, μιας και οι «παρεμβάσεις» έχουν γίνει ψωμοτύρι) ότι «περίπου 20 άτομα δεν επέτρεψαν στα μέλη της Συγκλήτου να συνεδριάσουν, έχοντας ως αίτημα τις ανοιχτές συνεδριάσεις του διοικητικού οργάνου του πανεπιστημίου και τη συμμετοχή τους σε αυτό. Υπενθυμίζεται ότι, πριν δύο ημέρες, μέλη αριστερών φοιτητικών παρατάξεων απέκλεισαν και πάλι για τον ίδιο λόγο την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου…» («Καθημερινή», 31.5.2019).

Από το προχθεσινό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, είδαμε μόνο ένα βίντεο δύο δευτερολέπτων που ανέβασαν οι φοιτητές και δείχνει έναν καθηγητή να χτυπάει έναν από τους εισβολείς φοιτητές. Πριν όμως, σύμφωνα με μαρτυρία ενός άλλου εισβολέα, «κάποια στιγμή οι καθηγητές προσπάθησαν να μας βιντεοσκοπήσουν, εμείς σηκώσαμε τα χέρια για να το εμποδίσουμε και υπήρξαν χέρια που κατεβάστηκαν βιαίως» (Open, 5.6.2019). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, οι εισβολείς «αφαίρεσαν το κινητό του καθηγητή για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. (…) Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή».

Προκύπτει ένα επιπλέον συμπέρασμα, απ’ όλα αυτά, πέραν των γνωστών για τη διόγκωση της ανομίας στα ΑΕΙ. Οι εισβολείς δεν θέλουν απλώς να υπαγορεύουν στην Πρυτανεία τις αποφάσεις της, αλλά και πόσο «ανοιχτές» θα είναι οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου. Δεν θέλουν να δούμε τις «παρεμβάσεις» τους παρά μόνο τα δύο δευτερόλεπτα που τους βολεύουν. Τόση δημοκρατία πρεσβεύουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή