ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πολλοί και οι λίγοι

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός μόνον εκπροσωπεί τους καλούς πολλούς εναντίον μιας κακιάς μειοψηφίας αναδεικνύει μια σύγχυση ως το ποιοι στην Ελλάδα είναι οι πολλοί και ποιοι οι λίγοι, ποιοι οι προνομιούχοι και ποιοι τα υποζύγια, ποια η πρόοδος και ποια η συντήρηση. Αναδεικνύει μια σύγχυση αξιών, προχειρότητα σκέψης και έναν κυνισμό που δεν πλήττει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ: είναι γενική η τάση να απλοποιούμε δύσκολα ζητήματα προκειμένου να ενισχύσουμε τη δική μας θέση, να δικαιολογήσουμε τις δικές μας πράξεις. Ας ελπίσουμε ότι η κατάχρηση του τεχνάσματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και η διαφαινόμενη αποτυχία του θα δείξουν την ανάγκη για ουσιαστικά επιχειρήματα και ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση.

Πώς ξεχωρίζουμε τους πολλούς από τους λίγους; Οταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο από αιφνίδιες απεργίες και στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποιοι είναι οι πολλοί και ποιοι οι λίγοι, ποιοι οι καλοί και ποιοι οι κακοί; Οταν η ανικανότητα των υπευθύνων να προβλέψουν προβλήματα, να σχεδιάσουν λύσεις και να διαχειριστούν τα της αρμοδιότητάς τους, εις βάρος των πολιτών, πώς αλλάζει η σχέση μεταξύ των πολλών και των ολίγων που κυβερνούν; Οταν το κόστος του Δημοσίου αυξάνεται χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητάς του, πώς εξασφαλίζεται το μέλλον των πολλών; Οταν συμμορίες δρουν ανενόχλητες εις βάρος των πολιτών, καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία, καταπατώντας την ανάγκη των πολλών να φαίνεται ότι λειτουργούν οι θεσμοί, ποιοι (κατά την απλή λογική του ΣΥΡΙΖΑ) είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί; Οταν υπονομεύεται η δημόσια Παιδεία, ποιοι πλήττονται περισσότερο; Οι πολλοί ή οι λίγοι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύθηκε άριστα την αίσθηση πολλών ότι αδικούνται και απειλούνται. Τους έπεισε ότι κάτω από τη σημαία του θα ήταν ασφαλείς, θα επανακτούσαν τη χαμένη περηφάνια τους και θα εκδικούνταν αυτούς που προκάλεσαν τα δεινά τους. Η εξουσία, όμως, απαιτεί την ικανότητα να υλοποιείς τις υποσχέσεις σου, να δίνεις στους πολίτες την αίσθηση ότι είσαι ειλικρινής, ότι επιδιώκεις το δίκαιο, ότι εξασφαλίζεις τις καλύτερες προοπτικές για τη χώρα. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί ότι εάν δεν τον ψηφίσουν οι πολλοί θα επιστρέψουν οι άλλοι, οι λίγοι, οι κακοί. Δεν κατάλαβε ότι, μετά σχεδόν πέντε χρόνια στην εξουσία, έχει κάνει πολλούς από τους πρώην ψηφοφόρους του να αισθάνονται ότι η κυβέρνηση νοιάζεται κυρίως για τη δική της πελατεία. Οι πολλοί αισθάνονται ότι οι λίγοι που κυβερνούν δεν είναι μαζί τους. Ο,τι και αν ελπίζουν, ό,τι και αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.