Ο δεύτερος θάνατος της αλήθειας

Ο δεύτερος θάνατος της αλήθειας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζονται πολλά υλικά για να στηθεί μια δίκη προθέσεων. Στην περίπτωση του γελοιογράφου Αρκά, μόνο δεκατρείς λέξεις. Eτσι, σε ένα σκίτσο του έχει κάποιον να μονολογεί τα βάσανα της μεσαίας τάξης. Στον μακρύ μονόλογο έχει και τη φράση: «Οταν μου έσπασαν το μαγαζί με είπαν νοικοκυραίο, ακροδεξιό και φασίστα. Δεν μίλησα…» (6.6.2019).

Αυτές οι λέξεις θεωρήθηκαν «σαφής αλλά ελλιπής αναφορά στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, από την οποία προφανώς το μόνο που του έκανε εντύπωση ήταν το “σπάσιμο του μαγαζιού” και καθόλου η ίδια η δολοφονία» (Documentonews 7.6.2019). Και μετά άρχισε ο χορός των τρολ του Διαδικτύου: «Ο Αρκάς υπερασπίζεται το δικαίωμα του μαγαζάτορα να ανοίγει τα κεφάλια όσων πιστεύει ότι απειλούν την ιδιοκτησία του. Ο Αρκάς δικαιολογεί τον φόνο του Ζακ. Ντροπή σου, Αρκά…»

Είναι παλιά η τέχνη της ρηχής Αριστεράς να φτιάχνει ενόχους από ελλιπή δεδομένα και με βάση τις εικαζόμενες προθέσεις των «εχθρών του λαού». Γιατί όμως ο σκιτσογράφος να εννοεί τους δύο μαγαζάτορες, που πρωταγωνίστησαν στο φονικό, και όχι τους δεκάδες άλλους που υπέστησαν τις επόμενες ημέρες αυτό που χαρακτηρίστηκε «δίκαιη τιμωρία»; Να θυμηθούμε ότι στην πορεία διαμαρτυρίας (26.9.2018) που έγινε μετά τον θάνατο του Ζακ, κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν πέτρες και να σπάνε βιτρίνες καταστημάτων. Σε εκείνη την πορεία πετάχτηκαν φέιγ βολάν που έγραφαν «Οργή και λύσσα για κάθε μαγαζί, τον Ζακ για πάντα θα έχουμε μαζί» και υπήρχε ένα πανό που έλεγε «Δημόπουλος / Νοικοκυραίοι, μπάτσοι και TV τον Ζακ/την Zackie Oh δολοφονείτε ξανά και ξανά όλοι μαζί». Κάποιοι, προφανώς πιο «επαναστάτες», κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Ητανε Ζακ, ήτανε και Zackie, στους νοικοκυραίους θα βάλουμε γκαζάκι». Είδαμε και γκράφιτι «Φονιάδες των λαών νοικοκυραίοι, φαντάζετε ωραίοι μέσα στα χρέη». Μια αναρχική/αντιεξουσιαστική συλλογικότητα (τρομάρα τους) στο κέντρο της Αθήνας έγραφε σε ανακοίνωσή της: «Οι δύο δολοφόνοι, οι περαστικοί, οι μαγαζάτορες, τα αφεντικά, οι νοικοκυραίοι, οι μικροαστοί, οι μπάτσοι, οι ΕΚΑΒίτες, οι απαθείς παρατηρητές, συμμετείχαν ο καθένας με τον τρόπο του στη δολοφονία της Zackie Oh!».

Να θυμηθούμε ότι έγινε εκδήλωση με τίτλο «“Περιθώριο” και “νοικοκυραίοι”: Η διαρκής δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και εμείς» («Χρόνος» 4.12.2018), στην οποία –όπως διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»– κάποιος ομιλητής αναρωτήθηκε «“Ποιοι δολοφόνησαν τον Ζακ; Η συλλογική ταυτότητα που χρεώθηκε αυτή τη βάρβαρη πράξη ήταν οι νοικοκυραίοι, οι μαγαζάτορες” και όχι άδικα. […] Είναι λάθος να αναδείξουμε αυτόν τον παράγοντα; Νοικοκυραίοι δεν ήταν;» (15.12.2018).

Επομένως, τι περισσότερο ή τι αναληθές είπε με το σκίτσο του ο Αρκάς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή