ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κακογερνάει

Ενας γαϊδαράκος προχωράει φορτωμένος με δύο καλαθούνες. Ναι, ναι, σωστά το μαντέψατε. Αυτός ο γαϊδαράκος είναι ο Ελληνας. Και για όσους δεν κατάλαβαν τους το εξηγεί η φωνή της Αννας Παναγιωτοπούλου που σέρνεται με το φερώνυμο τραγούδι του Κραουνάκη από την επιθεώρηση του Λαζόπουλου «Τι είδε ο Γιαπωνέζος». Οσο κρατάει η πορεία τού γαϊδαράκου, το βίντεο μας δείχνει διάφορα γνώριμα πρόσωπα. Είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο Βενιζέλος, ο Σαμαράς αλλά και μια φυσιογνωμία που πετιέται ανάμεσά τους σαν τον φασουλή, ο Γ. Παπαδόπουλος – όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και ο γαϊδαράκος συνεχίζει τον δρόμο του. Τώρα τη θέση των πορτρέτων την έχουν καταλάβει σκηνές σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Πώς είναι το καροτσάκι του μωρού που κατρακυλάει τα σκαλοπάτια στο «Ποτέμκιν» του Αϊζενστάιν και αυτομάτως το μυαλό οδηγείται σε επανάσταση; Ετσι κι εδώ βλέπουμε κόσμο να ζητάει κάτι να φάει στις λαϊκές και αμέσως μετά τα ΜΑΤ να χτυπάνε άλλον κόσμο, αλλά δεν έχει σημασία. Α, ρε ντουνιά. Για να μη μακρηγορώ, πρόκειται για το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ, υποθέτω ως συμβολή στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ολη η κλάψα της μεταπολίτευσης συμπυκνωμένη σε περίπου τέσσερα λεπτά.

Παρακολουθώντας το αναγκαστικά, λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης, σκεφτόμουν πως το ταινιάκι αυτό με τον γαϊδαράκο είναι το εγκεφαλογράφημα του στρατευμένου Συριζαίου. Ο περί ου ο λόγος δεν είναι απαραιτήτως βλαξ. Είναι, όμως, ιδεολόγος. Ο ίδιος πιστεύει ότι η ιδεολογία του έχει σχέση με την παραδοσιακή Αριστερά, μπορεί να έχει διαβάσει και το «Μανιφέστο» των Μαρξ και Ενγκελς που ως γνωστόν τα λέει όλα και δεν χρειάζεται να διαβάσεις τίποτε άλλο. Ομως, όπως μας έδειξε το εγκεφαλογράφημα, που η ΕΡΤ πρόβαλε για να ενισχύσει την αυτοσυνειδησία του ενόψει των εκλογών, το ουσιαστικό ιδεολογικό του υπόβαθρο είναι η κλάψα της μεταπολίτευσης. Βλέπει τον Ελληνα σαν γαϊδαράκο που τον ταλαιπωρούν οι κακοί του κόσμου τούτου.

Σε αντίθεση με πολλούς, και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα καταφέρει να πετύχει στις εκλογές, δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό μέλλον. Οσοι τον βλέπουν ως διάδοχο του παλαιού ΠΑΣΟΚ στον δικομματισμό δεν λαμβάνουν υπόψη τους δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είχε φτιάξει πολιτικά στελέχη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στην ανικανότητα των δικών του στελεχών. Ο δεύτερος, και ίσως ο πιο ουσιαστικός, είναι ότι δεν έχει αντιληφθεί πως η χώρα ετοιμάζεται να αλλάξει ιστορική φάση και ότι η ρητορεία του τον κάνει να μοιάζει όλο και περισσότερο με οπισθοδρομική κομπανία. Η ιδεολογία του γαϊδαράκου εκτός από κακόγουστη είναι και γερασμένη. Οσο γερασμένος είναι ο Λαζόπουλος και η κλάψα της μεταπολίτευσης στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την επιτυχία του.