Τα θέματα SOS των αποσπάσεων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, σε διοικητικές θέσεις ανά περιφέρεια και σε θέσεις εκτός σχολείου (π.χ. μητροπόλεις, πολιτικά γραφεία), αποτελούν κλισέ κόντρα ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εύλογα, το θέμα είναι παρεπόμενο της σεπτεμβριανής κόντρας για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μια κοινωνία, παρότι εθισμένη στην πολιτική λούπα και ουσιαστικά αδιάφορη, πέφτει κάθε χρονιά από τα… σύννεφα για τις μικροκομματικές πρακτικές των κυβερνώντων.

Και το φαινόμενο είναι διακομματικό. Θυμίζω: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), το σχολικό έτος 2014-2015 (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) έγιναν 2.200 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΠΕΘ. Ο αριθμός έμεινε ο ίδιος κατά το 2015-2016 (επί Αριστείδη Μπαλτά), μειώθηκε λίγο σε 1.900 το 2016-2017 (επί Νίκου Φίλη) και πήρε πάλι ανοδική πορεία το 2017-2018 (τον υπουργικό θώκο είχε αναλάβει ο Κώστας Γαβρόγλου) σε 2.000, ενώ για το 2018-2019 έγιναν 2.045 αποσπάσεις. Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών γίνονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας χωρίς μοριοδότηση και πολλές φορές ανορθολογικά. Υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες αποσπώνται δεκάδες εκπαιδευτικοί χωρίς να υπάρχει ανάλογη ανάγκη και σε άλλες αποσπώνται ελάχιστοι παρά τα μεγάλα κενά.

Πάγιο αίτημα της ΠΟΣΥΠ είναι οι θέσεις των αποσπασμένων να καλυφθούν από μετατάξεις. Μάλιστα, υπάρχουν περίπου 500 εκπαιδευτικοί που έχουν ζητήσει μετάταξη σε διοικητική θέση χάνοντας τα προνόμια του εκπαιδευτικού (π.χ. δίμηνες θερινές διακοπές). Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να πραγματοποιήσει 70 μετατάξεις εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων μπορεί να συνδεθεί με τον πολιτικό χρόνο των εκλογών, ωστόσο αποτελεί συνέχεια των μετατάξεων από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, βασιζόμενη άστοχα σε δημοσίευμα, επέκρινε το υπουργείο «ότι μπήκε στον χορό των μαζικών τακτοποιήσεων “ημετέρων”, ακολουθώντας το κυβερνητικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών».

Η αστοχία της κ. Κεραμέως –χαρακτήρισε μάλιστα τους μεταταχθέντες «ημετέρους»!– δεν θα αλλάξει τη γενική εικόνα για όργιο προεκλογικών τοποθετήσεων και παροχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει με άριστα στο μάθημα. Ωστόσο, οι πολίτες, δηλητηριασμένοι από τις μόνιμες μικροπολιτικές τακτικές, εύκολα αποδομούν τις θεσμικές λειτουργίες, αναζητώντας «ημετέρους» και «υμετέρους». Αυτό επιθυμούμε;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή