ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Βαρουφάκης, ο Κοτζιάς και η «πανστρατιά»

Από αλλού το περίμενε, από αλλού το βρίσκει. Αλλες στοχεύσεις είχε, αλλιώς θα αναγκασθεί να κινηθεί. Το αφήγημα της «προοδευτικής πανστρατιάς», της επανασυσπείρωσης σε αυτές τις εκλογές «τις βουλευτικές, όπου κρίνεται το αύριο», δέχεται συνεχή πλήγματα. Η δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας είχε στόχο τη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, έτσι ώστε να απευθύνεται όλο και περισσότερο στον ευρύτερο «προοδευτικό» χώρο –τι είναι σήμερα προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό, είναι μια άλλη συζήτηση– και τελικά να αποκτήσει τα σταθερά χαρακτηριστικά του ενός εκ των δύο πόλων του δικομματισμού, αφήνοντας στο περιθώριο το Κίνημα Αλλαγής.

Ωστόσο, δύο εξελίξεις στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, που εκπέμπουν ένα συμβολισμό που δεν μπορείς να αγνοήσεις, αλλά έχουν και ουσία, έρχονται να επηρεάσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων και να πλήξουν τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Ο τελευταίος θα επιχειρήσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες να πείσει πολλούς από αυτούς που επέλεξαν την αποχή στις ευρωεκλογές, και οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι πρώην ψηφοφόροι του κόμματός του, να «επιστρέψουν» στον φυσικό τους χώρο, αυτόν της ευρύτερης Αριστεράς και να συστρατευθούν στη μεγάλη μάχη κατά του κοινωνικά αναίσθητου, νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, στη γιγαντιαία αυτή προσπάθεια βρίσκει εμπόδια. Το πρώτο ήταν η απρόσμενα ισχυρή εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη στις ευρωεκλογές, που δημιούργησε νέα δεδομένα. Τώρα υπάρχει στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα, φιλοευρωπαϊκό, με έναν αρχηγό που έχει επιχειρήματα, ιδιαίτερα για τον αριστερό ψηφοφόρο, και ο οποίος, επιπροσθέτως, δεν είναι Ζωή ούτε Λαφαζάνης. Είναι ένας τηλεοπτικός σταρ που το προσεχές διάστημα θα αξιοποιήσει τις εμφανίσεις και παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης για να αυξήσει την εκλογική του απήχηση. Και είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο –τουλάχιστον για τον γράφοντα– ότι θα εισέλθει στη Βουλή, και όχι οριακά.

Πολλά μπορεί να προσάψει κάποιος στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι εκφράζει ένα σημαντικό κομμάτι των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του ’15. Διατηρεί μια διεισδυτική γοητεία στον χώρο και αυτό θα φανεί στην κάλπη.

Δεν είναι όμως μόνον ο Βαρουφάκης. Χθες, εμφανίσθηκε και ένα δεύτερο «πρόβλημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εκλογές. Η πολιτική κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται, δεν θα συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο από άποψης συμβολισμού όσο και ψήφων, η ρήξη αυτή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο επί τέσσερα χρόνια υπουργός Εξωτερικών και αρχιτέκτονας της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία –καλώς ή κακώς, δεν έχει σημασία στο πλαίσιο της στήλης αυτής– αποτελεί σημείο αναφοράς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν επιστρέφει. Δεν συνεργάζεται. Δεν συμμετέχει στην «πανστρατιά». Τηρεί αποστάσεις.

Το αφήγημα που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι ευρωεκλογές ήταν χαλαρή ψήφος, ότι απλά εστάλησαν μηνύματα και ότι, τελικά, όσοι απείχαν θα πρέπει να επιστρέψουν στη μεγάλη συστράτευση. Η ισχυρή αυτόνομη κάθοδος του Γιάνη Βαρουφάκη με την πολύ σοβαρή προοπτική εισόδου στη Βουλή και η αποστασιοποίηση του Νίκου Κοτζιά το πλήττουν ανεπανόρθωτα.

Σε επίπεδο συμβολισμού, το πλήγμα είναι προφανές. Αλλά και σε ό,τι αφορά την κάλπη υπάρχει πρόβλημα. Ο αριθμός των ψήφων των υποστηρικτών των κ. Βαρουφάκη και Κοτζιά μπορεί να είναι σχετικά μικρός, αλλά σε κάθε περίπτωση η απώλειά τους πλήττει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας το ποσοστό που ελπίζει να εξασφαλίσει την 7η Ιουλίου.