Το Κονκλάβιο (19/06/19)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν έκλαψε ο Νάσος

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες; Το θυμήθηκα με αφορμή όσα διαμείφθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις εθνικές εκλογές, τη σύγκληση της οποίας θυμίζω ότι ζήτησε εκτάκτως η Eφη Αχτσιόγλου με μείζον ζήτημα στην ατζέντα το ντιμπέιτ των… δύο, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ντιμπέιτ μόνο με τον Αλέξη Τσίπρα δεν θα κάνει. Το παρακάμπτω για λίγο, όμως, γιατί δεν μπορώ να μην σχολιάσω την «κλάψα» που έβγαλαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος (η Αχτσιόγλου δεν πήρε καθόλου τον λόγο), έναντι των ομολόγων τους της οδού Πειραιώς (αριθμός 62) για την έντονη διαφημιστική διαδικτυακή παρουσία της Ν.Δ.

Για την ακρίβεια, ο Ηλιόπουλος σχολίασε ότι είναι «αδιανόητο» να ανοίγει κανείς το YouTube και να βλέπει πάνω πάνω μόνο το σποτ της Ν.Δ. Είπε ότι είναι θέμα δημοκρατίας και, τέλος πάντων, περίπου πού βρήκε τα χρήματα η Ν.Δ. Κατ’ αρχάς δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω ότι το YouTube λειτουργεί με όρους αγοράς. Δηλαδή, όποιος πρόλαβε να «κλείσει» τον χώρο, τον έκλεισε. Και η Ν.Δ. πρόλαβε, καθώς ήδη από την καμπάνια για τις ευρωεκλογές έκανε μια έξυπνη κίνηση: Εκλεισε τον εν λόγω χώρο στο YouTube (masthead), δίνοντας το βάρος εκεί και όχι στην τηλεόραση. Αμέσως μόλις ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα πάει σε εκλογές, έκλεισε τον χώρο και για τις επόμενες 30 ημέρες.

Πληρωμένη απάντηση

Την εξήγηση αυτή μαθαίνω ότι έδωσε στη συνεδρίαση ο Θοδωρής Λιβάνιος, διευθυντής Πληροφορικής της Ν.Δ., ο οποίος ενημέρωσε τον Ηλιόπουλο ότι ήταν στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. να διοχετεύσει μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης στη διαφήμιση στα νέα μέσα, ώστε να έχει σημαντική παρουσία στις μεγάλες πλατφόρμες. Είπε κάτι του τύπου «κάναμε κάτι αυτονόητο και δεν είναι και πολύ ακριβό». Και, όπως το έθεσε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συζητήσει για τους κανόνες διαφάνειας στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στα social media, τότε θα πρέπει να γίνει συζήτηση για «εταιρείες-φαντάσματα που ξαφνικά βρέθηκαν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ να διαδίδουν fake news και μαύρη προπαγάνδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. και ξέχασαν να κρύψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που συνδέονται ευθέως με τον ΣΥΡΙΖΑ». Το σχόλιο αυτό οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος «το έκαναν γαργάρα».

Ντιμπέι, ρε…

Eρχομαι στο ντιμπέιτ. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη συζήτηση προτείνοντας ένα ντιμπέιτ όλων των αρχηγών την 1η Ιουλίου και ένα Τσίπρα – Μητσοτάκη την 3η Ιουλίου. Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. –πλην του Λιβάνιου, παρόντες ακόμη οι Κωνσταντίνος Ζούλας, Σοφία Ζαχαράκη και Νίκος Παπαθανάσης– ακούω ότι δεν αντέδρασαν. Εκ των υστέρων κατάλαβα γιατί. Αφησαν τα άλλα κόμματα να μιλήσουν. Αυτά, φυσικά, αντέδρασαν στο ντιμπέιτ των δύο. Τότε ο Ζούλας είπε κάτι του τύπου «για να μην χάνουμε τον χρόνο μας», καλύτερα θα ήταν να εστιαστεί η συζήτηση σε ντιμπέιτ όλων των αρχηγών. Εκεί ο διευθυντής του γραφείου της Φ. Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας, μίλησε για τους κανόνες. Και αυτοί που τηρούνται απαρεγκλίτως είναι η συμμετοχή όσων αρχηγών στη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου είχαν κοινοβουλευτική ομάδα (δηλαδή και του Βασίλη Λεβέντη). Εντύπωση προκάλεσε στους παρόντες ότι οι συριζέοι δεν πρόβαλαν καθόλου αντίσταση στην ένσταση του ΚΚΕ –και κατόπιν της Ν.Δ.– να μη μετάσχει η Ελληνική Λύση.

Ετοιμη πρόταση

Εχω την εντύπωση, πάντως, ότι το τελειωτικό χτύπημα ήταν όταν η Ν.Δ., διά του διευθυντή του Γραφείου Τύπου, παρουσίασε πλήρη πρόταση. Αυτή δεν περιείχε μόνο τη συντονίστρια της ΕΡΤ και τους κεντρικούς παρουσιαστές των πέντε ιδιωτικών σταθμών, αλλά και τις θεματικές ενότητες. Η πρώτη «οικονομία, ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας» και η δεύτερη «δημόσια διοίκηση/κοινωνική πολιτική». Δεν περιγράφω άλλο. Οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν σε επόμενη συνεδρίαση.

Παρέμβαση Βενιζέλου

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για το τρίτο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου (σε συνεργασία με τον Συμεών Τσομώκο) για τη μεσαία τάξη, το οποίο αρχίζει σήμερα στο Caravel με εκλεκτούς ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Θοδωρής Πελαγίδης, ο Γκίκας Χαρδούβελης και άλλοι. Μη νομίζετε ότι ο Βενιζέλος κάμφθηκε από την επέμβαση στο μάτι στην οποία υπεβλήθη προ ημερών. Εννοείται ότι θα μιλήσει (αύριο το απόγευμα). Πληροφορούμαι, δε, ότι δεν θα αφήσει ασχολίαστες τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο, καθώς έχει διατελέσει υπουργός σε… όλα τα υπουργεία. Και κυρίως στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στο Εθνικής Aμυνας. Αναμένω τους χρησμούς με ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή