Τίποτα δεν έχει τελειώσει

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων τη νύχτα των ευρωεκλογών, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ πίστεψαν ότι: Πρώτον, είχε αρχίσει η κατάρρευση του κυβερνητικού κόμματος και αυτό θα φαινόταν στις εθνικές εκλογές. Δεύτερον, η ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές ήταν δεδομένη. Τρίτον, το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικήσει σθεναρά τον χώρο του, παρά την πίεση που θα δεχόταν εξαιτίας της πόλωσης. Ασφαλώς δεν είναι ακόμη γνωστή η συνέχεια και τα πάντα θα κριθούν στις 7 Ιουλίου. Η μόνη βεβαιότητα που επιτρέπεται είναι η νίκη της Ν.Δ. Ολα τα υπόλοιπα είναι μετέωρα, καθώς οι προσδοκίες περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να επαληθεύονται, η αυτοδυναμία της Ν.Δ. και ακόμη περισσότερο το μέγεθός της θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, και το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δείχνει να παραπαίει αλλά εκπέμπει (επιεικώς) αντιφατικά σήματα στους ψηφοφόρους. Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θα προσέλθει στις κάλπες τη μεθεπόμενη Κυριακή κρατώντας το λάβαρο του «να φύγουν αυτοί», όπως και στις ευρωεκλογές. Αυτοί οι ψηφοφόροι θα ήθελαν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαφανίζεται. Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν προβλέπουν αυτό. Αντιθέτως, τον δείχνουν να ανεβαίνει από το ποσοστό του 23,8% των ευρωεκλογών και να φτάνει μέχρι το 29% περίπου. Που σημαίνει, αν επαληθευτούν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ως ο δεύτερος πόλος. Ετσι αποδεικνύεται ότι εκείνο το 62% του «όχι» του καταραμένου δημοψηφίσματος δεν εξαλείφεται εύκολα. Οπότε θα απομένει να δούμε στο εσωτερικό του σημερινού κυβερνητικού κόμματος εφόσον ηττηθεί, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας.

Αν η νίκη της Ν.Δ. είναι σίγουρη, η αυτοδυναμία, που είναι και το ζητούμενο από τον αρχηγό και τα στελέχη της –και όχι μόνο– θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες. Από το ποσοστό που θα πάρει, από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμη έναν παράγοντα, αυτόν της αποχής, που συνδέεται άμεσα με το ποσοστό που θα πάρει η Ν.Δ., ιδιαίτερα αν πληγεί εκείνη περισσότερο από τους αντιπάλους της, όπως προσβλέπει το Μαξίμου.

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το ΚΙΝΑΛ χωρίς δυναμική. Μία μόνο το εμφανίζει στο 8%, όλες οι άλλες το θέλουν κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών. Η επιλογή της ηγεσίας του να εκπαραθυρώσει τον Ευ. Βενιζέλο για να προσελκύσει τις ψήφους του λαϊκισμού δεν φαίνεται να στέφεται με επιτυχία και το κόμμα θα το πληρώσει στις κάλπες, προς όφελος μάλλον της Ν.Δ. Με λίγα λόγια, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι κάλπες της 7ης Ιουλίου καθορίζουν την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή