Ενας Γιάννης ιπτάμενος αλλά και Ελληνας

Ενας Γιάννης ιπτάμενος αλλά και Ελληνας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοπρεπής, αγωνιστής, ανθρώπινος, έχει κερδίσει την αναγνώριση των κορυφαίων αντιπάλων και την αποδοχή ενός αυστηρού κοινού. Την ίδια ώρα παραμένει ταπεινός, παρά την αποθέωση που γνωρίζει, την τεράστια δημοσιότητα, τη δόξα και τα χρήματα. Είναι το απλό παιδί που κάνει πράξη τη συμβουλή που του είχε δώσει ο πατέρας του: «Να θέλεις περισσότερα, αλλά να μην είσαι άπληστος».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί παράδειγμα μεγάλου αθλητή αλλά και ξεχωριστού ανθρώπου. Η κορυφαία απάντηση στους ρατσιστές και σε όλους εκείνους που δεν αντέχουν τη διαφορετικότητα, στην Ελλάδα, στην Αμερική, στον κόσμο.

Και, φυσικά, μια μοναδική διαφήμιση για τη χώρα μας. Από τον τουρισμό –έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες προβολής της Ελλάδας και προσέλκυσης τουριστών– μέχρι την ελληνική μουσική. Ο ίδιος και η οικογένειά του γιόρτασαν τη μεγάλη επιτυχία της ανάδειξής του ως MVP του ΝΒΑ με ελληνική μουσική.

Εκ των πραγμάτων, η πορεία του αποτελεί διαφήμιση και για το ελληνικό μπάσκετ. Αλλωστε, είναι παίκτης της εθνικής ομάδας με την οποία ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να κερδίσει ένα μετάλλιο.

Σε κάθε ευκαιρία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προβάλλει κάθε τι το ελληνικό. Στη διάρκεια της τελετής βράβευσής του, πόζαρε με ανοιχτό το σακάκι του για να φανεί ότι είναι φοδραρισμένο με τον Παρθενώνα.

Περισσότερο Ελληνας από οποιονδήποτε άλλο Ελληνα αθλητή που έφθασε ψηλά. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Αγαπά πολύ την Ελλάδα και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες μεγάλωσε στη χώρα μας. Δεν άφησε τον κοινωνικό ρατσισμό να τον καταβάλει. Αντίθετα, τον προσπέρασε. Και σήμερα όχι μόνο έχει την ελληνική σημαία πάντα δίπλα του, αλλά τη σέβεται και την τιμά όσο λίγοι.

Ηταν πριν από δύο χρόνια, όταν εκατοντάδες Ελληνες φίλαθλοι τον συνάντησαν έξω από το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν και τον αποθέωναν. Πάντα με το χαμόγελο και την ευγένεια που τον διακρίνει, έσπευσε να υπογράψει αυτόγραφα και να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί τους. Οταν κάποια στιγμή, οι θαυμαστές του του ζήτησαν να υπογράψει την ελληνική σημαία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν απόλυτος. «Οχι στη σημαία, δεν βάζω υπογραφή στη σημαία», ήταν η απάντησή του.

Μια διαδρομή που αβίαστα προκαλεί δέος. Από το να πουλάει cd και ρολόγια στο κέντρο της Αθήνας, έφθασε να υλοποιήσει το όνειρο της ζωής του. Να παίξει στο ΝΒΑ. Και να διακριθεί όσο λίγοι, φθάνοντας στην κορυφή.

Η πορεία από τα Σεπόλια μέχρι το Μιλγουόκι και μέχρι τη Σάντα Μόνικα, όπου έγινε η τελετή της βράβευσής του, δεν ήταν εύκολη. Ηθελε τόλμη, σκληρή δουλειά, επιμονή, υπομονή και πίστη.

Η διαδρομή αυτών των τελευταίων ετών δεν είχε μόνο χαρές και επιτυχίες. Είχε και λύπες. Οπως τον ξαφνικό θάνατο του πολυαγαπημένου του πατέρα που –όπως λέει ο ίδιος– τον στήριξε, τον ενθάρρυνε, τον βοήθησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Είναι κάτι που δεν χάνει ευκαιρία να μας θυμίζει, και αυτό λέει πολλά για τον αθλητή, και πολύ περισσότερα για τον άνθρωπο Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Εχει μια στάση ζωής, μια συμπεριφορά, μια αφοπλιστική απλότητα, που συγκλονίζουν. Το έδειξε για άλλη μια φορά στην τελετή βράβευσής του, όπου συγκίνησε τους πάντες με την ομιλία του στην οποία ευχαρίστησε με δάκρυα στα μάτια τους γονείς του, αλλά και την Ελλάδα.

Ο Greek Freak δεν προσφέρει απλά ένα ξεχωριστό θέαμα στο παρκέ με τα «διαστημικά» του καρφώματα. Δεν είναι μόνο ο ταλαντούχος παίκτης που οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του ΝΒΑ. Ο πρώτος Ελληνας που, σε ηλικία μόλις 24 ετών, κερδίζει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Είναι και μια αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας, ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Επειδή σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τη μεγάλη του αγάπη για τον πατέρα του, που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, και τον ευχαριστεί για όλα όσα έκανε για αυτόν, ένα είναι βέβαιο. Πως από όπου και αν βρίσκεται, είναι υπερήφανος για τον γιο που έκανε. Εναν συγκλονιστικό αθλητή και, πάνω από όλα, έναν σπάνιο άνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή