Το Κονκλάβιο (27/06/19)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί «θολούρας»

Η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη τους συνάντηση. Ηταν, όμως, η πρώτη που ανακοινώθηκε –μέσω Τwitter– από τον Τζέφρεϊ Πάιατ, μαζί με μια κοινή τους φωτογραφία. Αναφέρομαι στο ραντεβού που είχε χθες στη Βουλή ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα με τον Κώστα Σημίτη. Και όχι τυχαία, καθώς υποθέτω ότι η αμερικανική πλευρά ήθελε να ξεκαθαρίσει τη «θολούρα» γύρω από το ζήτημα που προέκυψε και δημοσίως με αφορμή το άρθρο του Σημίτη στην «Κ» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας. Κι αυτό διότι στο άρθρο υπήρχε σχετική αναφορά σε δηλώσεις του κ. Πάιατ – ή, μάλλον, θα έλεγα, μια πολιτική προβολή τους στο μέλλον.

Επεισόδιο λήξαν

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου του Σημίτη και την απάντηση του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας που είχε δημοσιευθεί στην «Κ», η αμερικανική πλευρά είχε κάνει επαφή με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού για να κλειστεί ραντεβού των δύο ανδρών. Ομως, ο Σημίτης έλειπε και στη συνέχεια ο Πάιατ βρισκόταν στις ΗΠΑ, οπότε η συνάντηση ορίστηκε για χθες. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν συζήτησαν μόνο τα τρέχοντα. Είχαν μια ευρύτερη συζήτηση για το τι συμβαίνει στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Και προφανώς διευκρίνισαν αμφότεροι τι εννοούσαν περί ελληνοτουρκικών, οπότε θεωρώ το επεισόδιο λήξαν.

Η σημαία και ο Ανδρέας

Μεγάλη αναταραχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνον προκάλεσε η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νυχτερινό σόου και δη η συνάντησή του με ομάδα κωμικών. Αυτοί, μεταξύ άλλων, είπαν στον Μητσοτάκη ότι ήθελαν να αναβιώσουν το ΠΑΣΟΚ και του κράδαιναν το σχετικό σημαιάκι με τον πράσινο ήλιο. Σημειώνω ότι ο Μητσοτάκης συνέχισε την πλάκα και εκτός πλατό. Χθες, έκανε σχετικό σχόλιο στο Τwitter, ζητώντας να του στείλουν το σημαιάκι: «

Παιδιά, ξέχασα να πάρω τη σημαία, μπορείτε να μου τη στείλετε; Πειραιώς 62, Μοσχάτο». Φαντάζομαι ότι θα τη θέλει να του θυμίζει κάτι από τα εφηβικά του χρόνια. Τότε που, όπως παραδέχθηκε, είχε εμφανιστεί σε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου για να δει αν είχε κόσμο. Οπως επίσης παραδέχθηκε, «τότε χάσαμε τις εκλογές»…

Γλάστρες

Υποτίθεται ότι θα ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα το χθεσινό ΕΣΕΠ. Εξάλλου, δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει συνεδρίασή του για ενημέρωση στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι κομμάτων που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου (όπως, ας πούμε, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ). Αλλά είναι μεγάθυμος ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Και μέσα τη μεγαθυμία του έκανε και μια δήλωση εισερχόμενος στο ΕΣΕΠ με την οποία υπερθεμάτιζε της ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σε καιρούς ελληνοτουρκικής έντασης. Τι το ήθελε… Η δήλωση προκάλεσε μια μίνι έκρηξη του Ανδρέα Λοβέρδου και κόντρα με τον Πάνο Τριγάζη εντός της συνεδρίασης. Αυτό διότι, όπως μου λένε, ο Λοβέρδος έδειξε προσβεβλημένος από τη δήλωση και είπε κάτι του τύπου «αν είναι να κάνετε δηλώσεις, εμείς τότε γιατί ήρθαμε; Ως γλάστρες;».

ΕΣΡ – Μπαμπούλας

Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν οι συμμετέχοντες υποψήφιοι αντίστοιχη δήλωση, γιατί θα τη μετρούσε το ΕΣΡ ως εμφάνιση. Και ότι τελοσπάντων αυτό ήταν πρόβλημα, καθώς θα φαινόταν ότι όλοι οι άλλοι δεν τοποθετήθηκαν και ότι είναι πράγματι «γλάστρες». Εντέλει το θέμα λύθηκε, καθώς προτάθηκε οι υποψήφιοι να κάνουν γραπτές δηλώσεις. Κατά τα λοιπά, δεν νομίζω ότι κανένας από τους συμμετέχοντες έγινε σοφότερος γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Στο τέλος ευχήθηκαν αλλήλοις καλή επιτυχία για τις εκλογές. Ραντεβού στην επόμενη Βουλή.

Συνωστισμός

Δεν ξέρω πόσες συνεντεύξεις μπορεί να αντέξει να δώσει ένας πολιτικός προεκλογικά. Αυτό που ξέρω είναι ότι εκτός από τα εγχώρια ΜΜΕ, στον δεύτερο όροφο της Πειραιώς –όπου και το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.– συρρέουν πλέον και τα διεθνή ΜΜΕ. Για την ακρίβεια, κάποιοι εκπρόσωποί τους μαθαίνω ότι περιμένουν στο ισόγειο της Πειραιώς μήπως και καταφέρουν να πάρουν έστω μια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ή να του σφίξουν το χέρι. Υπάρχουν μάλιστα δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης που τρέχουν με τηλεοπτικά συνεργεία σε περιοδείες, ενώ άλλοι ζητούν πλήρη πρόσβαση σε επισκέψεις και παρασκήνια. Πάντως, μετά και την εμφάνιση του Μητσοτάκη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, δεν μπορώ να αποκλείσω και άλλες διαφορετικού τύπου εμφανίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή