Η μεσαία τάξη και τα καλάσνικοφ

Η μεσαία τάξη και τα καλάσνικοφ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Χόλιγουντ μας έχει προσφέρει άφθονες σκηνές σαν αυτές που διαδραματίσθηκαν τις προάλλες στον Κορυδαλλό. Ο κακός στοκάρει ό, τι κοφτερό, γυμνάζεται όσο μπορεί για να κρατηθεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία. Σασπένς.

Το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου όμως συνήθως το κερδίζει ο αντίπαλός του. Αδύναμος στην αρχή, μπορεί να έχει φάει και ξύλο από τους μπράβους του κακού, όμως στο τέλος αποδεικνύεται ισχυρός. Γιατί πάντα το καλό κερδάει.

Στον Κορυδαλλό βγήκαν λάμες, λοστάρια, λοιπά «αυτοσχέδια όπλα» κατά την επίσημη διάλεκτο της αστυνομίας. Κορυδαλλός είναι, τι περιμένεις; Ειδικά οι πτέρυγες που στοιβάζουν ναρκέμπορους και διακινητές λαθρομεταναστών δεν διακρίνονται για την ευγένεια των ηθών τους. Εδώ στην ουρά της εφορίας λες μια κουβέντα παραπάνω κι αρχίζουν όλοι να ωρύονται για το πρόβλημά τους και οι υπάλληλοι χώνουν τη μουσουδίτσα τους στους υπολογιστές μην τους πάρει καμιά αδέσποτη. Φαντάσου τι γίνεται εκεί μέσα. Κάποιος πιάστηκε να κλέβει στο τραπέζι του πόκερ, κάποιος άλλος είχε κλέψει κάψουλες από τη μηχανή του εσπρέσο –διότι βρέθηκαν και τέτοια εργαλεία κατόπιν ενδελεχούς ερεύνης– κι ήταν σαν να ρίχνεις αναμμένο τσιγάρο σε ξερόχορτα. Ευτυχώς δεν κάηκε κανείς. Πάλι καλά να λέμε. Οταν όμως όλ’ αυτά διαδραματίζονται στον καλά φυλασσόμενο και προστατευμένο χώρο της φυλακής, τι κάνουν όλοι αυτοί πριν μπουν στον Κορυδαλλό και τι θα κάνουν όταν βγουν;

Το ζήτημα δεν είναι μόνον η άθλια κατάσταση των «σωφρονιστικών καταστημάτων» της χώρας. Το ζήτημα είναι το καθεστώς της ανασφάλειας. Η διάλυση της αστυνομίας είναι το σύμπτωμα, όπως και τα διάφορα άβατα, από τα Εξάρχεια έως το Ιλιον. Η ασθένεια εντοπίζεται στο τοξικό νέφος της ανοχής που καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια της παραβατικότητας, από την πιο «ανώδυνη» καθημερινή ώς τις συμμορίες με τα καλάσνικοφ, τους ναρκέμπορους, τους διακινητές, διαρρήκτες και τα παρελκόμενα. Για ακόμη μία φορά η τετραετία απλώς αξιοποίησε μια κατάσταση που προϋπήρχε. Οι καταστροφές του 2008 και οι δολοφόνοι της Μαρφίν αντιμετωπίσθηκαν ως φυσιολογικά φαινόμενα μιας κοινωνίας υπό κατοχή. Η τετραετία μετέτρεψε την ανασφάλεια σε πολιτική στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την αστυνομία για να μπορούν οι «Ρουβίκωνες» να αλωνίζουν, μαζί με τον πληθυσμό των λαθρομεταναστών, στοχεύοντας στην καταπόνηση των μεσαίων στρωμάτων. Το κέντρο της Αθήνας δεν το νέκρωσε μόνον η ληστρική φορολογία. Το νέκρωσε και η ανασφάλεια.

Χωρίς εκπαίδευση για τα παιδιά τους, χωρίς ιατρική περίθαλψη, πληρώνοντας φόρους και εισφορές που χάνονται στη χαβούζα του δημόσιου τομέα, τα μεσαία στρώματα ζουν με την ανασφάλεια του διαρρήκτη ή του μπαχαλάκη. Οταν λέμε ότι η κοινωνία έχει γονατίσει, αυτό εννοούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή