Γράμματα Αναγνωστών

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελανά σημεία του Ποινικού Κώδικα

Με τον νέο Π.Κ. οι φιλήσυχοι πολίτες θα πρέπει να ανησυχούν. Ως γνωστόν, το έκτρωμα Παρασκευόπουλου είχε σαν συνέπεια την αποφυλάκιση 12.400 επικίνδυνων κακοποιών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος Π.Κ. παραδίδει τα κλειδιά της φυλακής σε δεκάδες εγκληματίες. Γνωστός δικηγόρος εξέφρασε στην TV την άποψη πως η παραγραφή πολλών σοβαρών εγκλημάτων θα ωφελήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης (ως ποινικολόγο) και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, αφού «πελάτες» τους θα αποφυλακιστούν. Είναι επίσης γνωστό πως τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί επιχειρούσαν εμβαλωματικά τροπολογίες στον Π.Κ. και επικαλούντο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ετσι τέθηκαν πολλές ποινικές υποθέσεις στο αρχείο. Για τις ρυθμίσεις μάλιστα αυτές οι εκάστοτε υπουργοί Δικαιοσύνης ουδέποτε ρωτούσαν την Ενωση Εισαγγελέων και τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Εδώ και χρόνια όφειλαν να έχουν χτίσει τρεις φυλακές εκτός πόλεων (με κατάργηση του Κορυδαλλού) και διαχωρισμό των κρατουμένων για οικονομικά εγκλήματα, για ναρκωτικά κ.λπ. Αντ’ αυτού επενόησαν τη χειρότερη λύση δηλ. τις μαζικές αποφυλακίσεις με τις τρομακτικές συνέπειες για τους πολίτες. Με τις νέες διατάξεις τραγωδίες π.χ. σαν το Μάτι (με 100 νεκρούς) ή σε πολύνεκρα ναυάγια οι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με την ποινή-χάδι των 5 ετών, ενώ προηγουμένως ήταν 10 χρόνια. Η διάρκεια των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής κράτησε πάνω από 10 χρόνια. Η σπουδή προς ψήφιση χωρίς κοινοβουλευτικό διάλογο και κυρίως χωρίς δομές και οργάνωση για την παροχή κοινωφελούς εργασίας, κάνει διάτρητα τα δύο νομοθετήματα. Για την τελευταία περίπτωση θα συμβούν κωμικοτραγικά, που όμως οι καθηγητές της επιτροπής έπρεπε να τα έχουν λάβει υπ’ όψιν προ πολλού. Η αλλαγή νόμων απαιτεί ενδελεχή μελέτη, όχι σπουδή και δυστυχώς οι κ. καθηγητές δεν αντιστάθηκαν και φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ο βιασμός που υπέστη ο Π.Κ. οδηγεί σε καίριο πλήγμα την προσδοκία των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης, αφού πλήττει βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα.

Προτείνω την έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων για την επόμενη χρονιά. Αναμένω με ενδιαφέρον την άποψη του νέου υπ. Δικαιοσύνης για ρυθμίσεις που θα αποτρέπουν τη διασάλευση της δημόσιας ασφάλειας.

Γιωργος Τρανταλιδης

Δικηγόρος

Πειραιάς

Οι βετεράνοι αθλητές στίβου και ο νόμος

Κύριε διευθυντά

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βετεράνων Αθλητών Στίβου, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα δικά μας στοιχεία και να προβούμε στην αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με το σχόλιο: «Υπεράνω των νόμων;» στις αθλητικές σελίδες της έγκριτης εφημερίδας σας, στις 22-5-2019.

Στην τέταρτη παράγραφο του κειμένου σημειώνεται: «…Αλλά αγνοεί (η πολιτεία) και τον αθλητικό νόμο. Αυτόν τον οποίο έχει ορκισθεί να εφαρμόζει. Βάσει του 2725/1999 “για κάθε άθλημα επιτρέπεται η σύσταση μιας μόνο ομοσπονδίας για όλη τη χώρα”. Για τον στίβο υπάρχει ο ΣΕΓΑΣ. Η ΟΕΒΑΣ, που αναγνωρίσθηκε το 1995, έπρεπε να έχει καταργηθεί το 1999» και άλλα, όπου ο συντάκτης ανακατεύει τους βετεράνους του στίβου με το ποδόσφαιρο και το τάε κβον ντο!

Οι βετεράνοι δεν είναι «ολυμπιακό άθλημα», με τον νόμο να είναι σαφής σε ό,τι προσδιορίζει τα ολυμπιακά αθλήματα. Ο ίδιος ο ΣΕΓΑΣ έχει κατ’ επανάληψη αποποιηθεί να περιλάβει στους κόλπους του τους βετεράνους, για να παραμένει αφοσιωμένος στους αθλητές ολυμπιακών ελπίδων. Αυτό το έχει γνωστοποιήσει και διεθνώς με έγγραφό του υπό τα στοιχεία 3084/28-9-2016.

Ακόμη περισσότερο, η διεθνής πρακτική, όπως έχει υιοθετηθεί, είναι να υπάρχουν δύο (2) ομοσπονδίες. Η καλώς γνωστή IAAF και η WMA για τους βετεράνους αποκλειστικά.

Ο πρόεδρος

Ηλιας Καφφες

Ο γεν. γραμματέας

Μιχ. Κουτσουδακης

Απάντηση:

Το σχόλιο δεν στρεφόταν κατά της ΟΕΒΑΣ, αλλά κατά της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού, που δεν εφαρμόζει τον νόμο και αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ουδεμία αναφορά στο ποδόσφαιρο υπήρχε. Ο νόμος 2725/1999 προβλέπει (άρθρο 19 παρ. 2) «Για κάθε άθλημα επιτρέπεται η σύσταση μιας (1) μόνο ομοσπονδίας για όλη τη χώρα». Για τον στίβο υπάρχει ο ΣΕΓΑΣ. Και επειδή τον αναφέρουν, πρέπει να τονισθεί ότι η θέληση μιας ομοσπονδίας δεν επιτρέπεται να είναι υπεράνω των νόμων.

Αλλά ούτε με το άρθρο 28, παρ. 3α και β, που ορίζει μια εξαίρεση στο 19.2, μπορεί να υπάρχει ΟΕΒΑΣ. Το άρθρο αναφέρει:

«Για να αναγνωρισθεί αυτοτελής ομοσπονδία αθλήματος ή κλάδου άθλησης που αποχωρίζεται από την ομοσπονδία στην οποία αρχικά είχε υπαχθεί, απαιτείται: α) Το άθλημα ή ο κλάδος άθλησης να περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, β) Να υπάρχει αντίστοιχη αυτοτελής παγκόσμια ομοσπονδία αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βετεράνων Στίβου, η WMA, δεν είναι αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι οι βετεράνοι (μάστερς αποκαλούνται διεθνώς) είναι κατηγορία ηλικίας για ΟΛΑ τα αθλήματα. Οπως οι παίδες, οι έφηβοι κ.λπ. Ολυμπιακό άθλημα, εν προκειμένω, είναι ο στίβος. Και αυτός περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω της IAAF.

Ν. Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ευχάριστη έκπληξη από τον νέο δήμαρχο

Κύριε διευθυντά

Πριν από τέσσερις μήνες έστειλα σε τμήμα του Δήμου Αθηναίων ένα σχετικό με τις αρμοδιότητές του μέιλ και, έχοντας πικράν πείραν από τις σιωπές του, ζητούσα πρωτοκολλημένη λεπτομερή απάντηση. Η άκρα του Δ.Α. σιγή με υποχρέωσε να στείλω άλλες δύο φορές το μέιλ αυτό –με ακόμη περισσότερες, μάλιστα, πληροφορίες–, όπως και να τηλεφωνήσω. Εφθασε τελικά μια υποτιθέμενη απάντηση με αερολογίες, που ούτε καν ακράγγιζαν το επίμαχο θέμα.

Κατόπιν προώθησα την αλληλογραφία αυτή στον παντελώς άγνωστό μου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Σε λιγότερες από 24 ώρες ο κ. Μπακογιάννης είχε απαντήσει με ένα ευγενέστατο μέιλ, όπου φαινόταν ξεκάθαρα πως είχε διαβάσει με προσοχή και την τελευταία λέξη! Με εξέπληξε ο σεβασμός προς έναν δημότη για τον οποίο δεν εγνώριζε ούτε καν εάν είναι ψηφοφόρος του! Το ευκολότερο για τον κ. Μπακογιάννη θα ήταν να με αγνοήσει –αντ’ αυτού, με ευχαρίστησε για τη γνωστοποίηση του θέματος–, όπως και να ψέξει τους υπαλλήλους του δήμου. Αντ’ αυτού, ετόνισε τις ικανότητες των εργαζομένων στο τμήμα!

Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Ιολη Σταματοπουλου

Γιατί απαξιώνουν τους μεταφραστές;

Κύριε διευθυντά

Εδώ και καιρό, στις διαφημίσεις του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου για τις παραστάσεις του στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και αλλού, αναγράφονται ο τίτλος του δραματικού έργου (π.χ. «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, κτλ.) και το όνομα του σκηνοθέτη ή της σκηνοθέτριας (π.χ. Βουλγαράκη, Λιβαθινός, Μελεμέ κτλ.). Μεταφραστής, στην κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει; Αν δεν πρόκειται για αθέλητη γραφειοκρατική παράλειψη, η αποσιώπηση του ονόματος του μεταφραστή μόνο ως απαξίωση του μεταφραστικού μόχθου του μπορεί να λογισθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ομότιμος Καθηγητής

Πανεπιστημίου Αθηνών

Λέξη με 9 γράμματα: ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Κύριε διευθυντά

Πριν από λίγες ημέρες λύνοντας το υπ’ αριθμ. 201 σταυρόλεξο της 13ης Μαρτίου του 1947 στο ιστορικό φύλλο της «Καθημερινής» που κάθε Τρίτη προσφέρει η εφημερίδα (5 μηνών εγώ τότε), ρίγησα με τη σκέψη ότι και ο πατέρας μου θα είχε λύσει το ίδιο σταυρόλεξο (εξ ου και η πρωινή μου συνήθεια όχι μόνον δική μου, αλλά και της αδελφής μου και της μητέρας μας) μια και ήταν φανατικός αναγνώστης της «Καθημερινής», όπως εμείς, γιατί μας την έφερνε πάντα στο σπίτι.

ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΤΕ!

Χριστινα Λαμπροπουλου

Ν. Ερυθραία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή