Το Κονκλάβιο (28/06/19)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιερά σημεία

Δεν πέρασαν παρά ουσιαστικά δύο 24ωρα από την ημέρα της ενθρόνισής του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σήκωσε τα μανίκια και έπιασε αμέσως δουλειά για να κερδίσει το ταχύτερο δυνατόν το πρώτο μεγάλο στοίχημα της ποιμαντορίας του ως πνευματικού και θρησκευτικού ηγέτη της ομογένειας. Περιττό να προσθέσω ότι αυτό δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν». Ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος σημειώνει, εξάλλου, ότι αποτελεί το ιερότερο σημείο για το αμερικανικό έθνος.

Και «ιερά» χρήματα

Πληροφορούμαι ότι η βασική επιδίωξή του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ελληνοαμερικανών στην Εκκλησία και ιδιαίτερα στη χρηστή διαχείριση του «ιερού» χρήματος. Του χρήματος δηλαδή που συνεισφέρουν οι πιστοί για το έργο της Εκκλησίας, η διαχείριση του οποίου πρέπει να γίνεται πάντα με όρους απόλυτης διαφάνειας και πλήρους λογοδοσίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Ελπιδοφόρος διόρισε ήδη τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, ο οποίος όπως ο ίδιος είπε, υπηρετεί την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με διάκριση επί 40 και πλέον έτη, γενικό αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σημειώνω ότι ο τελευταίος γενικός αρχιερατικός Επίτροπος είχε υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Η τιμητική αυτή θέση δεν είχε πληρωθεί ούτε επί Σπυρίδωνα ούτε επί Δημητρίου.

Λογαριασμός

Βασική αποστολή του «φάδερ Αλεξ» θα είναι το fund raising, δηλαδή η συλλογή των αναγκαίων πόρων για την ενίσχυση του έργου της Αρχιεπισκοπής και ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Ο Καρλούτσος, του οποίου τις εξαιρετικές ικανότητες και τον ρόλο στην προώθηση της αποστολής της Εκκλησίας αναγνώρισε με την επίσημη δήλωσή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος, δεν θα αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση των πόρων που θα συλλέξει. Μαθαίνω ότι αρμόδιο όργανο της διαχείρισης θα είναι οι οικονομικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πάντα με τη λογική της πλήρους λογοδοσίας. «Για κάθε σεντ που λαμβάνουμε, οφείλουμε να αποδίδουμε αναλυτικό και ακριβή λογαριασμό», λέει ο Ελπιδοφόρος στους συνεργάτες του. Αγαπάς την Εκκλησία; Απόδειξη.

Καραμανλικά

«Περατζάδα» από τις λαϊκές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (Αμπελόκηποι, Εύοσμος), μου λένε ότι έκανε χθες ο Κώστας Καραμανλής. Στο πέρασμα αυτό είδε και τον μητροπολίτη Βαρνάβα, ο οποίος τον συνόδευσε σε επίσκεψη σε δομή φιλοξενίας άπορων παιδιών. Χθες το βράδυ πληροφορούμαι ότι έδωσε το «παρών» σε τραπέζωμα στην Καλαμαριά με δημάρχους της ευρύτερης Θεσσαλονίκης. Αλλά τα ενδιαφέροντα έπονται. Αύριο δεν αποκλείεται να βρεθεί στην Κομοτηνή. Και μαθαίνω ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στις Σέρρες για να τιμήσει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. O υποψήφιος βουλευτής Σερρών διοργανώνει συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Με την αφορμή θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Κώστα Στέφου «Βουκουρέστι ώρα μηδέν». Θα μιλήσουν ακόμη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Σάββας Καλεντερίδης.

Οταν πηγαίναμε μαζί σχολείο

Την κεντρική της συγκέντρωση (στο Balux παρακαλώ) είχε τις προάλλες η Ντόρα Πάλλη, υποψήφια στον νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών. Εκτός από το πλήθος κόσμου, δημάρχων νοτίων προαστίων και της Φάνης Πετραλιά, που έδωσε το «παρών», εντύπωση προκάλεσε το βίντεο με αθλητές και πρωταθλητές που έπλεκαν το εγκώμιο της υποψήφιας, η οποία θυμίζω ότι είναι διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας της ΔΟΕ. Το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος: την προλόγισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οχι τυχαία, αφού η αλήθεια είναι ότι γνωρίζονται πριν καν πάνε στο νηπιαγωγείο…

Βαλκανικά φαντάσματα

Mη νομίζετε ότι επειδή έρχονται εθνικές κάλπες η ιστορία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Αντιθέτως. Το έργο θα έχει συνέχειες, αφού η Βόρεια Μακεδονία δεν κατάφερε να πάρει πράσινο φως για ενταξιακές. Το λέω επειδή τη Δευτέρα το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το BIEPAG και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Open Society διοργανώνει ημερίδα με τον απειλητικό τίτλο «Προσδεθείτε: τα Δυτικά Βαλκάνια θ’ αρχίσουν να εντάσσονται στην Ε.Ε. μέχρι το 2025; Ή όχι;». Κοινώς, προσδεθείτε ν’ απογειωθούμε. Πάντως, για την ώρα, Γάλλοι και Ολλανδοί μένουν παγερά αδιάφοροι στην ιδέα. Στην ημερίδα μετέχουν πολλοί και ενδιαφέροντες ομιλητές από γειτονικές χώρες, αλλά και δικοί μας, όπως οι Μαριλένα Κοππά, Κώστας Υφαντής και ο Γιάννης Αρμακόλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή