Ποινικοί VIP και επιείκεια

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γνωρίζαμε ότι οι φυλακές δεν είναι ευαγή ιδρύματα, αλλά μάλλον σχολεία του εγκλήματος. Οτι αποτελεί καθημερινότητα η βία μεταξύ των κρατουμένων· οι ενίοτε ακραίες συνθήκες κράτησης που εξαχρειώνουν, ο ευρύς χώρος για συγκρούσεις και παιχνίδια εξουσίας, οι διαφορετικές κουλτούρες και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα συνθέτουν μια αχανή πυριτιδαποθήκη. Το γνωρίζαμε ότι δεν υφίστανται πλήρως θωρακισμένα συστήματα ασφαλείας (δύο φορές το έσκασαν με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, Παλαιοκώστας και Ριζάι). Οτι διαπράττεται πλήθος παρανομιών στους υπερκορεσμένους χώρους που διοικούνται από βαρυποινίτες, οι οποίοι διακινούν ναρκωτικά, όπλα και πυρομαχικά για τις απόπειρες απόδρασης, κινητά, τάμπλετ, τηλεοράσεις… Οποιος διαθέτει δύναμη και χρήμα έχει ελευθερία κινήσεων και απολαμβάνει υψηλά προνόμια. Με τη συνεργασία ορισμένων εκ των σωφρονιστικών και παραδικαστικών κυκλωμάτων, τα στραβά μάτια υπευθύνων, συνήθως με αντάλλαγμα την ηρεμία στο κατάστημα.

Ομως, υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα σε εκείνη την εικόνα και σε αυτήν ενός χώρου απερίγραπτης ασυδοσίας, όπου διαπράττονται σχεδόν ελεύθερα δολοφονίες (18) μεταξύ κρατουμένων· που φιλοξενούν, πέρα από καζίνο, καφετέριες, χώρους VIP για τους αρχιμαφιόζους, όλα τα μεγάλα στρατηγεία του εγκλήματος και μηχανουργεία για την κατασκευή λεπίδων, οργανωμένα οπλοστάσια (κατασχέθηκαν, αλλά μέρος τους ανακτήθηκε από τους κρατουμένους). Οπου εξεταζόμενοι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ αντιγράφουν φανερά και απειλούν με μαχαίρι τον διαμαρτυρηθέντα εξεταστή.

Οι φυλακές έχουν εξελιχθεί σε πυρήνα απροσμέτρητων κακών. Και όχι τόσο λόγω του μικρού αποτελέσματος που παράγουν τα προγράμματα αποσυμφόρησης, αφού οι υπότροποι ανατροφοδοτούν τις φυλακές. Αλλά κυρίως εξαιτίας της συνθήκης που ακυρώνει ευρύτερα κάθε σχέδιο: της απουσίας βούλησης. Αδράνεια των υψηλά ισταμένων καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί. Η ίδια ασθένεια που ταλαιπωρεί την κοινωνία, η διαφθορά, σε δύσκολα τμήματα φυλακών, ιπποδρόμους ωμοτήτων, χώμα πάνω στο οποίο δεν ακούμπησε θεϊκό χέρι, με την απουσία διαχείρισης, διαστέλλεται στο έπακρον.

Βέβαια, το όποιο στοίχημα δεν αφορά μόνο τις φυλακές, αλλά όλες τις εστίες διαφθοράς – όσο τα δίκτυα εκτός, συνεχίζουν να ανακυκλώνουν ανεξέλεγκτα τους ρύπους τους, τόσο το χάος θα εντείνεται και εντός σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, είναι ένα στοίχημα που τίθεται μόνο θεωρητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή