Η σύνοδος G20 και η Ελλάδα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι μέλος των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και να μην έχει λόγο στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που λαμβάνει χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας σήμερα και αύριο, αλλά όλα τα θέματα που θα συζητηθούν είναι κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας. Μεταξύ αυτών είναι οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο εάν επιδεινωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Το ενδεχόμενο ρήξης ΗΠΑ – Ιράν και οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, επίσης, θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα. Οποια μείωση του διεθνούς εμπορίου και οτιδήποτε προκαλέσει αστάθεια και αβεβαιότητα στην περιοχή θα είχε βαρύτατο κόστος για την Ελλάδα. Η οικονομική ανάκαμψη ήδη αποδεικνύεται πολύ δύσκολη σε συνθήκες ομαλές και με χαμηλές τιμές ενέργειας.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πριν φθάσει στην Οσάκα προμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός με τον Σι Τζινπίνγκ αύριο, όταν οι δύο πρόεδροι συζητήσουν την κινεζική πρόταση για εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα αυξηθεί μόνο κατά 2,6% το 2019, από 3% πέρυσι – εκφράζοντας, όμως, την ελπίδα πως το 2020 θα ανακάμψει στο 3%, εφόσον αποκλιμακωθεί η σημερινή ένταση. Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή δασμών σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, η ανάκαμψη θα αργήσει. Οσον αφορά τη Ρωσία, οι προσωπικές σχέσεις του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καλές, αλλά τους χωρίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα: την ώρα που η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης κλιμακώνεται επικίνδυνα, η Ρωσία στηρίζει σθεναρά το Ιράν. Επίσης κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν. Η Αγκυρα έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ με την επιμονή της να προμηθευθεί ρωσικούς πυραύλους S-400 και με τη στήριξη που παρέχει προς τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ στις περιφερειακές διαμάχες, ενώ η Ουάσιγκτον στηρίζει το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Η ψυχρότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας ενθαρρύνει την περαιτέρω σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, αλλά εάν η ένταση στην περιοχή επιδεινωθεί, είναι πιθανό η Ελλάδα να χάσει περισσότερα απ’ όσα θα κερδίσει – λόγω πτώσης του τουρισμού, από χαμένες επενδύσεις, αύξηση του κόστους ενέργειας κ.ά. Επίσης, είτε συμμορφωθεί με τις επιταγές των ΗΠΑ είτε όχι, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απρόβλεπτη.

Οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, η ενσωμάτωση στην Ε.Ε., η συμμαχία με το Ισραήλ είναι ισχυρά στηρίγματα. Ομως, η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις και οφείλει να θωρακιστεί, να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Τώρα περισσότερο από ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή