Το Κονκλάβιο (30/06/19)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mr Εξωστρέφεια

Ανθρωπος είναι κι αυτός. Και υποθέτω ότι ως τέτοιος θα μπαίνει στον πειρασμό να «σπάσει» λίγη πλάκα με την αγωνία στελεχών, wannabe υπουργών και άλλων προσώπων που το έχουν «δέσει» ότι θα μετάσχουν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου (και όχι στη Βουλή). Ομως, δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία οι επανειλημμένες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το δικό του υπουργικό θα έχει και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, ειδικά στον τομέα των υφυπουργών.

Το αναφέρω διότι όχι μόνο το εννοεί, αλλά μάλλον κάποιους τους έχει κιόλας «κλείσει». Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι ένας απ’ αυτούς προετοιμάζεται να αναλάβει τον νέο φορέα εξωστρέφειας που θέλει να συστήσει ο Μητσοτάκης στο ΥΠΕΞ. Σημειώνω ότι στον φορέα θα συνενωθούν ο τομέας της οικονομικής διπλωματίας, αλλά και αντίστοιχες δομές από άλλα υπουργεία. Ε, λοιπόν, ο επικεφαλής του φορέα θα είναι πρόσωπο από την αγορά.

Oχι συνταξιούχοι

Αυτό προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι ένας «μάνατζερ» αναλαμβάνει το σκέλος της οικονομικής διπλωματίας. Ο δε γενικός γραμματέας οικονομικής διπλωματίας θα είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Enterprise Greece. Μιλώντας για ΥΠΕΞ και γενικούς γραμματείς, πάντως, μαθαίνω ότι τα ονόματα έχουν «κλειδώσει». Kαι αυτό του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ. Ακούω ότι δεν υπάρχει περίπτωση «ούτε μία στο εκατομμύριο» να γίνει ολική επαναφορά συνταξιούχων πρέσβεων. Δεν αποκλείω, όμως, να κάνουν επανεμφάνιση πρέσβεις που είχαν κυνηγηθεί με το προηγούμενο «καθεστώς» στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο Θησείο

Μένω στη Νέα Δημοκρατία για να σας πω ότι η κεντρική ανοικτή συγκέντρωσή της –η μόνη σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία– θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στην πλατεία του Θησείου. Μέχρι τότε ο Μητσοτάκης θα έχει κάνει ένα πέρασμα από τη Σάμο, την Ικαρία, τη Μαγνησία και τη Βόρεια Αττική. Την Παρασκευή θα ξανακάνει πέρασμα και από την Πελοπόννησο. Περιοδεία, όπως road trip.

Κακό κάρμα…

Δεν ξέρω αν πρόκειται για κακό κάρμα ή απλώς για κακό τάιμινγκ. Το λέω διότι την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης επεδίωκε να κάνει επικοινωνιακό comeback μέσω μιας μετριοπαθούς εκδήλωσης για τα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξης Τσίπρας τον «έδινε» και μάλιστα «στεγνά», υποστηρίζοντας στον τηλεοπτικό αέρα τα περί συνεννόησής τους. Ο Σταύρος το διέψευσε βέβαια. Ή, μάλλον, διέψευσε ότι επρόκειτο περί συνεννοήσεων κάτω απ’ το τραπέζι. Αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν «πέρασε» στα μέσα ενημέρωσης η εκδήλωση που μου λένε ότι είχε και πολύ ποταμίσιο κόσμο, παρά τη μαύρη συγκυρία για το Ποτάμι και φυσικά τον αθηναϊκό καύσωνα.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη;

Σήμερα η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την τελευταία –τουλάχιστον για το καλοκαίρι– ζύμωση για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Τα σενάρια είναι πολλά. Σύμφωνα με ένα από αυτά, ενδέχεται οι ηγέτες της Ε.Ε. να συμφωνήσουν μόνο για τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και να αφήσουν τα δύσκολα για τον Σεπτέμβριο. Ενα άλλο θέλει τον Μάνφρεντ Βέμπερ να καταλήγει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αντί της Κομισιόν και τον Φρανς Τίμερμανς στη θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι. Για την καρέκλα του Γιούνκερ φαίνεται πως έχουν ανέβει πάλι οι «μετοχές» του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος στηρίζεται και από την ομάδα Βίσεγκραντ. Μαθαίνω δε ότι δυνατά ξεπροβάλλει ως υποψήφιος ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, τον οποίο δεν βλέπουν άσχημα οι Γερμανοί. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Κωδικός «Καθημερινότητα»

Η καθημερινότητα είναι η προτεραιότητα του Κώστα Μπακογιάννη (φωτ.). Θεωρεί μάλιστα ότι εκεί πρέπει να εστιάσει τις πολιτικές της και η Ευρώπη, όπως σημείωσε ως ομιλητής σε συνέδριο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. στη Λισσαβώνα. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να απεγκλωβιστεί από συζητήσεις «φιλολογικού χαρακτήρα» και να συμφωνήσει σε αυτά που θα βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Στα καθ’ ημάς, ήδη ετοιμάζεται ενόψει ανάληψης καθηκόντων να εστιάσει στην καθαριότητα, στην ασφάλεια, στον φωτισμό και στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου. Αμήν.

Δουλεύουν γι’ αυτόν

Δεν ξέρω πόση σημασία έχει επί της παρούσης, αλλά ή είσαι πουλέν του Αλέξη Τσίπρα ή δεν είσαι. Αν είσαι, ας πούμε, μπορεί όλο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική σου περιφέρεια να δουλεύει για σένα. Αναφέρομαι στον Αλέξη Χαρίτση (φωτ.), υποψήφιο στη Μεσσηνία. Τα μεσσηνιακά βαθιά λαρύγγια μουρμουρίζουν ότι όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ εκεί καλούν ευθέως τον κόσμο να τον ψηφίσει. Ομολογώ ότι τέτοια επίδειξη ομοψυχίας ενόψει της πραγματικότητας που είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει έναν βουλευτή δεν την περίμενα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή