Απαραίτητες διορθώσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ήταν αδήριτη ανάγκη προκειμένου να εκσυγχρονιστεί επιτέλους, ύστερα από δεκαετίες, το ποινικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, ο τρόπος που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων κωδίκων –άρον άρον τις τελευταίες ημέρες πριν διαλυθεί η Βουλή λόγω των εκλογών και με την αντιπολίτευση απούσα– τείνει να υπονομεύσει εκ θεμελίων το όλο εγχείρημα.

Από την αρχή που παρουσιάστηκε το πόνημα της επιτροπής που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο του εκσυγχρονισμού υπήρξαν αντιδράσεις. Μέσω της διαβούλευσης, όμως, που ακολούθησε και έπειτα από τις επισημάνσεις που έγιναν από τους αρμόδιους φορείς της Δικαιοσύνης, επήλθαν σημαντικές αλλαγές βελτιώσεις στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως για τη ρύθμιση της εγκληματικής οργάνωσης, τις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών και τις προβλέψεις για το αδίκημα του βιασμού. Σημαντική πτυχή της διαβούλευσης ήταν ότι είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων και τη συμμετοχή του νομικού κόσμου για ένα νομοθέτημα που εντέλει αφορά όλους τους πολίτες. Ανάλογος διάλογος ή και αντίλογος δεν υπήρξε, ωστόσο, στη Βουλή, εξαιτίας της σπουδής της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα, όσο περνούν οι ημέρες να έρχεται στην επιφάνεια μία σειρά από αστοχίες που έχουν ψηφιστεί.

Η αρχή έγινε με τη δυνατότητα που έχουν από χθες εκατοντάδες καταδικασμένοι για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών να αποφυλακιστούν λόγω της αναθεώρησης του άρθρου του Ποινικού Κώδικα που αφορά τις «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής». Ακολούθησαν οι δυσοίωνες προβλέψεις της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «μαζικές παραγραφές, δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας αλλά αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών». Προβληματικές είναι επίσης οι διατάξεις που αφορούν τις ανθρωποκτονίες κατά συρροήν από αμέλεια αλλά και την ποινική αντιμετώπιση των περίφημων «μπαχαλάκηδων». Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, ήρθε χθες και δεν είναι άλλο από τη διαπίστωση ότι πλέον η πόρτα των φυλακών είναι ανοικτή και για τους πολυϊσοβίτες της 17Ν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει 17 χρόνια της ποινής τους.

Ο τρόπος που λειτούργησε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επέτρεψε την ψήφιση διατάξεων που θα μπορούσαν να έχουν αποσυρθεί ή διορθωθεί. Εντέλει αδίκησε σημαντικές εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις που επέρχονται με τον νέο Ποινικό Κώδικα και κατ’ επέκταση την όλη προσπάθεια ενός σοβαρού και αναγκαίου μεταρρυθμιστικού νομοθετήματος, την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να καρπωθεί. Καθιστά, τέλος, υποχρέωση της νέας κυβέρνησης, που θα προέλθει από τις κάλπες της Κυριακής να αναζητήσει τρόπους για να απαλείψει τα λάθη και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή